Smulpaj

Smulpaj

Smulpajen är i sin enkelhet en klassiker på de svenska fikaborden. Särskilt när våra svenska bär och frukter är i säsong är en smulpaj kanske det mest uppskattade och samtidigt lättlagade att bjuda på, och passar lika bra till stora släktkalaset som till en enkel fika med familj eller vänner.

Smulpajens kännetecken är att den till skillnad från matpajerna har fyllningen i botten och degen, som namnet avslöjar är av en torrare smulig konsistens, täcker som ett lock som under tillagningen i ugnen smälter ner något i fyllningen. Degen består i sin grundform av vetemjöl, smör och socker men en vanlig variation som ger ett nyttigare och robustare intryck är att tillsätta havregryn i blandningen och då dra ner på mjölet. Att använda grövre mjölsorter som rågmjöl eller grahamsmjöl är en enkel variation, och för en lyxigare känsla kan degen blandas med riven mandelmassa eller innehålla lite bakpulver som ger ett fluffigare degtäcke. I en mycket förenklad variant på smuldeg arbetas inte ingredienserna ihop alls, utan mjöl och socker strös över fyllningen i pajformen och smöret hyvlas över och får smälta ner i pajen under tillagningen.

Till de mest populära fyllningarna i våra smulpajer får vi räkna äpple, då ofta med lite kanel på degtäcket, blåbär, både färska nyplockade och plockade ur frysen går utmärkt att använda, samt den verkligt säsongsbetonade sommarklassikern rabarber. Andra bär som röda vinbär, hallon och krusbär är bra som fyllning, och päron, plommon eller annan frukt passar också.

Smulpajen är som allra godast när den är varm, direkt från ugnen, men går lika bra att äta kall, att frysa in och värma upp i ugn eller micro. Gott till är vispad grädde, vaniljsås eller glass. Glassen är godast till en varm paj där den smälter ner med smuldeg och fyllning, grädde och vaniljsås är lika gott till kalla som varma pajer.

8 Recept

Sök recept

Recept > Smulpaj

654 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.58 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Kristina 2016/04/29
Supersnabbt !!!
Mycket bra bemötande, så snabb leverans och jättefin pajform. Kommer att handla flera ggr. Företaget kan verkligen...
Nina Bjurström 2016/04/29
Stort utbud, snabb leverans och bra produkter
Här fanns allt jag behövde till en 4-årings Frozen tårta. Snabb leverans, en lyckad Elsa tårta och en överlycklig...
Jackie 2016/04/29
Bäst
Ännu en gång leverera ni med både snabb leverans och kvalite
karolina david 2016/04/29
är jätte nöjd
Är jätte nöjd att jag beställde utav er kommer beställa igen.
Lena 2016/04/28
Suveränt!
Jag beställde onsdag och fick varorna på fredag. Som vanligt snabb och korrekt leverans. Bra kvalitetsvaror. Jag kan...

Meny