Stekpannor

En stadig stekpanna i god kvalitet är en bra investering och kan hålla en livstid om du sköter den på rätt sätt. Vi har stekpannor i gjutjärn, non-stick belagda stekpannor i hårdanodiserat pressat aluminium samt stekpannor i kolstål. Stekpannor finns med både högre och lägre kanter och vissa har även lock.

Att välja stekpanna

Många tänker kans...

En stadig stekpanna i god kvalitet är en bra investering och kan hålla en livstid om du sköter den på rätt sätt. Vi har stekpannor i gjutjärn, non-stick belagda stekpannor i hårdanodiserat pressat aluminium samt stekpannor i kolstål. Stekpannor finns med både högre och lägre kanter och vissa har även lock.

Att välja stekpanna

Många tänker kanske inte på att olika stekpannor har olika egenskaper och därför lämpar sig bättre för olika typer av matlagning. Gjutjärnsstekpannor har sina fördelar, kolstålsstekpannor sina och non-stickbelagda stekpannor sina.

Stekpannor i gjutjärn

Gjutjärn värms upp långsamt och håller värmen effektivt, det tål även mycket höga temperaturer och kan användas på alla värmekällor, även induktionshäll och utomhusgrill. Vid stekning i gjutjärnspanna måste du använda matfett, gärna vegetabilisk olja. Gjutjärn är speciellt lämpligt till stekning av kött - rött kött, köttfärs och köttbullar, och grönsaker. Känsliga råvaror som t.ex. ägg, fisk,  kyckling och rätter med mjölk eller ost kräver inte så höga temperaturer och fastnar lätt i en gjutjärnspanna.

 • Gjutjärn tål mycket höga temperaturer och materialet ger en jämn värmefördelning
 • Gjutjärn är mycket effektivt och håller värmen länge så du kan med fördel stänga av plattan 3-4 minuter tidigare. Maten fortsätter stekas på eftervärme och du sparar både energi ochs konar miljön

En gjutjärnspanna ska alltid värmas upp innan den används. Detta för att maten inte ska fastna eller brännas vid.

 • Förvärm pannan långsamt på medelhög värme i ca 5 minuter så att värmen föärdelas jämnt över botten och sidorna.
 • Tillsätt därefter matfett och sänk värmen när det tystnar och slutar bubbla.
 • Lägg råvarorna i pannan och stek tills det är lätt att vända. Sitter det fast är det inte klart ännu.

Stekpannor i aluminium

Le Creusets serie Toughened non-stick är produkter tillverkade av aluminium med non-stickbeläggning. Produkterna har gått igenom en produktionsprocess som gör dem hårdare än stål och non-stickbeläggningen gör att maten glider lätt ur stekpannan.

 • Aluminium är en lätt metall och en bra värmeledare som gör att värmen fördelas jämnt och effektivt
 • Pannan värms upp snabbt och känner snabbt av när du ändrar temperatur på plattan
 • Produkterna är belagda med den innovativa non-stickbeläggningen PTFE som gör att maten släpper utan problem och gör rengöringen enkel
 • Du behöver väldigt lite eller inget matfett alls och det är svårt att bränna vid maten

Pannorna är speciellt lämpliga till mat som ska tillagas på låg eller medelhög värme. Ägg, rätter med mjölk och fettsnåla råvaror kan med fördel stekas i en Toughened-panna.

Stekpannor i kolstål

Stekpannor i kolstål har ingen beläggning som kan skadas och de är helt återvinningsbara. Du kan använda alla typer av redskap i stekpannan, även de i metall. De tål mycket hög värme, men upphettning och avsvalning måste ske långsamt så att järnet inte slår sig. De kan användas på alla värmekällor, inklusive induktion och de tål ugn upp till 230 grader. Stekpannorna är sprayade med bivax – detta för att förbättra ”släpp-lätt-effekten” under instekningsprocessen, och det skyddar även mot rost. En stekpanna i kolstål blir mörkare med tiden, det är helt naturligt och förbättrar bara stekpannan.

 • Stekpannorna är tillverkade av 100% naturligt mineralmaterial med anti-oxidationsskydd och förbättrade non-stick-kvalitéer
 • Pannorna är sprayade med ekologiskt bivax, och är garanterat utan beläggning (PFOA- och PTFE-fria)
 • Inga kemikalier är tillsatta vilket garanterar miljösäker produktion
 • Pannorna är ekologiska, återvinningsbara och bra för miljön
 • Järnmolekylerna från pannan hjälper till att bidra till god hälsa
 • De klarar hög värme vilket gör att vitaminer och näringsämnen stannar i maten
 • Ju mer pannan används, desto bättre prestanda får den; ju mörkare den blir, desto bättre blir de naturliga nonstick-egenskaperna

Rätt stekpanna till rätt spis

Stekpannans storlek och höjd på kanterna påverkar självklart också vad de lämpar sig bäst till. Har du exempelvis provat att laga köttfärssås i en stekpanna med för låga kanter så vet du att det inte är någon fröjd. Och även om man har koll på vilken stekpanna som passar till vilken typ av matlagning så är det långt ifrån säkert att man har koll på vilken typ av stekpanna som passar allra bäst till sin spis.

Ett vanligt exempel är induktionshällar, där många stekpannor inte ens fungerar. Till moderna induktionshällar krävs det att en stekpanna är ferromagnetisk, till exempel gjord av järn eller vissa typer av rostfritt stål. Stekpannor helt i aluminium fungerar däremot inte alls på induktionshällar. Gjutjärnsstekpannor fungerar bra på induktionshäll, men med de tunga stekpannorna gäller det att vara försiktig så att man inte skadar hällen. Hos oss hittar du induktionshällsstekpannor från varumärken som Le Creuset och de Buyer.

En annan spis som ger lite annorlunda förutsättningar för stekpannorna är gasspisen. En gasspis ger en annan typ av värme än andra spisar med direkta eldlågor mot kokkärlet. Med tanke på eldlågorna ska man gärna undvika stekpannor med plast eller träskaft då risken är stor att lågorna når skaftet som då bränns sönder.

Billigare teflonpannor kan även snabbt gå sönder på en gasspis då de inte klarar av de höga temperaturerna. Det finns stekpannor med extra tjock botten och de är att föredra när det kommer till matlagning på gasspis.

Skötselråd stekpannor

Ta hand om din stekpanna så håller den längre! Stekpannor i kolstål och gjutjärn håller en livstid om du tar hand om dem på rätt sätt.

Stekpanna i kolstål

Innan du använder stekpannan första gången diskar du den i hett vatten. Stekpannorna är behandlade med bivax och det överflödiga vaxet ska diskas av före anvädning. Torka därefter pannan torr och häll i ca 1 mm matolja och hetta upp på medelvärme. Låt oljan svalna och torka bort överskottet med hushållspapper.

För att stekpannan ska bevara sina egenskaper ska den diskas med hett vatten utan diskmedel. Torka av stekpannan med hushållspapper efter att du rengjort den. Om du diskar stekpannan med diskmedel ska den oljas in efteråt.

Ibland bör du rengöra stekpannan grundligt genom att gradvis värma upp grovt salt i pannan till stark värme i ca 1 1/2 minut. Torka därefter pannan med hushållspapper. Saltet neutraliserar stekpannan och tar bort lukt. Olja därefter in stekpannan.

Låt inte stekpannan ligga länge i vatten. Sitter det fast matrester skrubbar du bort dem med stålull eller liknande och lite diskmedel. Olja därefter in pannan. Stekning av syrlig mat som t.ex. tomater, vitt vin och citron kan ge upphov till ljusa fläckar i stekpannan, om detta sker gör du en ny "instekning" av pannan.

Stekpanna i gjutjärn

Innan användning diskar du stekpannan med varmt vatten med lite diskmedel i. Skölj och torka noggrant. Vid användning av emaljerade gjutjärnspannor bildas en brunsvart hinna på ytan, som är ett resultat av naturliga oljor och fetter från ingredienser som har tillagats i pannan. Denna hinna ska inte avlägsnas eftersom den höjer tillagningsresultatet, och dessutom behöver stekpannan inte oljas in lika ofta.

Låt alltid pannan svalna innan du rengör den. Skölj sedan pannan i varmt vatten och torka av den med en fuktig trasa. Vid grundligare rengöring diskar du pannan med varmt vatten med diskmedel i. Skölj och torka noggrant.

Sitter det fast matrester fyller du stekpannan med varmt vatten och låter den stå en stund. Diska, skölj och torka som vanligt. Använd aldrig metallborstar eller slipande rengöringsmedel. Fastbrända fettrester kan du avlägsna med hjälp av en nylonsvamp.

Stekpanna med non-stickbeläggning

Innan användning diskar du stekpannan med varmt vatten med lite diskmedel i. Skölj och torka noggrant. Olja in stekytan med vegetabilisk olja, skölj sedan stekpannan i varmt vatten och torka noggrant. Olja in pannan då och då så håller den längre.

Låt alltid pannan svalna innan du rengör den. Använd alltid mjuka diskborstar, absolut inte metallborstar eller slipande rengöringsmedel. Nonstick-ytan gör att stekpannan är väldigt lätt att rengöra. Diska i varmt vatten med lite diskmedel i och skölj och torka noggrant.

Mer
Stäng
Sortera efter
per sida
Visar 1 - 30 av 94 Produkter

6326 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.8 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Anna Möller 2018/02/19
Snabb och bra - alltid varit nöjd!
Även denna beställning gick snabbt och smidigt. Ser fram emot nästa baktillfälle.
Ann-Sofie... 2018/02/19
Fantastiskt!
Ska göra min egen bröllopstårta och med rätt verktyg och material från lyckasmedmat kunde det inte bli bättre!
Kristine Svensson 2018/02/19
Bra service
Är väldigt tacksam över bra sortiment och tillmötesgående service, allt som behövs inför många tårtbak!
Daniel Engberg 2018/02/19
Bra produkter, snabb leverans
Det var en lycka att upptäcka att vi har ett Norrbottniskt företag som levererar bra produkter. Klart man vill gynna...
Sven-Erik 2018/02/19
Snabb leverans
Varorna anlände snabbt och var av förväntad kvalitet

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.82