Marsipan

Klä och dekorera dina tårtor och bakverk med välsmakande marsipan. Marsipan finns att köpa färdigfärgad, men du kan även köpa och färga in vit marsipan själv med hjälp av pastafärg som är en dryg geléfärg. Det finns en rad olika utstickare och verktyg du kan använda för att göra figurer och blommor i marsipan. För att klä en normalstor tårta, ca...

Klä och dekorera dina tårtor och bakverk med välsmakande marsipan. Marsipan finns att köpa färdigfärgad, men du kan även köpa och färga in vit marsipan själv med hjälp av pastafärg som är en dryg geléfärg. Det finns en rad olika utstickare och verktyg du kan använda för att göra figurer och blommor i marsipan. För att klä en normalstor tårta, ca 24 cm i diameter, krävs det ungefär 500 gram marsipan.

Marsipan från Örebro bagerivaror

Vår marsipan är av mycket god kvalitet, och den svensktillverkade marsipanen kommer från Örebro Bagerivaror och innehåller 75% mandel i förhållande till 25% socker. Marsipanen framställs av kaliforniska mandlar och säljs i 500 grams-förpackningar. Den är mycket formbar och flexibel och har dessutom en riktigt god smak. Marsipan från Örebro Bagerivaror är enkel att kavla ut och modellera med och finns i många olika fina färger, bland annat gul, rosa, blå, svart och lila. Den vita marsipanen är fin att klä t.ex. bröllopstårtor med men är även enkel att färga in med pastafärger.

Marsipan från FunCakes

FunCakes är ett holländskt företag som producerar marsipan, sockerpasta, strössel, formar och andra produkter och tillbehör till bakning. Marsipan från FunCakes innehåller 20% mandel och har en god mandelsmak. Den är lätt att jobba med och är mjuk och följsam. Marsipanen kan användas till att täcka tårtor, kakor och cupcakes, men även till att modellera figurer och göra tårtdekorationer av alla de slag. FunCakes marsipan finns i många olika, klara färger men även i vitt och kan färgas in med pastafärg.

Klä en tårta med marsipan

När du klär en tårta med marsipan börjar du med att spackla tårtan, gärna med smörkräm så smälter inte marsipanen, detta för att jämna till tårtan och för att marsipanen ska ha något att fästa i. Kavla sedan ut ett marsipanlock, pudra underlaget med lite florsocker eller maizena om det vill till att fastna. Kavla marsipanlocket så att det blir större än tårtan för bästa resultat. Lägg på locket och släta ut det antingen med händerna eller med en smoother. Skär sedan bort överflödig marsipan med en kniv eller en palett.

Hur mycket marsipan behövs till tårtan?

När du ska täcka en tårta kan det vara svårt att veta vilken mängd marsipan du behöver. Detta beror självklart även på hur tunt du kavlar ut marsipanlocket, men om du kavlar ca 4 mm tjockt går det åt:

  • 350 gram till en rund tårta med en diameter på 15 cm och en höjd på 8 cm
  • 500 gram till en rund tårta med en diameter på 20-24 cm och en höjd på 8 cm
  • 750 gram till en rund tårta med en diameter på 25 cm och en höjd på 8 cm
  • 1 kg till en rund tårta med en diameter på 30 cm och en höjd på 8 cm
  • 350 gram till en fyrkantig tårta 15 x 15 cm med en höjd på 8 cm
  • 500 gram till en fyrkantig tårta 20 x 20 cm med en höjd på 8 cm
  • 750 gram till en fyrkantig tårta 25 x 25 cm med en höjd på 8 cm

Hur många räcker tårtan till?

Ungefärliga mått på hur många personer en tårta täckt med marsipan räcker till (beräknat på en tårta som är ca 8 cm hög):

  • Rund tårta 15 cm i diameter ger 7-9 portioner
  • Rund tårta 20 cm i diameter ger 12-15 portioner
  • Rund tårta 25 cm i diameter ger 20-25 portioner
  • Kvadratisk tårta 15 cm ger 9-11 portioner
  • Kvadratisk tårta 20 cm ger 16-20 portioner
  • Kvadratisk tårta 25 cm ger 25-30 portioner

Marsipan – gott och dekorativt

Marsipan är en blandning av bl.a. mandlar och socker som valsas ihop. Mandeloljan från mandlarna binder sockret och gör blandningen till en formbar massa. Ju större andel mandel i marsipanen desto bättre kvalitet har den.

Mandelträdet härstammar från sydvästra Asien och norra Afrika och de odlas numera runt Medelhavet och i Kalifornien i USA. Italienska och spanska mandlar är mer kryddiga och har en söt mandelarom, kaliforniska mandlar är stora och fina men har inte samma mandelarom som de spanska och italienska. Av mandlar kan du göra mandelmassa som du sedan kan använda för att göra marsipan. Mandelmassa är en finriven massa av lika delar skållad mandel och socker. Ordet marsipan härleds från det italienska marzapane, och du kan enkelt tillverka egen marsipan med florsocker, mandelmassa 50/50, och glykos.   

Marsipan är ett av de populäraste sätten att dekorera tårtor och bakverk på, och visst är marsipan dekorativt och vackert. Dessutom är det gott! Prinsesstårtor, dammsugare, Gustav Adolfs-bakelser och inte minst marsipangrisar består ju till stor del av marsipan och det är några av våra mest populära bakverk. Marsipan är enkelt att jobba med och resultatet blir ofta både gott och vackert. Med en kavel kan du smidigt kavla ut marsipanen för att täcka tårtor eller för att skära eller stansa ut dina dekorationer. Det går även bra att modellera figurer i marsipan.

Vi erbjuder marsipan i en mängd olika färger men du kan också själv färga vit marsipan genom att blanda i lite pastafärg. Har du färdigfärgad marsipan men känner att den är lite för mörk kan du alltid knåda in lite vit marsipan för att ljusa upp färgen en aning.

För att forma din marsipan och göra den dekorativ finns det en mängd olika formar, verktyg och utstickare som hjälper dig skapa blommor och andra marsipanfigurer. För att dekorera en normalstor tårta behövs ungefär ett halvt kilo marsipan. Ska du göra marsipangrisar krävs en ganska stor mängd marsipan.

Göra egen marsipan

Du kan självklart göra din egen marsipan. Det är inte alls så svårt som man kan tro, och vill du ha kontroll över vad din marsipan innehåller så är det ett bra alternativ. Hemmagjord marsipan innehåller endast 4 olika ingredienser.

Recept Marsipan

Ingredienser:

500 gram mandelmassa 50/50 (lika delar skållade mandlar och socker mixas samman i en matberedare, linda in i plasfolie och låt vila över natten)
250 gram florsocker
100-150 gram glykos
ev. lite pastafärg

Gör såhär:

1. Sikta florsockret.
2. Värm mandelmassan i micron tills den har en temperatur på 30 grader.
3. Blanda ihop florsocker, mandelmassa och glykos i en matberedare, tills du fått en slät massa. Tillsätt eventuell färg.
4. Linda plastfilm runt marsipanen och låt svälla några timmar innan du använder den.

Om marsipanen kladdar när du ska kavla ut den kan du pudra på lite siktat florsocker. Förvara marsipanen i kylen men låt den bli rumstempererad innan du börjar jobba med den.

Mer
Visar 1 - 29 av 29 Produkter

2596 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.78 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Lotta 2016/12/01
Till tårtbak
Som vanligt snabb och smidig leverans. Bra utbud.
Paula Friman 2016/12/01
Snabbt och smidigt
Jag har beställt varor under flera år och är väldigt nöjd. Alla leveranser har gått snabbt och samtliga beställda...
Leijon 2016/12/01
Huldas Äppelsvarv
Snabbt och bra kvalitet på varan. Nöjd!
Agneta Johansson 2016/12/01
Gärna i brevlåda
Snabb leverans. Stort paket för två små pepparkaksformar. Fick hämtas på post utskänk. Smidigare med litet paket o i...
Ingrid Lindvall 2016/12/01
Förskolans invigning
Köpte tulpantyllar som ska användas till en tårta vi ska ha på förskolan jag jobbar i köket på, när vi har...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny