Choklad

Choklad gillar nog de flesta, både stora som små! Här hittar du choklad i olika varianter. Choklad är perfekt att använda vid både bakning och dekorering av bakverk, men är ju även god att njuta av som den är!

Från kakaoböna till choklad

Varje frukt innehåller mellan 25 till 30+ mandelstora bönor som får jäsa i fem till sex dagar. Under jäsn...

Choklad gillar nog de flesta, både stora som små! Här hittar du choklad i olika varianter. Choklad är perfekt att använda vid både bakning och dekorering av bakverk, men är ju även god att njuta av som den är!

Från kakaoböna till choklad

Varje frukt innehåller mellan 25 till 30+ mandelstora bönor som får jäsa i fem till sex dagar. Under jäsningen förstörs grodden och kärnan blir porös och brun, bönans arom utvecklas och gör den användbar till choklad. Efter jäsningen skall bönorna torkas i en till två veckor för att sänka vattenhalten som då ligger på ca 60% till 7%, detta för att bönorna inte förstörs vid transport och lagring. Härnäst skall de rostas i 10 till 30 minuter i en temperatur på 120 till 130°C, i vissa fall strax under. Rostningen är kanske den viktigaste processen i hela chokladframställningen då den har stor betydelse för hur chokladen kommer att smaka. Innan bönorna krossas skall skal och groddar sugas bort och i detta tillstånd kallas bönorna utan skal för kakaonibbs (cocoa nibs).

När bönorna krossats så mals de till en massa, kakaomassa, ur vilken man pressar bort minst hälften av fettet för att kunna framställa kakaopulver. Vissa hettar upp bönorna tillsammans med kalium eller natriumkarbonat innan de mals för att öka kakaopulvrets upplösbarhet. Denna process kallas då för dutching och kan tyvärr även bidra till att smaken försvagas och att chokladen får en mörkare färgton, och därför använder sig inte alla tillverkare av denna metod. Kvar i pressen ligger presskakan som mals till kakaopulver och fettet som blir kvar blir till kakaosmör.

Baka med choklad

När du ska baka med choklad är det viktigt att använda en choklad som du själv skulle äta precis som den är, först då kan du förvänta dig ett bra smakresultat. Osötad choklad har den högsta andelen stärkelse och skapar en styvare textur. Halvsöt choklad ger en krämigare textur. Blanda gärna de två tillsammans med ett par matskedar kakaopulver för att spetsa till smaken, och få en tjockare textur. Då får du definitivt ett smakrikt resultat! Om du ska smälta choklad i ett vattenbad så var försiktig så att du inte får vatten eller vattenånga i chokladen, då skär sig chokladen och blir grynig. Även när du använder mikrovågsugn måste du vara försiktig, chokladen kan brännas bara på någon sekund. När chokladen har skurit sig eller blivit bränd finns det ingen räddning utan då måste man börja om från början vilket kan bli ganska kostsamt.

Smaksätta choklad

Choklad är gott precis som det är, men du kan även piffa upp din favoritchoklad med olika smaker! När du ska smaksätta choklad kan du använda kryddor som t.ex. torkad chili. Du kan även använda dig av torkade frukter och bär eller olika smakessenser, men tänk på att smakessenserna ska vara oljebaserade då choklad skär sig när det kommer i kontakt med vattenbaserade smakessenser. Mörk choklad passar bra med smaker som chili, ingefära och mint. Ljus choklad är supergod med smaker av jordnötter, apelsin och kola. Vit choklad passar jättebra med blåbär, lime, passionsfrukt eller vanilj.

Färga choklad

Choklad går att färga i flera olika snygga färger! Färgad choklad är både snyggt och gott! Du kan färga vit choklad och göra olika snygga praliner eller så kan du använda den färgade chokladen på din tårta. När du ska färga choklad måste du, även där, tänka på att använda oljebaserade färger, som t.ex. Wilton Candy Colors, så inte chokladen skär sig.

Förvaring av choklad 

Choklad trivs bäst i sval rumstemperatur (16-18 grader). Undvik att ha chokladen i kylen, den gillar nämligen varken kyla eller fukt.

Lyckas med mat tipsar!

Mer
Stäng
Sortera efter
per sida
Visar 1 - 30 av 75 Produkter


7513 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Ingela 2019/07/15
Rekommenderar
Superbra och jättefina varor samt otroligt snabb leverans. Tog bara en dag, fast jag bor så avsides. Jag är såå nöjd,
Liselotte Jonsson 2019/07/15
Prefekta formar
Har köpt tre pajformer rektangulära samt en kvadratisk de är redan invigda och så bra. Snabb leverans och allt rätt.
Lilia 2019/07/11
beställning
Så nöjd med produkten,snabb leverans
Janna André 2019/07/10
cream of tartar
kan verkligen rekommendera denna när du gör maräng. Blir en helt annan konsistens på den och ska du vända ner det i...
Janna André 2019/07/10
cockies and cream
mycket god, använde denna till att fylla pralinskal! tillsatte även lite fint krossade oreokex för mer knaster!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69