Sockerpasta

Sockerpasta

Lyckasmedmat.se erbjuder lättarbetad sockerpasta i över 80 olika färger och 30 olika smaker från pålitliga märken som Wilton, FunCakes, Renshaw, Städter och Satin Ice - alla använda av proffs och kända för sin höga kvalité. Med daglig leverans får du hem din sockerpasta blixtsnabbt och du kan alltid lita på att vår sockerpasta är färsk då vi fyl...

Lyckasmedmat.se erbjuder lättarbetad sockerpasta i över 80 olika färger och 30 olika smaker från pålitliga märken som Wilton, FunCakes, Renshaw, Städter och Satin Ice - alla använda av proffs och kända för sin höga kvalité. Med daglig leverans får du hem din sockerpasta blixtsnabbt och du kan alltid lita på att vår sockerpasta är färsk då vi fyller på lagret minst en gång i veckan. Vi håller även ständigt koll på marknaden så att vi kan erbjuda alla nyheter inom sockerpasta när det gäller smaker, färger och utbud.

Sockerpasta är en sockermassa som används inom bakning främst till att täcka tårtor och göra dekorationer. Du kanske har sett bilder på fina släta tårtor med fina färgglada dekorationer, bokstäver, figurer och annat. Dessa är ofta gjorda med sockerpasta som är väldigt lätt att arbeta med och lätt att färga i fina klara färger. Sockerpasta går även under namnen fondant och sugarpaste, men de är alla samma typ av produkt.

 1. Sockerpasta eller marsipan?
 2. Färga sockerpasta
 3. Kavla och täcka en tårta med sockerpasta
 4. Figurer och blommor i sockerpasta
 5. Hur mycket behöver jag?
 6. Förvaring och hållbarhet
 7. Recept på egen sockerpasta

Lyckas med mat tipsar om sockerpasta

 • Att köpa ett färdigt lock av sockerpasta är både enkelt och smidigt. Våra färdigkavlade lock finns i många fina färger och tex. ett vitt lock i sockerpasta fungerar perfekt till studenttårtan!
 • Från Renshaw och Funcakes hittar du sockerpasta i multipack med blandade färger, perfekt när du ska göra figurer och dekorationer och behöver lite av många olika färger.
 • Ska du baka stora tårtor eller bakar du ofta så finns det sockerpasta i storpack på upp till 2.5 kg från Wilton och Satin Ice.
 • Du kan själv piffa till din sockerpasta med hjälp av smakessenser och pastafärger så du får precis den färg och smak du önskar.
 • "Svettas" eller smälter din sockerpasta? Se till att du inte lägger sockerpasta direkt på grädde eller mousse. Fodra eller spackla istället din tårta med smörkräm, du kan även smälta smör (låt det svalna) och pensla på undersidan av ditt tårtlock som ett extra skydd för att undvika att det kommer i kontakt med tårtans innehåll och fyllning.
 • Smälter din sockerpasta ändå? Under sommarens varmaste och fuktigaste månader kan det vara svårt att undvika då sockerpastan helt enkelt smälter av värmen eller reagerar på fukten i luften. För att minimera smältandet försök att klä och dekorera din tårta så nära inpå servering som möjligt samt att förvara den i kylen på ett bra sätt gärna med en så kallad "torrboll" som suger upp fukt i kylskåpet.
 • Spana in verktyg som The Easiest Rose Ever för att direkt förvandlas till ett proffs på att göra vackra rosor i sockerpasta.

Sockerpasta eller marsipan?

Många undrar vad som egentligen är skillnaden mellan sockerpasta och marsipan och när respektive medium passar. Här kommer en genomgång av fördelar, nackdelar och skillnader mellan de två.

Den första saken som kan vara avgörande för om du ska använda sockerpasta eller marsipan ligger i mandeln. Marsipan innehåller mandel och passar således inte för nötallergiker medan sockerpasta inte innehåller varken nötter, laktos eller gluten. Alltså är sockerpasta väldigt allergivänlig. Dock kan vissa sorter vara producerade i samma lokaler som marsipan och kan innehålla spår av mandel, så dubbelkolla alltid på den specifika produktens innehållsförteckning om allergiker ska äta av tårtan.

Nästa sak som kan komma att vara avgörande är smaken. Vissa föredrar smaken av marsipan och tycker den godisliknande smaken av sockerpasta är alldeles för söt, medan andra inte gillar marispansmaken och föredrar sockerpastans smak. I och med att marsipanen har en mer distinkt smak kan det vara svårare att själv smaksätta marsipan med smakessenser. Sockerpasta får man å andra sidan vara försiktig med att inte smaksätta allt för starkt med söta smaker då den redan är söt från början. Det kan då vara en idé att köpa sockerpasta som redan är smaksatt. I vårt sortiment hittar du sockerpasta med smaker som choklad, banan, lakrits, marshmallow och mycket annat.

När ni har kommit så här långt är det dags att tänka på själva tårtan och dess utformning. Sockerpasta är lättare att färga i klara färger då mandel ger marsipanen en gulaktig ton och således inte är kritvit från början. Sockerpasta är även mer elastisk och lättare att kavla tunt och många upplever den som lättare att få slät när man ska täcka en tårta.

Marsipan har dock fördelen att den inte “svettas” lika lätt som sockerpasta. När man använder sockerpasta ska man undvika att låta den komma i kontakt med grädde eller mousse då dessa gör så att sockerpastan smälter.

Hur Färga Sockerpasta?

Sockerpasta säljs i många fina färger, allt från färgstarka nyanser i neon och pastell till svart, grått och mer neutrala färger. Du kan även enkelt färga din sockerpasta själv men ibland rekommenderar vi att köpa färdigfärgad sockerpasta om du vill ha väldigt intensiva färger som svart, röd eller mörklila då dessa kan vara svåra att få till bra själv. Bäst resultat när du färgar själv får du med så kallade pastafärger, undvik karamell och hushållsfärger som du kan hitta i affären. Pastafärger är drygare vilket gör att en mindre mängd behöver användas och du kommer därför inte att förstöra sockerpastans konsistens eller smak. Här hittar du vårt stora utbud av pastafärger i många olika nyanser.

Du färgar din sockerpasta genom att ta lite pastafärg på till exempel en tandpetare som du sedan sticker in i din sockerpasta och arbetar in. Arbeta in färgen genom att använda tummarna och “dra” lite i degen. Om du bara knådar på ett traditionellt vis kan det hända att färgen ligger inuti sockerpastan utan att blandas ut och att du tar mer och mer färg som till slut blir alldeles för mycket! Spana in denna video för att se hur lätt du färgar sockerpasta hemma:

Hur Kavla och täcka en tårta med Sockerpasta?

Hur täcker jag min tårta med sockerpasta? Detta är en av de vanligaste frågorna vi får och här nedan kan du se en film när duktiga Janne Lund visar hur du täcker din tårta med sockerpasta. Några andra tips som kan vara till hjälp kommer här:

 • Använd en bra fondantkavel och kavel- eller bakmatta som gör det svårt för sockerpastan att fastna och sedan gå sönder när du försöker få loss den igen.
 • Använd florsocker till att “mjöla” ungefär som när du bakar bröd. Lite florsocker på ytan där du kavlar och på själva kaveln hjälper med att få sockerpastan att inte fastna.
 • Ha gott om sockerpasta! Du vill att det ska bli lite överhäng som du kan skära bort när hela tårtan är täckt.
 • Kavla inte din sockerpasta för tunt då riskerar du att den går sönder och sträcks ut ytterligare när du sedan lyfter den för att täcka tårtan, att fyllningen lyser igenom eller att den spricker.
 • Spackla din tårta med smörkräm innan du lägger på locket, använd INTE grädde då det får sockerpastan att smälta.
 • Om du har täckt din tårta med smörkräm och kylt den, se till så att temperaturskillnaden inte är för stor när du sedan sätter på locket. Är tårtan kall och rummet du arbetar i väldigt varmt kan sockerpastan bli bubblig.
 • Redskap som smoother och ett snurrande tårtfat är inte ett måste men underlättar mycket om du vill ha perfekt släta tårtor.

Figurer och blommor i sockerpasta

Att göra figurer i sockerpasta fungerar utmärkt då sockerpasta både är elastisk och lätt att arbeta med samt lätt att färga och måla. Om du vill kan du också ta hjälp av olika formar, utstickare eller så kallade embossers och mönstermattor. Vi har tusentals utstickare och formar som enkelt låter dig skapa roliga figurer och mönster i sockerpasta. För att fästa dessa figurer på tårtan eller i varandra kan du använda dig av vatten eller ätbart lim beroende på hur du vill att dina dekorationer ska sitta, hur tunga de är, osv. Att göra egna figurer och modeller är också väldigt roligt! Sockerpasta fungerar jättebra till figurer som inte kräver allt för tunna och pyttesmå detaljer. Vill du göra väldigt avancerade små tunna figurer kan du använda dig av CMC även kallat Tylose för att göra din sockerpasta ännu mer elastisk. Tylose och CMC kan du såklart köpa i vår butik. Ett annat alternativ är att använda gum paste eller flower paste som är hårdare och kan kavlas riktigt tunt och torkar till en stenhård massa. Under tiden som du arbetar med dina figurer är det bra om du slår in sockerpasta du inte arbetar med i plastfilm så att de inte torkar. Här nedan kan du se en film på ett av flera sätt att enkelt göra blommor i sockerpasta:

Andra tips för att göra figurer och modeller i sockerpasta är att använda dig av tandpetare för att hålla på plats eller hålla ihop figurer som består av många delar. Ska du göra väldigt stora dekorationer eller former är det oftast bäst att göra dem antingen med hjälp av Rice Krispies treats, tårtbotten som du skurit till rätt form eller liknande så att dina dekorationer inte väger allt för mycket och håller sig stadiga.

Här hittar du massvis med inspiration på fina tårtor och tårtdekorationer som är gjorda med hjälp av sockerpasta. Allt från vackra bröllopstårtor med blommor till barntårtor med de populära Babblarna!

Hur mycket sockerpasta behöver jag till en tårta?

Hur mycket sockerpasta som går till att täcka en tårta varierar lite beroende på hur tunt du kavlar, hur mycket fyllning du kommer att ha i och hur stor själva tårtan blir i slutänden. Nedan följer en lista på riktlinjer du kan använda när du ska täcka en tårta med en våning ca 8 cm hög med 3-4 mm tjock sockerpasta. Tänk på att dessa riktlinjer är ungefärliga och känner du att du behöver mer eller mindre så kan du justera mängden. Mängden är beräknad så att du ska få lite sockerpasta över och det är alltid bättre att ta lite för mycket än för lite.

Runda tårtor:

15 cm: 300-350g
20 cm: 400g
25 cm: 450-500g
30 cm: 750g

Fyrkantiga tårtor:

20 x 20 cm: 500g
25 x 25 cm: 750g
30 x 30 cm: 1 kg

Tårtor i långpanna:

42 x 30 cm: 1.5 kg
42 x 50 cm: 2.5 kg

Hur Förvara och hur lång hållbarhet har sockerpastan?

Den vita sockerpastan håller sig bra i cirka 6-18 månader efter inköpsdatum och färgad sockerpasta i cirka 3-8 månader. Detta gäller även för förpackningar som du redan har öppnat om du plastar in dem ordentligt. Sätt sedan ned din sockerpasta i en burk med ett tätt lock. Du kan förvara sockerpastan i rumstemperatur men håll den borta från direkt solljus och platser där temperaturen skiftar mycket. Din färdiga tårta förvarar du i kylen, men täck den ej med plast då det bildas kondens som smälter din sockerpasta. Se istället till att din tårta står så fritt som möjligt med mycket plats omkring sig i kylskåpet.

Hur gör jag om Sockerpasta är torr?

Har du sockerpasta som har torkat så kan du återuppliva den igen genom att antingen tillsätta Glycerol eller Crisco, du kan köpa båda produkterna i vår webbutik.

Så här gör du egen sockerpasta

Sockerpasta är inte heller så väldans svårt att göra själv! När du gör din sockerpasta själv har du stenkoll på alla ingredienser och du kan på så sätt se till att det inte finns några spårämnen av nötter eller andra allergener. Du kan även byta ut gelatin mot agar agar (läs på din agar agar förpackning hur du ska dosera) för en sockerpasta som passar både veganer och vegetarianer.

Ingredienser

Gör såhär:

 1. Blanda gelatin och vatten i en kastrull och låt det svälla en stund. Ställ sedan på spisen och värm på låg värme tills gelatinet smält.
 2. Tillsätt kokosfett och låt smälta. Låt blandningen svalna något.
 3. Sikta upp ungefär 8 dl florsocker i en bunke. Spara resten till knådningen.
 4. Häll i gelatinblandningen i florsockret och tillsätt även sirap. Blanda ihop.
 5. Pudra en yta med florsocker, och häll ut degen.
 6. Knåda in lämplig mängd av det resterande florsockret. Ska du använda sockerpastan samma dag eller dagen efter så kan du göra den ganska fast och mättad, men ska du spara den i några dagar så håller den sig mer elastisk om du inte tillsätter lika mycket florsocker.
 7. Tillsätt oljan mot slutet så blir degen smidig och lättarbetad.
 8. Förvara sockerpastan i rumstemperatur. Linda in den i plastfolie eller en plastpåse och lägg i en lufttät burk.
Mer
Stäng
Sortera efter
per sida
Visar 1 - 30 av 81 Produkter


8134 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Åsa Hoffman 2020/08/03
Supernöjd
Så bra att man kan ringa till er och få goda råd och hjälp. Och lika trevliga fast jag ringde flera gånger. Snabba...
Inger 2020/08/03
Toppen!
Jättesnabb leverans - tummen upp för det! Bra utbud i webbutiken, jag kommer att handla från er fler gånger!
Emily Fernando 2020/08/03
Så bra onlinebutik!
Hittar det mest här. Leverans fungerar snabbt och enkelt. Lite svårt med storlekar på tyllar och tyllkoppling. Varor...
Gayathri 2020/08/03
Good Purchase
The order came very fast and well packaged. The cookie cutter was rather smaller than I thought. But it looks cute.
Ivana K. 2020/08/02
Baka
Ni är bästa!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här