Römertopf

Römertopf® grundades i Tyskland, och lergrytorna introducerades på den internationella marknaden för första gången 1967 och blev riktigt populära i Sverige under 70-talet. Sedan dess har Römertopf's lergryta stått för fettfri, naturlig och hälsosam matlagning - och om du älskar att laga mat kan du bara inte vara utan en lergryta!

En lergryta kan även kallas romargryta då denna matlagningsmetod var populär i det gamla romarriket. Lergrytor finns i många olika storlekar och i olika form och utförande. Vissa av dem är glaserade invändigt, vilket gör att maten inte bränner fast i grytan.

Fördelar med matlagning i lergryta

  • Aromerna stannar kvar i grytan så att maten får mer smak
  • Du behöver inte passa maten
  • Matlagningen osar inte och ugnen smutsas inte ner av stänk
  • Näringsämnena och vitaminerna stannar kvar i råvarorna
  • Du behöver inte använda någon större mängd matlagningsfett - laga mat i lergryta är därför mycket hälsosamt
  • Eftersom man kan göra stora portioner när man lagar mat i lergryta passar denna matlagningsmetod perfekt för fester och större middagar

Såhär använder du din lergryta

  • En ny lergryta måste blötläggas i minst 8-10 timmar innan den kan användas. Efter detta blötlägger du lergrytan i ca 10 minuter innan varje matlagningstillfälle så att den suger åt sig vätska. Blötläggning av grytan gör att vattnet ångar vid tillagningen och detta hindrar att maten bränns vid
  • När lergrytan är ordentligt fuktig lägger du i maten som du vill tillaga och ställer in lergrytan i kall ugn som du värmer upp till 200-250 grader
  • Vill du ha lite stekyta på maten så kan du ta av locket när det är ca 15 minuter kvar av tillagningstiden

Lergrytan är ett av våra bästa redskap i köket. Om du inte redan äger en lergryta bör du investera i en - den kommer göra din matlagning lättare och roligare, samtidigt som du kan äta nyttigt och hälsosamt. Variationsmöjligheterna med en lergryta är oändliga. Lergrytan är en klassiker som aldrig går ur tiden!

Skötselråd lergryta

Rengör din lergryta genom att diska den i varmt vatten. Diska aldrig lergrytan med diskmedel då den kan ta smak av detta! Efter rengöring lägger du locket upp och ned i lergrytan och ställer den luftigt.

Tänk på:

  • att aldrig ställa din lergryta direkt på varm spisplatta eller gaslåga
  • att aldrig utsätta din lergryta för kraftiga temperaturvariationer
  • att om maträtten kräver tillsättning av vatten eller buljong, tillsätt alltid varm vätska
  • att när du tar ut lergrytan ur ugnen ska du ställa den på ett grytunderlägg av kork, trä eller en ihopvikt handduk. Om grytan ställs på ett kallt underlag kan den spricka.

Om du tar hand om din lergryta kan du ha glädje av den i många år. Det finns några tumregler som är bra att följa för att du ska få ut det mesta av din lergryta:

  • Innan du använder din lergryta för första gången ger du den ett ordentligt bad. Borsta därefter grytan med en diskborste ordentligt på insidan så att allt damm från leran tas bort. 
  • Genomfukta lergrytan i 10 minuter varje gång du ska använda den. Vid enstaka tillfällen kan det räcka med 5 minuter under rinnande vatten. Både locket och underdelen ska genomfuktas.
  • När du använt din lergryta omkring 100 gånger bör du rengöra den med ättikvatten. Fyll underdelen med vatten och tillsätt 1 dl matättika. Sätt in grytan i ugnen och låt vattnet koka i ca 30 minuter. Detta rengör porerna i lergrytan så att de kan suga åt sig vatten - och din lergryta blir som ny!
  • Om du inte använder din lergryta under längre tid ska den förvaras med de två delarna i varandra på en luftig plats.
  • Även om du rengör din lergryta noga så kommer den att ändra färg och bli mörkröd, detta är inget fel utan det är en effekt av att den är tillverkad av naturlig rödlera.  

Matlagning i lergryta - recept

Att laga mat i lergryta är både gott och hälsosamt. Vi har samlat några riktigt bra recept på olika maträtter som du kan laga i din lergryta. Du hittar recepten här.

Mer
Stäng
Sortera efter
Visar 1 - 4 av 4 Produkter


6999 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Cecilia 2018/07/17
Super!
Som alltid snabb leverans o fantastiska produkter. Supernöjd!
Emilie Fridlund 2018/07/11
Supernöjd!
Tack så mycket för snabb leverans av toppenprylar till tårtbak! Återkommer till 100% igen!
Elizabeth... 2018/07/11
Very fast and professional delivery.
We were happy with the whole process and received the articles without any difficulty. Keep up the good work!
Carina Olsson 2018/07/11
Kvalitet
Jättefina varor! Tycker dock att all frakt borde vara gratis. Man drar sig för att lägga en beställning under 500 kr...
Maria Åkerö 2018/07/10
Bra som vanligt
Toppen som vanligt

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.68