Stengods & Husgeråd

Stengods är ett material som har använts till matlagning i tusentals år och har på senare tid fått ett uppsving igen och blivit ett av våra populäraste material i husgeråd. Stengods är ett naturmaterial av lera som har bränts vid extremt höga temperaturer på ca 1200-1300°C. Detta gör stengodset mycket slitstarkt, hållbart och värmetåligt och pas...

Stengods är ett material som har använts till matlagning i tusentals år och har på senare tid fått ett uppsving igen och blivit ett av våra populäraste material i husgeråd. Stengods är ett naturmaterial av lera som har bränts vid extremt höga temperaturer på ca 1200-1300°C. Detta gör stengodset mycket slitstarkt, hållbart och värmetåligt och passar därför utmärkt i olika köksprodukter. Det finns både glaserade och oglaserade stengodsprodukter. I vårt sortiment hittar du produkter som pajformar, grytor, pannor, fat och mycket annat.

Stengods fördelar

Stengods lämpar sig på grund av sina egenskaper otroligt bra till matlagning, bakning och servering av mat. Utöver sin hållbarhet och värmetålighet är stengods även ett material som är väldigt kemiskt stabilt. Detta betyder att stengods inte kommer att reagerar med olika typer av livsmedel som vissa andra material gör. Det tar alltså inte upp varken smak eller lukt från andra råvaror eller avger inte heller någon bismak till dem. Stengods går att använda i alla sorters ugnar och mikrovågsugnar och tål även att både frysas och kylas. Stengods har av naturen en non-stick yta och är väldigt enkel att rengöra. Oglaserade stengodsprodukter ska diskas för hand medans glaserade oftast tål maskindisk. Vi brukar dock ändå rekommendera handdiskning då det är så enkelt att diska stengods och det skonsammaste rengöringssättet. Stengods har så många fördelaktiga egenskaper för matlagning att man nästan glömmer bort en annan fördel med stengods, det är ett otroligt vackert material!

Stengods och värmefördelning

Ett av stengodsets främsta fördelar är dess värmerelaterade egenskaper. Förutom att det tål väldigt höga temperaturer är det även en av de bästa materialen både när det gäller att fördela värmen och att bevara den. En populär tillagningsmetod just nu är Slow cooking och med en gryta i stengods kan du utan att köpa dyra maskiner låta dina maträtter tillredas långsamt då stengods låter din mat fortsätta att tillagas även efter du har tagit bort den från värmekällan. Stengods är även idealt för servering då det håller maten varm mycket länge.

Lyckas med mat tipsar

  • Ett bröd som bakas i oglaserat stengods får en krispigare yta än ett som har bakats i glaserat. Är du som vi och gillar knapriga kanter, speciellt på pizza, välj oglaserat stengods!
  • För att undvika sprickor i ditt stengods undvik snabba och stora temperaturförändringar. Ska du ställa in det i frysen, se till att det får svalna först och spola heller inte kallt vatten i en het panna.
  • Stengods är relativt tungt vilket gör det stabilt och tåligt, men se till att förvara dina kastruller och pannor i stengods underst i lådorna så att inte dina ömtåligare köksredskap behöver bära vikten.
Mer
Stäng
Sortera efter
Visar 1 - 18 av 18 Produkter


7215 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Birgitta... 2018/12/10
Bra o suverän butik
Supernöjd med mina varor jag köpt. Snabb leverans o jättebra priser!a
Gunilla Fransson 2018/12/09
Bra affär
Jag är väldigt nöjd med snabbt köp och leverans. Har inte hunnit använda varorna jag köpt men allt ser väldigt bra...
Ing-Marie 2018/12/08
Snabbt och bra
Lått att hitta det jag ville ha. Snabb leverans och bra pris
Elham 2018/12/08
Bra
Jag tycker era varor är av bra kvalité och det är en supersnabb leverans, uppskattar verkligener sida och kommer 100%...
Cecilia 2018/12/07
Toppen
Kommer absolut handla igen!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69