
Valrhona Kakaopulver, 250 gram
- 100% kakaopulver
- Sockerfri
- Fantastisk smak
Kakaopulver kan användas för att göra varm choklad, kladdkaka och annat gott. Men vad är egentligen kakao? Kakao är små bönor som växer på träd i Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Bönan fermenteras, rostas och torkas för att utveckla en rik smak. Sen mals och pressas den till kakaomassa. Under bearbetningen separeras sedan fettet från kakaosubstanserna och blir kakaosmör och kakaopulver.
Kakaon kommer alltså från kakaobönan. Vilken typ av böna det är gör hela skillnaden i smaken. Bra chokladföretag använder kakao från bra kakaobönor och du kan definitivt känna skillnaden i smak! En annan sak som avgör kakaons kvalitet är hur mycket fett kakaon innehåller. En viss procent av kakaosmöret stannar i kakaopulvret när de två separeras. Kakaopulver måste innehålla minst 10% kakaofett för att klassas som kakaopulver. Det kan dock variera stort mellan olika varumärken och sorter. Ju högre fettprocent desto mjukare, krämigare och rikare kommer resultatet att bli!
En sista sak som påverkar kakaopulvret är sättet på vilken det processas. De två vanligaste är naturligt processad samt Dutch-processad (alkaliskt kakaopulver).
Naturligt processad kakao har en naturlig syra i sig, något som påverkar smaken. Den får en ljust brun färg och smaken beskrivs ofta som tunn men klassisk.
Dutch-processad, även kallat alkaliskt kakaopulver, bearbetas ett steg extra med ett tillsatt surhetsreglerande medel. Detta minskar syrligheten och smaken av naturligt kakao. Den här typen av kakaopulver är mörkare till färgen och har en rikare smak med mindre bitterhet. Ofta görs den Dutch-processade kakaon med kakaobönor av högre kvalitet vilket gör att den också har högre halt av kakao. Men vill du ha kakao av hög kvalitet så rekommenderar vi att du alltid tittar på fetthalten, den ska helst vara minst 20 procent.
Alkaliseringen kan variera ganska mycket och ger kakao som är antingen ljusbrun, brun, mörkbrun, röd, mörkröd och svart.
Svart kakao är dutch-processad men alkaliseras ytterligare för att få bort i stort sett all syra fån kakaopulvret. Det gör att kakaon blir mörkbrun, i stort sett svart. De välkända Oreokexen är gjorda på svart kakao! Svart kakao är perfekt att använda i bakverk till Halloween eller när du vill färga något med en mer naturlig färg. Men akta kläderna - svart kakao färgar allt svart!
Hur ska man då tänka när man väljer kakao? Ska du göra frosting, mousse eller något annat som inte ska bakas så kan du välja vilket kakaopulver du önskar. Men när det kommer till bakning är det viktigt att välja rätt!
Gillar du kladdkaka rekommenderar vi att titta in här på vår sida med kladdkaka.
Snabb leverans
Mycket nöjd!
Snabb leverans
Mycket nöjd!!!
Snabb leverans
Snabb leverans och jag är mycket nöjd!! Rekommenderar starkt
Jättenöjd
Alltid lika nöjd, snabba leveranser!
Snabb leverans
Alltid snabb leverans och bra kund service