En jäskorg är perfekt till lite lösare degar, kanterna ger stöd till degar som inte innehåller så mycket mjöl, och hjälper degen att jäsa på höjden. Med hjälp av en jäskorg får du alltså ett högre bröd med vacker yta. Jäskorgar finns i olika modeller och material. Hos oss hittar du jäskorgar i rotting, vide och plast - runda, avlånga och trekant...
En jäskorg är perfekt till lite lösare degar, kanterna ger stöd till degar som inte innehåller så mycket mjöl, och hjälper degen att jäsa på höjden. Med hjälp av en jäskorg får du alltså ett högre bröd med vacker yta. Jäskorgar finns i olika modeller och material. Hos oss hittar du jäskorgar i rotting, vide och plast - runda, avlånga och trekantiga.
I Sverige bakas det som aldrig förr, bakningstrenden är riktigt stor och allt fler vill njuta av sitt hembakade bröd till frukosten. En jäskorg underlättar din bakning och gör det enklare att få till proffsiga bröd. Jäskorgar hjälper dig att baka högre bröd med vackra mönster och i olika former.
Jäskorgar ger även brödet en vacker yta med fint mönster. Hos oss på Lyckasmedmat.se har vi jäskorgar i olika material och former:
Jäskorgar i vide och rotting andas och både ger och tar fukt från brödet, vilket ger ett perfekt resultat vid jäsningen. Jäskorgar i plast är ett billigare alternativ. Plastjäskorgar andas inte som jäskorgar i trä gör, men däremot är de väldigt enkla att sköta då du kan diska dem i diskmaskin efter användning.
Blanda ihop din deg, låt den jäsa en gång i bunken. Ta sedan upp degen, knåda varsamt ur luften och forma den till en boll. Gnid in hela jäskorgen med mjöl, både botten och sidorna, gör detta ovanför mjölburken/påsen eller ovanför sopkorgen eftersom en del mjöl kommer hamna utanför. Lägg sedan i degen i jäskorgen, med den "fina" sidan nedåt. Täck över degen med lätt smord plastfolie.
När brödet jäst färdigt flyttar du försiktigt över degen från jäskorgen till en varm plåt och gräddar som vanligt. Smidigt och enkelt och du får ett vackert och (förhoppningsvis) välsmakande bröd.
För att undvika att degen fastnar i jäskorgen kan du lägga i en ren kökshandduk i jäskorgen innan du mjölar den. Då får du alltid ut degen ur jäskorgen utan att den fastnar. Detta är framförallt till hjälp om du bakar knådfria bröd där degen ofta är väldigt kladdig.
Din jäskorg ska inte behöva särskilt mycket rengöring. Efter att du använt den skakar du helt enkelt ut mjölet ur jäskorgen. Har det fastnat deg i jäskorgen, så låter du den bara torka, och sedan borstar du ur den med en borste. Om du mot förmodan behöver diska ur din jäskorg, använd en borste och varmt vatten (inget diskmedel), låt sedan jäskorgen torka i rumstemperatur.
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här