Stekpannor

För att matlagningen ska vara smidig och rolig behövs en bra stekpanna i god kvalitet. Om du investerar i en riktigt bra stekpanna och sköter den på rätt sätt kan den hålla sig i en livstid. Det finns stekpannor i många olika material, storlek och form och lämpar sig därför olika bra för olika grejer. När du köper en stekpanna ska du fundera på ...

För att matlagningen ska vara smidig och rolig behövs en bra stekpanna i god kvalitet. Om du investerar i en riktigt bra stekpanna och sköter den på rätt sätt kan den hålla sig i en livstid. Det finns stekpannor i många olika material, storlek och form och lämpar sig därför olika bra för olika grejer. När du köper en stekpanna ska du fundera på vilket material som passar det ändamål du är ute efter. Tänk även på formen, till exempel om den har höga eller låga kanter, och storleken. Vissa stekpannor har även lock.

Hos oss hittar du din nya stekpanna i rostfritt stål, kolstål, non-stick, gjutjärn och många fler. Läs vidare nedan för tips och råd när du ska köpa en ny stekpanna eller behöver skötselråd för din redan inköpta stekpanna.

Stekpannor i gjutjärn

Gjutjärn värms upp långsamt och håller värmen effektivt. De tål mycket höga temperaturer och kan användas på alla värmekällor, inklusive induktionshäll och utomhusgrill. Vid stekning i gjutjärnspanna bör du använda matfett, gärna vegetabilisk olja. Gjutjärn är speciellt lämpligt till stekning av rött kött som köttfärs och köttbullar. Känsliga råvaror som t.ex. ägg, fisk, kyckling och rätter med mjölk eller ost kräver inte så höga temperaturer vilket gör att dessa fastnar lätt i en gjutjärnspanna. En gjutjärnspanna ska alltid värmas upp innan den används för att förhindra att maten fastnar.

Stekpannor i aluminium

Aluminium är en lätt metall som leder värme bra samt fördelar den jämnt och effektivt. Pannan värms upp snabbt och du känner snabbt av temperaturförändringar när du ändrar värme på plattan. Mat släpper lätt från stekpannor i aluminium och de är väldigt enkla att rengöra. Det är även ett hälsosamt sätt att tillaga mat då du behöver väldigt lite eller inget matfett alls. Pannorna är speciellt lämpliga till mat som ska tillagas på låg eller medelhög värme. Ägg, rätter med mjölk och fettsnåla råvaror steks med fördel i aluminiumstekpannor.

Stekpannor i kolstål

Stekpannor i kolstål är populära bland professionella kockar har ingen beläggning som kan skadas. det är dessutom en av de mest miljövänliga materialen du kan välja. Du kan använda alla typer av redskap i stekpannan, även de i metall. De tål mycket hög värme, men upphettning och avsvalning måste ske långsamt så att järnet inte slår sig. De kan användas på alla värmekällor inklusive induktion och de tål ugn upp till 230 grader. En stekpanna i kolstål blir mörkare med tiden, det är helt naturligt och förbättrar bara stekpannan och dess non-stick egenskaper. Alla våra stekpannor i kolstål är tillverkade av 100% naturligt mineralmaterial, sprayade med ekologiskt bivax för bättre non-stick effekt och garanterat PFOA och PTFE-fria. En stekpanna i kolstål är även ett bra val för miljön då de är ekologiska och återvinningsbara.

Rätt stekpanna till rätt spis

Stekpannans storlek och höjd på kanterna påverkar också vad de lämpar sig bäst till. Har du exempelvis provat att laga köttfärssås i en stekpanna med för låga kanter så vet du att det inte är någon fröjd. Har du en induktionshäll måste du även se till så att din stekpanna fungerar på den. Till moderna induktionshällar krävs det att en stekpanna är ferromagnetisk, till exempel gjord av järn eller vissa typer av rostfritt stål. Stekpannor helt i aluminium fungerar däremot inte alls på induktionshällar. Gjutjärnsstekpannor fungerar bra på induktionshäll men eftersom att de är relativt tunga så gäller det att vara försiktig så att du inte skadar spisen.

Har du en gasspis måste du också tänka på vilken typ av handtag och skaft dina stekpannor har så att eldslågorna inte bränner material som plast eller trä. Billigare teflonpannor är ett material som inte lämpar sig så bra för gasspis då de har svårt att klara av den höga temperaturen. Välj gärna en stekpanna med extra tjock botten för gasspis.

Skötselråd stekpannor

Här följer skötselråd för olika typer av stekpannor. För att din stekpanna ska hålla länge är det viktigt att du tar hand om den på rätt sätt.

Stekpanna i kolstål

Innan du använder stekpannan i kolstål första gången så ska du diska den i hett vatten. Stekpannorna är nämligen behandlade med bivax och det överflödiga vaxet bör diskas av före användning. Torka därefter pannan torr, häll i matolja så det täcker botten och hetta upp den på medelvärme. Låt därefter oljan svalna och torka bort överskottet med hushållspapper.

För att stekpannan ska bevara sina egenskaper ska den diskas med hett vatten utan diskmedel. Torka av stekpannan med hushållspapper efter att du rengjort den. Om det händer att du måste använda diskmedel i din panna, se till att olja in den efteråt. Emellanåt kan du rengöra stekpannan grundligt genom att gradvis värma upp grovt salt i pannan till stark värme i ca 1 1/2 minut. Torka därefter pannan med hushållspapper och olja in den. Saltet neutraliserar stekpannan och tar bort lukt. Låt aldrig din stekpanna i kolstål ligga och dra i vatten allt för länge.

Stekpanna i gjutjärn

Innan användning diska din stekpanna i gjutjärn med varmt vatten med lite diskmedel. Skölj och torka noggrant. Vid användning av emaljerade gjutjärnspannor bildas en brunsvart hinna på ytan,som är ett resultat av naturliga oljor och fetter från ingredienser som har tillagats i pannan. Detta är naturligt och du behöver inte avlägsna hinnan då den ger matlagningen ett bättre resultat och gör så att din stekpanna inte behöver oljas in lika ofta.

Låt alltid pannan svalna innan du rengör den. Skölj sedan pannan i varmt vatten och torka av den med en fuktig trasa. Vid grundligare rengöring diskar du pannan med varmt vatten med diskmedel. Skölj och torka noggrant. Om det sitter det fast matrester fyller du stekpannan med varmt vatten och låter den stå en stund. Diska, skölj och torka som vanligt. Använd aldrig metallborstar eller slipande rengöringsmedel. Fastbrända fettrester kan du avlägsna med hjälp av en nylonsvamp.

Stekpanna med non-stickbeläggning

Diska stekpannan med varmt vatten och lite diskmedel innan du använder den för första gången. Skölj av den, torka noggrant och oljan sedan in stekytan med en vegetabilisk olja. Om du oljar in pannan då och då så håller den längre. Låt alltid pannan svalna innan du rengör den och använd mjuka diskborstar. Använd aldrig metallborstar eller slipande rengöringsmedel. Non-stick stekpannor är lätta att rengöra. Diska i den varmt vatten med lite diskmedel,skölj och torka noggrant.

Lyckas med mat tipsar

  • Det finns mycket att tänka på när man ska köpa en ny stekpanna och genom att välja en med riktigt bra kvalité kan du få en stekpanna som håller livet ut!
  • Läs alltid noga igenom skötselråd för din stekpanna så du får ut det mesta av den.
  • Emaljerade stekpannor finns i olika roliga och kanske lite oväntade färger, vad sägs till exempel om en rosa stekpanna?
Mer
Stäng
Sortera efter
per sida
Visar 1 - 30 av 80 Produkter


7220 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Malin R 2018/12/13
Riktigt nöjd
Supersnabb leverans på varor med hög kvalité
Anita Lindström 2018/12/12
Ny kund
Hej, jag har för första gången handlat hos er. Mycket positivt. Produkterna motsvarar beskrivningarna väl och snabb...
Katarina... 2018/12/12
Utvärdering
Hitintills har det vart suveränt bra
Zandra 2018/12/12
Karamellpapper, muffinsformar
Snabbt& smidigt, jättebra grejor
Britta Cornelisse 2018/12/10
Lyckasmedmat.se
Tack för supersnabba leveranser ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.68