Stengods & Husgeråd

Stengodset utvecklades i Kina under Shangdynastin omkring 1500 f. Kr, då man genom att använda allt renare leror samt att man höjde bränntemperaturen, fick fram ett gods med en vitaktig, nästan tät skärv som försågs med en fältspatsglasyr, som sedan kommit att kallas "proto-porslin" eller "proto-celadon" efter den celadonfärgade glasyren.

Tekan...

Stengodset utvecklades i Kina under Shangdynastin omkring 1500 f. Kr, då man genom att använda allt renare leror samt att man höjde bränntemperaturen, fick fram ett gods med en vitaktig, nästan tät skärv som försågs med en fältspatsglasyr, som sedan kommit att kallas "proto-porslin" eller "proto-celadon" efter den celadonfärgade glasyren.

Tekannor tillverkades, förseddes med en vit enggobe, och infördes på 1600-talet till Europa. Under 1600-talet importerades även stora mängder tekannor i oglaserat stengods. I Sverige upptäcktes stengodsleror i Skåne i slutet av 1700-talet. Leror därifrån har använts vid ett flertal fabriker med främst märks Höganäs AB, men även Helsingborgs stenkärlsfabrik, Raus Stenkärlsfabrik, Ystads stenkärlsfabrik, Wallåkra stenkärlsfabrik m.fl.

Fördelar med Stengods

Stengods är ett relativt starkt material, men mer poröst än porslin. Grundfärgen på stengods är grå eller brun, beroende på bränningsteknik. Stengods bränns vid mycket höga temperaturer, ca 1280 grader. Den höga bränntemperaturen ger stengodset speciella egenskaper eftersom porerna i leran smälter samman och godset blir icke-poröst. Stengodset blir tåligt mot slag, temperaturförändringar, sprickor och missfärgningar. Du kan använda dina stengodsprodukter i ugn, mikro och frys och är de glaserade kan de även diskas i diskmaskin.

Jämn värmefördelning

Stengods håller värmen länge och fördelar det jämnt. Eftersom stengods håller värmen så bra kan maten fortsätta att lagas även efter att du tagit bort formen från ugnen. Denna kvalité kan spara energi.

Hållbarhet

Stengods är slitstarka och kan överleva genom generationer. Även om stengods kan spricka om du råkas tappa det eller lägger det på en het yta så tenderar stengods att vara tjocka och tillräckligt starka för att klara de olyckor och slitage som uppstår under vanlig daglig användning. Under tillverkningsprocessen upphettas stengods till 1280 grader så det kan enkelt motstå den högsta värme som ditt ugn kan generera.

Lyckas med mat tipsar!

  • Stengodset håller din mat varm upp till 45 minuter och om du täcker den med ugnsfolie kan den hålla maten varm upp till fyra timmar!
  • Eftersom stengodset tillverkas vid en sådan hög temperatur är den extremt stark. Men för att förhindra sprickbildningar så ska aldrig stengodset placeras direkt på en kall yta eller fyllas med något kallt medan den fortfarande är varm. Du ska även vara försiktig när du tar bort stengods från en värmekälla på grund av den mängd värme som stengods bibehåller.
  • Köper du en oglaserad stengodsform ska du endast diska den för hand med varmt vatten för att bibehålla den non-stickytan som stengodset får med tiden.
Mer
Stäng
Sortera efter
Visar 1 - 11 av 11 Produkter

6676 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Eva 2018/04/19
Bra
Smidigt och snabbt
Nadja 2018/04/18
Beställning
Hej. Jag är jättenöjd med allt jag fått! Det finns allt hos er som man behöver. Tack så mycket. Kommer att beställa...
Wam 2018/04/18
Toppen
Älskar denna butik
Emma 2018/04/18
bäst på service
Bäst
Stina 2018/04/18
Beställning
Fantatisk service av trevliga människor! Min beställning klantades bort av Postnord och utan mankemang skickade de...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.77