Marsipan

Marsipan

Hos Lyckasmedmat.se erbjuds du ett av de största utbuden av marsipan och färgad marsipan på nätet. Förutom vit marsipan hittar du även färgad marsipan i över 30 olika härliga nyanser till dina tårtor och bakverk. Varje vecka får vi in ny färsk marsipan med lång hållbarhet från pålitliga tillverkare.

Lyckas med mat tipsar om marsipan

Du alltid ...

Hos Lyckasmedmat.se erbjuds du ett av de största utbuden av marsipan och färgad marsipan på nätet. Förutom vit marsipan hittar du även färgad marsipan i över 30 olika härliga nyanser till dina tårtor och bakverk. Varje vecka får vi in ny färsk marsipan med lång hållbarhet från pålitliga tillverkare.

Lyckas med mat tipsar om marsipan

Du alltid kan vara säker på att du får bra marsipan av högsta kvalité med lång hållbarhet när du köper den från oss. Med dagliga leveranser får du snabbt hem din marsipan och kan börja baka underbara tårtor, bakelser eller kanske göra fina figurer i marsipan på nolltid!

Visste du att en klassisk prinsesstårta är grön och inte innehåller sylt? En prinsesstårta med sylt och rosa lock kallas istället för operatårta. Här kan du läsa mer och hitta recept och tips till din egna Prinsesstårta!

Att ha rätt verktyg när du bakar med marsipan underlättar. Många grejer hittar du i  i vår tårttillbehörskategori. Här nedan tipsar vi om några redskap:

 • Fondantkavlar i plast är bra att använda när du kavlar marsipan. Non-stick beläggningen gör att marsipanen inte fastnar så lätt i kaveln.
 • Bakmattor, eller kavelmattor som de också kallas, är oftast gjorda i silikon. De underlättar vi utkavling av marsipan och har ofta markeringar som gör det enklare att kavla ut rätt storlek på marsipanen.
 • Modelleringsverktyg används för att modellera och göra dekorationer i marsipanen.
 • Använd en smoother för att jämna till marsipanen och får bort fingeravtryck och andra märken.
 • Att använda tårtbrickor som underlag till marsipantårtan gör intrycket snyggt och stabilt. Vi har både tunna och tjocka varianter i olika färger och former.
 • Ett snurrande tårtfat är ett måste för dig som älskar att dekorera tårtor då du enkelt kan snurra på tårtan samtidigt som du dekorerar den.
 • Marsipan är enkelt att färga. Vi rekommenderar pastafärger som finns i alla möjliga nyanser. Ska du till exempel göra en marsipantårta med flera nyanser av en färg? Då kan du enkelt köpa den ljusaste nyansen och färga resten mörkare pastafärg.

Allt du behöver veta om marsipan

Vi har här en guide för sånt som kan vara bra att veta när du arbetar med marsipan eller om du vill göra egen marsipan.

 1. Recept på egen marsipan
 2. Vad är marsipan?
 3. Färga marsipan
 4. Kavla och täcka tårta med marsipan
 5. Figurer i marsipan
 6. Hur mycket marsipan behöver jag?
 7. Beräkna tårtbitar
 8. Förvaring och hållbarhet

Hur gör man marsipan?

Att göra egen marsipan hemma är heller så svårt. Med hemmagjord marsipan kan du skippa extra tillsatser och själv styra innehållet. Observera att hemmagjord marsipan ofta kan ha en kortare hållbarhet än färdig då den inte är tillverkad i en steril miljö. Nedan följer ett grundrecept på marsipan som du sedan kan färga med hjälp av pastafärger.

Recept Marsipan

Testa gärna vårt recept på egen marsipan!

Vad är Marsipan?

Marsipan är en massa gjord främst på mandel och socker som både är lätt att arbeta med och god att äta. Mandeln och sockret valsas samman och det är på så sätt marsipanen får sin lena konsistens som gör sig utmärkt i många typer av tårtor, konfekt och bakverk. Ofta brukar man döma marsipanens kvalitet efter hur stor andel mandel den består av, men marsipan med lite mer socker i oftast lättare att kavla och arbeta med. Marsipan har en god och karaktäristisk smak och precis som med många andra råvaror så kan smaken skifta lite beroende på vilken typ av mandel som använts. Vår bästsäljande marsipan kommer från Örebro bagerivaror. Örebro bagerivarors marsipan är gjord på 25% mandel. Dessa mandlar har sitt ursprung i Kalifornien och är kända för sin goda och milda smak. Ett annat populärt märke är FunCakes marsipan som består av 20% mandlar och är väldigt lätt att kavla ut och arbeta med, perfekt för att göra figurer och dekorationer. Då marsipan innehåller mandel och ofta tillverkas i en fabrik som hanterar andra typer av nötter lämpar sig den ej för den som är nötallergiker, då kan istället sockerpasta vara ett bra alternativ.

Hur färgar man marsipan?

Marsipan går bra att färga själv och vi rekommenderar då att du använder dig av så kallade pastafärger. Pastafärg är mer koncentrerad än vanlig karamellfärg och eftersom du inte behöver en lika stor mängd färg kan du enkelt få starka färger utan att riskera att förstöra marsipanens konsistens eller smak. Du färgar marsipan så enkelt som att doppa en tandpetare eller liknande i pastafärg som du sedan sticker in i degen. På detta sätt är det enklare att dosera färg. Börja med lite och testa dig fram, ta hellre för lite än för mycket. Arbeta in färgen genom att knåda och “dra” lite försiktigt i degen. Se till att arbeta igenom degen ordentligt så att det inte ligger en klump färg i mitten.

Något att tänka på är att marsipan inte är helt vitt från början. På grund av mandelns ljusbruna färg är marsipan i sin naturliga form gulbrun. Även marsipan som färgats vit, så kallad extra vit marsipan, har därför en lite gul ton i sig. Av samma anledning kan det även vara svårt att få till riktigt klara färger av marsipan och de kanske svåraste färgerna att få till är röd, svart och mörklila. Därför rekommenderar vi att du köper färdigfärgad marsipan av dessa färger.

Hur täcker jag en tårta med marsipan?

När du kavlar din marsipan för att göra marsipanlock är det bra att ha en bra kavlingsmatta under så att din marsipan släpper lätt från underlaget och samma gäller för kaveln. En fondantkavel är ett bra alternativ då de ofta är tillverkade i non-stick material. Du kan också använda florsocker ungefär på samma vis som du använder mjöl när du bakar ut bröd, strö lite på underlaget och på din kavel efter behov. Även Maizena och potatismjöl fungerar för detta, undvik dock vanligt mjöl då det torkar ut marsipanen.

Ett av de vanligaste felen många gör när de ska klä en tårta är att de använder ett för litet marsipanlock. Du vill att ditt marsipanlock ska vara bra mycket större än själva tårtan, minst en decimeter överhäng på varje sida. Detta kommer göra det mycket lättare för dig sedan när du ska släta ut marsipanen och du slipper fula veck. Se även till så att du inte kavlar locket för tunt, ungefär 4 mm är en bra tjocklek. Är ditt lock för tunt kan det lätt spricka.

När det är dags för att täcka tårtan vill du först spackla den med ett lager smörkräm, grädde fungerar också men om din tårta får stå för länge riskerar den att börja “svettas” då grädden kan lösa upp marsipanen och göra så att den smälter lite. Botten och fyllningarna kan du med fördel göra någon dag i förväg, men spara att klä din tårta med marsipan till så nära servingstillfället som möjligt. Att förvara din marsipantårta i kylskåp i ca ett dygn brukar inte vara några problem, men detta kan variera beroende på luftfuktigheten och hur varmt det är. Om du har tänkt ha ett lager grädde under ditt marsipanlock kan du även “fodra” din tårta genom att smälta smör, låta det svalna och sedan pensla det på undersidan av ditt lock.

När du har spacklat din tårta och kavlat ut ditt marsipanlock är det dags att täcka tårtan. Lyft upp marsipanlocket med båda armarna och lägg locket mitt på tårtan eller rulla upp det på din kavel och rulla det från ca 1 decimeter utanför ena kanten till den andra. Nu är det dags att börja släta ut marsipanlocket. Gå runt tårtan och använd en smoother eller händerna för att jämna ut marsipanen. Blir det veck någonstans så kan du lyfta lätt på ditt lock och släta ut vecket. Har du ett tillräckligt stort lock kommer alla veck hamna utanför tårtan, är locket för litet så att det passar alldeles precis blir det svårt att få det riktigt slätt. Skär sedan bort överhänget med en palett, pizzaskärare eller liten kniv.

Täcka tårta med marsipan steg-för-steg:

 1. Spackla din tårta med ett tunt lager smörkräm eller grädde
 2. Kavla ut ett marsipanlock ca. 4 mm tunt
 3. Lyft marsipanlocket på armarna och lägg det över mitten på tårtan eller rulla upp på en kavel och rulla ut det över tårtan
 4. Arbeta dig runt tårtan med en smoother eller händerna och släta ut alla veck
 5. Skär bort överhänget

Hur mycket marsipan behöver jag?

Hur mycket marsipan som går åt till att täcka en tårta beror på hur tunt du kavlar marsipanen, hur hög din tårta är med fyllning och så vidare. Kavlar du ditt marsipanlock ca 3 cm tjockt så kan du följa följande riktlinjer för en tårta som är ungefär 8 cm hög. Med denna mängd räknar vi med att du får ett överhäng och på så sätt en del marsipan över som du kan använda till övriga dekorationer eller spara. Observera att detta endast är ungefärliga riktlinjer och behöver du mer eller mindre kan du justera mängden själv.

Runda marsipantårtor:

15 cm: 350g

20-24 cm: 500g

25 cm: 750g

30 cm: 1 kg

Fyrkantiga marsipantårtor:

15 x 15 cm: 350 g

20 x 20 cm: 500g

25 x 25 cm: 750g

30 x 30 cm: 1 kg

Figurer i marsipan

Alla känner vi väl till de klassiska grisarna i marsipan som säljs kring jul och den söta marsipanrosen som kröner prinsesstårtor. Marsipan fungerar alltså väldigt bra till att göra figurer och modeller, både på fri hand och med hjälp av utstickare eller embossers. Marsipan gör sig bäst i figurer som inte har alltför små detaljer då marsipanen kan spricka om den kavlas för tunt. Marsipan håller sig även ganska mjukt så ska du göra figurer med pyttesmå detaljer eller som du vill ska stelna till en hård massa bör du istället använda dig av gum paste eller flower paste. Marsipan är väldigt effektfullt att måla eller skriva på med pulverfärger och livsmedelspennor. Här hittar du massvis med inspiration på fina figurtårtor där vissa är både är klädda i och dekorerade med marsipan.

Vi har flera steg för steg beskrivningar med tydliga bilder som du kan följa och enkelt göra söta små marsipanfigurer själv. Förslagsvis tillsammans med barnen då de är enkla att göra och inte har så mycket detaljer.

Tips för figurer i marsipan - CMC Tylose Pulver

Önskar du göra små dekorationer i marsipan som ska hålla formen lite bättre så kan du blanda i CMC Tylose Pulver i marsipanen. Den blir då mer elastisk och torkar snabbare. Dessutom blir den hårdare. Något som är bra när du önskar göra små figurer som till exempel blommor.

Knåda in 2 teskedar tylose pulver i 500 g marsipan. Låt sen själva degen vila i plastfolie i ca 2 timmar. Nu har du gjort egen gum paste! Blev den för torr? Tillsätt väldigt lite Crisco eller kokosfett. Nu är marsipanen redo att användas för mer detaljerade figurer och den är enklare att kavla riktigt tunt.

Hur stor Marsipantårta behöver jag?

Här hittar du ungefärliga mått på hur många personer en tårta täckt med marsipan räcker till beräknat på en tårta som är ca 8 cm hög. Tänk på att detta är ungefärliga beräkningar som kan variera beroende på till exempel hur mastig fyllningen är och såklart hur matglada dina gäster är! Ska ni äta mat före eller bara fika? Använd listan som en riktlinje och fundera på hur mycket som kan tänkas gå åt under just din tillställning. Ibland kan det vara så enkelt som att titta på formens storlek och uppskatta om det räcker genom att ögonmåtta, som vanligt är det alltid bättre att ha lite för mycket än för lite.

Runda tårtor:

15 cm: 8 bitar

20 cm: 12 bitar

25 cm: 20 bitar

30 cm: 28 bitar

Fyrkantiga tårtor:

15 x 15 cm: 10 bitar

20 x 20 cm: 16 bitar

25 x 25 cm: 24 bitar

30 x 30 cm: 34 bitar

Hur förvarar jag Marsipan? och hur lång hållbarhet?

Marsipan innehåller en stor del socker som med sin konserverande effekt gör så att marsipanen i princip aldrig blir dålig att äta. Marsipanen kommer att torka ut och bli oätlig på så vis långt innan den blir dålig för konsumtion för att den är gammal. Förvara din oöppnade marsipan i ett skafferi. Har du redan öppnat din marsipan, lägg den i dubbla plastpåsar och sedan i en tätförslutande burk eller frys in marsipanen i lufttäta påsar. Har du knådat eller färgat marsipanen och då utsatt den för bakterier håller den i cirka 1-2 veckor. Du kan även frysa marsipan, se bara till att du tinar den långsamt i kylen. Är du osäker på om din marsipan är bra kan du även lukta och smaka lite på den, om mandeln har blivit dålig så smakar eller luktar den inte vidare trevligt.

Förvara marsipantårta

En marsipantårta kan förvaras i kylen i några dagar. Tårtan saftar till sig och blir extra god. Men tänk på att förvara den i en tårtkartong eller under en kupa för att undvika att tårtan blir fuktig. Marsipantårtan kan även frysas in. Man brukar räkna med att en tårta kan förvaras i frysen i ca 3 månader. Tänk på att förvara den tätt och att låta den tina långsamt i kylen när den väl tas fram.


Mer
Stäng
Sortera efter
per sida
Visar 1 - 30 av 35 Produkter


8393 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Mimmi 2020/11/26
Oerhört snabb respons!
Härliga produkter, toppenrespons och rasande snabb leverans. Tack, det uppskattas verkligen! Återkommer mer än gärna!
Åke Roth 2020/11/25
Filekniv
Köpte Mannerströms filekniv. Mycket bra kvalitet till rimligt Pris!✌
Roger 2020/11/25
Imponerande
Allting perfekt, snabba leveranser.
Mikhail 2020/11/25
Bakning
Etta bra leverans!!!
Susanne 2020/11/25
Nöjd
Enkelt att navigera på hemsidan. Snabb leverans

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här