Kockknivar

Om du vill göra succé i köket är redskapen lika viktiga som ingredienserna och din talang, och detta gäller inte minst vilka kockknivar som du väljer att använda. Kockknivar finns i varierande prisklasser, allt från billiga till dyra, så det gäller att veta vad du är ute efter och även skillnaden mellan de olika knivarna. Det kan vara bra att ti...

Om du vill göra succé i köket är redskapen lika viktiga som ingredienserna och din talang, och detta gäller inte minst vilka kockknivar som du väljer att använda. Kockknivar finns i varierande prisklasser, allt från billiga till dyra, så det gäller att veta vad du är ute efter och även skillnaden mellan de olika knivarna. Det kan vara bra att titta runt lite innan du bestämmer sig för vilka knivar som du vill investera i, då storleken på handtagen och tyngden kan skilja sig avsevärt. Det viktigaste är att du hittar en kniv som känns bekväm att arbeta med. Marknaden för kockknivar är stor idag och modellerna är många, men vad är det egentligen som skiljer dem åt?

Europeiska kockknivar och Japanska kockknivar

Om vi först tittar på skillnaden mellan europeiska kockknivar och japanska kockknivar kan man konstatera att stålet i en japansk kockkniv är mycket hårdare än i den europeiska motsvarigheten. Detta gör att de japanska kockknivarna håller sig extremt vassa längre tid men är svårare att underhålla. Så vilken man föredrar beror mest på hur ofta man vill grundslipa kniven och vad man avser att använda den till. Keramiska kockknivar är precis som de japanska kockknivarna mycket hårda och vassa men inte lika tunga som knivar gjorda i stål. De keramiska kockknivarna är inte känsliga för syrliga ämnen, de är rostfria och missfärgas inte, men kan lätt gå sönder om man inte är försiktig, då bladet på kniven inte är flexibelt.

Populära Kockknivar

Ett av de ledande märkena bland japanska kockknivar är Global som erbjuder högkvalitativa knivar och har vunnit flertalet utmärkelser. De särskiljer sig genom genom deras speciella design av spetsen på knivbladet samt att handtagen är fyllda med sand. Ett annat kvalitetsmärke från Japan är Tojiro. De tillverkar kockknivar i toppklass och har en gedigen lista av olika modeller. Satake, som också produceras i Japan, tillverkar kockknivar för alla matlagningsintresserade. Från deras kollektion kan alla hitta en modell som passar dem, nybörjare som proffskock.

Victorinox är ett schweiziskt märke som tillhör det absoluta toppskiktet när det gäller europeiska kockknivar och de erbjuder riktigt bra knivar i alla prisklasser. Ett annat europeiskt märke är Wüsthof, som imponerande nog är partner med det tyska kocklandslaget och tillhandahåller knivar till dessa kända världskockar. Wüsthofs kockknivar tillverkas i Tyskland och de kan erbjuda handtag som passar alla då varje serie är unikt utformad.

En kockkniv är personlig och samma modell och märke behöver inte falla alla i smaken. En bra kniv ska fungera som en förlängd arm. Därför är det så viktigt att du tar dig tid att titta igenom urvalet av kockknivar på marknaden för att hitta just de knivar som kommer att hjälpa dig att skapa perfektion i köket.

Kockknivar kan man gärna ha två av, i olika storlekar. En med ca 15 cm långt blad för att skära finare grönsaker eller hacka lök, samt en kockkniv med ca 20 cm blad för lite grövre jobb, som t.ex. att stycka kyckling, skära kålrot, vitkål och andra grova grönsaker där du behöver en kraftigare kniv. På Lyckasmedmat.se har vi speciellt utvalda kockknivar från Tojiro, Satake, Porsche, Victorinox, Sabatier, Zwilling och Mac.

Att välja Kockkniv

Om du vill göra succé i köket är redskapen lika viktiga som ingredienserna och din talang, och detta gäller inte minst vilka kockknivar du väljer att använda.

Kockknivar finns i varierande prisklasser, allt från billigare till riktigt dyra, så det gäller att veta vad du är ute efter och även skillnaden mellan de olika knivarna. Det kan vara bra att titta runt lite innan du bestämmer dig för vilka knivar du vill investera i, då storleken på handtagen och tyngden kan skilja sig avsevärt. Det viktigaste är att du hittar en kniv som känns bekväm att arbeta med. Marknaden för kockknivar är stor idag och modellerna är många, men vad är det egentligen som skiljer dem åt?

Keramiska kockknivar

Keramiska kockknivar är precis som de japanska kockknivarna mycket hårda och vassa men inte lika tunga som knivar gjorda i stål. De keramiska kockknivarna är inte känsliga för syrliga ämnen, de är rostfria och missfärgas inte, men kan lätt gå sönder om man inte är försiktig, då bladet på kniven inte är flexibelt.

Varumärken Kockkniv

En kockkniv är personlig och samma modell och märke behöver inte falla alla i smaken. En bra kniv ska fungera som en förlängd arm. Därför är det viktigt att du tar dig tid att titta igenom urvalet av kockknivar för att hitta just de knivar som kommer att hjälpa dig att skapa perfektion i köket.

  • Ett av de ledande varumärkena från Japan är Tojiro. De tillverkar kockknivar i toppklass och har en gedigen lista av olika modeller. Tojiro's knivar är laminerade vilket innebär att ett hårt stål skyddas av lager av mjukare stål på den ena eller båda sidorna av bladet. Detta gör att de håller både skärpa och styrka längre än en vanlig kniv.
  • Satake, som också produceras i Japan, tillverkar kockknivar för alla matlagningsintresserade. I deras kollektion kan alla hitta en kockkniv som passar dem, nybörjare som proffskock.
  • Victorinox är ett schweiziskt märke som tillhör det absoluta toppskiktet när det gäller europeiska kockknivar och de erbjuder riktigt bra knivar i alla prisklasser. Victorinox vänder sig både till professionella kockar och hemmaentusiaster med sina kockknivar. Deras knivar är vanligtvis lättare viktmässigt än deras konkurrenters och de är dessutom mycket sköna att arbeta med.
  • Ett annat europeiskt märke är Zwilling som är en av de ledande knivtillverkarna idag. De kan erbjuda handtag som passar alla då varje serie är unikt utformad.
  • MAC är ett familjeföretag i området Seki, i Japan. MAC's knivar går att slipa med en slipvinkel mellan 10-15 grader och är därmed sylvassa.
Mer
per sida
Visar 1 - 30 av 68 Produkter

3623 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.79 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
H-G Karman 2017/03/22
Äggklocks
Klockan/Timer bra Men att man måste limma om magneterna är sämre
Nibia Souza... 2017/03/22
Excellent service
I've bought a couple of items to bake a birthday cake, and I'm really satisfied with all of it. The delivery was...
Ulrika 2017/03/22
Toppen
Snabb leverans! Innan jag la min beställning mejlade jag om några frågor jag hade och fick toppen bra svar. Tack så...
Carin 2017/03/22
Toppen!
Väldigt snabb leverans och marsipanen jag köpte var både lättarbetad och god. Supernöjd!
Sandra 2017/03/22
Toppen
Snabb leverans och bra kvalitet på baktillbehören jag köpte. Blev toppen till kalaset.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.65