Smulpaj

Smulpaj

Smulpajen är i sin enkelhet en klassiker på de svenska fikaborden. Särskilt när våra svenska bär och frukter är i säsong är en smulpaj kanske det mest uppskattade och samtidigt lättlagade att bjuda på, och passar lika bra till stora släktkalaset som till en enkel fika med familj eller vänner.

Smulpajens kännetecken är att den till skillnad från matpajerna har fyllningen i botten och degen, som namnet avslöjar är av en torrare smulig konsistens, täcker som ett lock som under tillagningen i ugnen smälter ner något i fyllningen. Degen består i sin grundform av vetemjöl, smör och socker men en vanlig variation som ger ett nyttigare och robustare intryck är att tillsätta havregryn i blandningen och då dra ner på mjölet. Att använda grövre mjölsorter som rågmjöl eller grahamsmjöl är en enkel variation, och för en lyxigare känsla kan degen blandas med riven mandelmassa eller innehålla lite bakpulver som ger ett fluffigare degtäcke. I en mycket förenklad variant på smuldeg arbetas inte ingredienserna ihop alls, utan mjöl och socker strös över fyllningen i pajformen och smöret hyvlas över och får smälta ner i pajen under tillagningen.

Till de mest populära fyllningarna i våra smulpajer får vi räkna äpple, då ofta med lite kanel på degtäcket, blåbär, både färska nyplockade och plockade ur frysen går utmärkt att använda, samt den verkligt säsongsbetonade sommarklassikern rabarber. Andra bär som röda vinbär, hallon och krusbär är bra som fyllning, och päron, plommon eller annan frukt passar också.

Smulpajen är som allra godast när den är varm, direkt från ugnen, men går lika bra att äta kall, att frysa in och värma upp i ugn eller micro. Gott till är vispad grädde, vaniljsås eller glass. Glassen är godast till en varm paj där den smälter ner med smuldeg och fyllning, grädde och vaniljsås är lika gott till kalla som varma pajer.

8 Recept

Sök recept

Recept > Smulpaj

1726 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.76 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Robert 2016/08/24
snabb leverans
fungerarde bra
Elisabeth 2016/08/24
Jättebra!
Snabbt, smidigt, enkelt! Varit i butiken en gång, trevligt och inspirerande. Överskådlig hemsida, lätt att hitta det...
Mah Gul 2016/08/24
Snabb leverans
Jag har beställt två gånger från här och är jätte nöjd med allt. Jag kommer att beställa igen från här.
Johan Eriksson 2016/08/24
Snabb leverans
Det finns inte så mycket att säga allt fungerade perfekt
Lena Karlenvie 2016/08/24
Perfekt "gåbortpresent"
Köpte glasmarkörer som jag tog med på kalas i stället för en blomma, dom kom till användning omgående.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny