Sockerpasta

Sockerpasta, eller sugarpaste, innehåller ingen mandel till skillnad från marsipan. Sockerpasta är även mer elastisk och lättarbetad. Du kan använda sockerpasta till att klä och dekorera tårtor, och det finns en mängd olika redskap som du kan använda som hjälpmedel. Sockerpasta finns färdigfärgad, men det går lika bra att färga in vit sockerpast...

Sockerpasta, eller sugarpaste, innehåller ingen mandel till skillnad från marsipan. Sockerpasta är även mer elastisk och lättarbetad. Du kan använda sockerpasta till att klä och dekorera tårtor, och det finns en mängd olika redskap som du kan använda som hjälpmedel. Sockerpasta finns färdigfärgad, men det går lika bra att färga in vit sockerpasta med pastafärg, som är en dryg geléfärg.

Om du ska täcka en tårta med sockerpasta bör tårtan först täckas med ett tunt lager smörkräm som fungerar lite som klister. Undvik att använda grädde som bas när du jobbar med sockerpasta, speciellt om tårtan ska stå ett tag, eftersom grädden gör att sockerpasta börjar svettas snabbare.

Förvaring av sockerpasta

Sockerpasta förvaras i rumstemperatur men kan även frysas in. Om inte all sockerpasta går åt efter att du öppnat förpackningen så plastar du in den noga och lägger den i en burk med tättslutande lock.

Hållbarhet sockerpasta

Vit sockerpasta håller omkring 6-18 månader och färgad sockerpasta 3-8 månader från inköpsdatum. Detta gäller även öppnad förpackning om du plastar in den ordentligt så att den inte kommer i kontakt med luft (som gör att den torkar). 

Felsökning - täcka tårta med sockerpasta

Tårtan börjar svettas
För att förhindra att en tårta täckt med sockerpasta börjar "svettas" eller smälter så bör du inte lägga sockerpastan direkt mot grädde eller mousse. Det bästa är att täcka tårtan med ett tunt lager smörkräm, som fungerar som klister, innan du lägger på sockerpastan. Du kan även pensla insidan av locket med neutral olja. Tänk även på att inte täcka över tårtan med plast eller liknande, det är bästa om den får stå helt öppet i kylen.

Om sockerpastan ändå svettas så kan det bero på luftfuktigheten. Under sommarmånaderna, speciellt juli, augusti och ibland början på september, så är det varmt och fuktigt ute och detta går tyvärr inte att göra något åt. Det blir även fuktigare i kylen under sommaren, så om du ska förvara din tårta kan det vara en bra idé att köpa en så kallad torrboll som drar åt sig fukt och lägga in denna i kylen.

Sockerpastan spricker/det skiner igenom
Om sockerpastan spricker eller om fyllningen syns igenom beror det oftast på att du kavlat för tunt. Ett lock i sockerpasta bör vara ca 3-4 mm tjockt.

Olika märken på Sockerpasta

Det finns ett stort utbud av olika varianter och märken när det kommer till sockerpasta. De mest populära märkena är Wilton, FunCakes, Squires Kitchen och Städter.

 • FunCakes sockerpasta är mycket mjuk att arbeta med och finns i flera olika smaker, bland annat vanilj och marshmallows. De erbjuder även smaker som apelsin, hallon och banan, och dessa tre innehåller minst 30% frukt vilket gör att de har en god fruktsmak som inte smakar konstgjort.
 • Förutom att täcka tårtor är Wilton's sockerpasta bra att göra dekorationer med, då även denna stelnar lätt. Sockerpastan från Wilton är dessutom mjuk och man kan lätt forma pastan till de figurer man vill skapa. Wilton's sockerpasta finns i vitt i 250 grams-förpackningar, 680 gram samt 2,26 kg, men även i flera olika fina färger i 250 grams-förpackningar.
 • Städter’s sockerpasta finns i både vitt i 1 kilos-förpackningar och som färdigfärgad i många olika fina färger, dessa i 250 grams-förpackningar. Sockerpastan är smidig och följsam och du täcker och dekorerar enkelt tårtor, kakor och cupcakes, och modellerar fina figurer utan särskilt stor ansträngning. Använd utstickare för att göra blommor, blad och andra fina dekorationer. Städter’s sockerpasta är inte smaksatt, med undantag för deras bruna sockerpasta som smakar choklad.
 • Sockerpasta från Renshaw finns i många olika, fina färger och passar perfekt till att täcka tårtor, göra tårtdekorationer och modellera figurer. Sockerpastan finns dessutom i paket med flera olika färger i 100 grams förpackningar. Renshaw har även ett stort utbud av flowerpaste både som vit och färdigfärgad som lämpar sig speciellt för tårtdekorationer och figurmodellering.

Hur mycket sockerpasta?

När du ska täcka en tårta med sockerpasta kan det vara svårt att veta vilken mängd du behöver. Detta beror självklart även på hur tunt du kavlar ut sockerpastan. Om du kavlar ca 4 mm tjockt går det åt:

 • 500 gram till en rund tårta med en diameter på 15 cm och en höjd på 8 cm
 • 700 gram till en rund tårta med en diameter på 20 cm och en höjd på 8 cm
 • 1 kg till en rund tårta med en diameter på 25 cm och en höjd på 8 cm
 • 1,2 kg till en rund tårta med en diameter på 30 cm och en höjd på 8 cm
 • 600 gram till en fyrkantig tårta 15 x 15 cm med en höjd på 8 cm
 • 900 gram till en fyrkantig tårta 20 x 20 cm med en höjd på 8 cm
 • 1,2 kg till en fyrkantig tårta 25 x 25 cm med en höjd på 8 cm

Enligt dessa beräkningar ska det även bli över en del sockerpasta till dekorationer.

Färga sockerpasta själv

Sockerpasta finns att köpa färdigfärgad, men det är inte alls svårt att färga in sockerpasta själv. Använd dig av så kallade pastafärger, undvik vanliga karamellfärger. Pastafärg är drygare och mer lik en gelé till konsistensen, vilket gör att du inte behöver mycket färg alls för att få ett bra resultat. Är det en större mängd sockerpasta som ska färgas in, så börjar du med att knåda in färgen i en liten bit sockerpasta, som du sedan i sin tur knådar in i en större bit.

Janne Lund visar hur du enkelt täcker en tårta med sockerpasta


Hur många räcker tårtan till?

Ungefärliga mått på hur många personer en tårta täckt med sockerpasta räcker till (beräknat på en tårta som är ca 8 cm hög):

 • Rund tårta 15 cm i diameter ger 7-9 portioner
 • Rund tårta 20 cm i diameter ger 12-15 portioner
 • Rund tårta 25 cm i diameter ger 20-25 portioner
 • Kvadratisk tårta 15 cm ger 9-11 portioner
 • Kvadratisk tårta 20 cm ger 16-20 portioner
 • Kvadratisk tårta 25 cm ger 25-30 portioner

Sockerpasta eller sugarpaste?

Kärt barn har många namn, Sockerpasta kallas även Sugarpaste, Fondant och Sockermassa. Den används främst till tårtor och andra bakverk. Ofta liknas sockerpasta med marsipan och de har ungefär samma användningsområden.
Den främsta skillnaden mellan sockerpasta och marsipan är att sockerpastan inte innehåller några mandlar eller nötter vilket gör den utmärkt att använda till bakning för allergiker. Dessutom är de flesta sorters sockerpasta fri från gluten och ägg, och vanligtvis används heller inga mjölkprodukter vid tillverkning.

En annan skillnad är att sockerpastan har en mer degig konsistens vilket gör den mer elastisk och lättare att arbeta med. Sockerpasta är exempelvis lättare att kavla och lyfta upp och den är även lättare att färga själv. Man kan hitta sockerpasta med många olika smaksättningar eller så kan du prova att smaksätta sockerpastan efter eget önskemål. Sockerpasta säljs vanligtvis i vit färg men många andra färger finns även tillgängliga.

Man kan självklart även göra sin egen sockerpasta, men de märken och varianter som finns i handeln idag är mycket goda och håller hög kvalitét. Så om du vill vara säker på att arbeta med en sockerpasta som är smidig, enkel och som stelnar lätt så är det oftast enklast att köpa färdig.

Att baka med sockerpasta har många fördelar och vill du på ett enkelt sätt använda dig av olika färger och smaker är sockerpasta överlägsen marsipan. Dessutom är sockerpastan i regel mycket lättare att arbeta med och det är lättare att få till snygga överdrag på dina tårtor. Så för en finare och mer kreativ dekoration av dina bakverk så rekommenderar vi att du använder din favoritsockerpasta.

Göra egen sockerpasta

Göra sin egen sockerpasta är inte alls så svårt som man kan tro. De flesta ingredienserna är dessutom sådant du oftast har hemma!

Ingredienser

1 msk gelatinpulver (om du inte äter gelatin kan du byta ut detta mot agar-agar som är ett vegetabiliskt stabiliseringsmedel)
4 msk kallt vatten
30 gram kokosfett
1 dl vit sirap
ca 1 kg florsocker
1 msk smaklös olja
Ev. smaksättning

Gör såhär

1. Häll gelatin och vatten i en kastrull och låt det svälla en stund. Ställ sedan på spisen och värm på låg värme tills gelatinet smält.
2. Tillsätt kokosfett och låt smälta. Låt blandningen svalna något.
3. Sikta upp ungefär 8 dl florsocker i en bunke. Spara resten till knådningen.
4. Häll i gelatinblandningen i florsockret, och tillsätt även sirap. Blanda ihop.
5. Pudra en yta med florsocker, och häll ut degen.
6. Knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska du använda sockerpastan samma dag eller dagen efter så kan du göra den ganska fast och mättad, men ska du spara den i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte tillsätter lika mycket florsocker.
7. Tillsätt oljan mot slutet så blir degen smidig och lättarbetad.
8. Förvara sockerpastan i rumstemperatur. Linda in den i plastfolie eller en plastpåse och lägg i en lufttät burk.

Du kan även smaksätta din sockerpasta med t.ex. lite vaniljessens om du inte vill ha den naturella smaken, och färga i önskad färg med hjälp av pastafärger.

Mer
Stäng
Sortera efter
per sida
Visar 1 - 30 av 89 Produkter


6969 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Rosita Andersson 2018/06/20
Blandat till köket.
Bra varor till humana priser. Glassformarna är i frysen fyllda med jordgubbs-sorbet. Pirogformen är helt suverän,...
Rana A 2018/06/20
bäst sockerpasta
fin
Rana A 2018/06/20
fin
bra
Rana A 2018/06/20
fin
bra
Peter Englund 2018/06/17
Tårtfat till bröllopstårtan
Köpte ett tårtfat i tre etage och är supernöjd. Både med fatet och hur snabb leveransen var.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.67