Marsipan

Hos lyckasmedmat.se erbjuds du ett av de största utbuden av marsipan och färgad marsipan på nätet. Förutom vit marsipan hittar du även färgad marsipan i över 30 olika härliga nyanser till dina tårtor och bakverk. Varje vecka får vi in ny färsk marsipan från pålitliga tillverkare som Örebro Bagerivaror och FunCakes så att du alltid kan vara säker...

Hos lyckasmedmat.se erbjuds du ett av de största utbuden av marsipan och färgad marsipan på nätet. Förutom vit marsipan hittar du även färgad marsipan i över 30 olika härliga nyanser till dina tårtor och bakverk. Varje vecka får vi in ny färsk marsipan från pålitliga tillverkare som Örebro Bagerivaror och FunCakes så att du alltid kan vara säker på att du får bra marsipan av högsta kvalité och med lång hållbarhet när du beställer från oss. Med dagliga leveranser får du snabbt hem din marsipan och kan börja baka underbara tårtor, bakelser eller kanske göra fina figurer i marsipan på nolltid!

Lyckas med mat tipsar om marsipan

 • Med rätt verktyg underlättar det när du ska baka med marsipan. Verktyg som är väldigt bra att ha är en bra kavelmatta, fondantkavel, smoother och gärna en snurrande tårtbricka för täckning av tårtan.
 • Ska du göra en marsipantårta med flera nyanser av en färg? Då kan du enkelt köpa den ljusaste nyansen och färga resten mörkare med pastafärg.
 • Visste du att en klassisk prinsesstårta är grön och inte innehåller sylt? En prinsesstårta med sylt och rosa lock kallas istället för operatårta. Här kan du läsa mer och hitta recept och tips till din egna Prinsesstårta!
 1. Vad är marsipan?
 2. Färga marsipan
 3. Kavla och täcka tårta med marsipan
 4. Figurer i marsipan
 5. Hur mycket marsipan behöver jag?
 6. Beräkna tårtbitar
 7. Förvaring och hållbarhet
 8. Recept på egen marsipan

Vad är Marsipan?

Marsipan är en massa gjord främst på mandel och socker som både är lätt att arbeta med och god att äta. Mandeln och sockret valsas samman och det är på så sätt marsipanen får sin lena konsistens som gör sig utmärkt i många typer av tårtor, konfekt och bakverk. Ofta brukar man döma marsipanens kvalitet efter hur stor andel mandel den består av, men marsipan med lite mer socker i oftast lättare att kavla och arbeta med. Marsipan har en god och karaktäristisk smak och precis som med många andra råvaror så kan smaken skifta lite beroende på vilken typ av mandel som använts. Vår bästsäljande marsipan kommer från Örebro bagerivaror. Örebro bagerivarors marsipan är gjord på 25% mandel. Dessa mandlar har sitt ursprung i Kalifornien och är kända för sin goda och milda smak. Ett annat populärt märke är FunCakes marsipan som består av 20% mandlar och är väldigt lätt att kavla ut och arbeta med, perfekt för att göra figurer och dekorationer. Då marsipan innehåller mandel och ofta tillverkas i en fabrik som hanterar andra typer av nötter lämpar sig den ej för den som är nötallergiker, då kan istället sockerpasta vara ett bra alternativ.

Färga marsipan

Marsipan går bra att färga själv och vi rekommenderar då att du använder dig av så kallade pastafärger. Pastafärg är mer koncentrerad än vanlig karamellfärg och eftersom du inte behöver en lika stor mängd färg kan du enkelt få starka färger utan att riskera att förstöra marsipanens konsistens eller smak. Du färgar marsipan så enkelt som att doppa en tandpetare eller liknande i pastafärg som du sedan sticker in i degen. På detta sätt är det enklare att dosera färg. Börja med lite och testa dig fram, ta hellre för lite än för mycket. Arbeta in färgen genom att knåda och “dra” lite försiktigt i degen. Se till att arbeta igenom degen ordentligt så att det inte ligger en klump färg i mitten.

Något att tänka på är att marsipan inte är helt vitt från början. På grund av mandelns ljusbruna färg är marsipan i sin naturliga form gulbrun. Även marsipan som färgats vit, så kallad extra vit marsipan, har därför en lite gul ton i sig. Av samma anledning kan det även vara svårt att få till riktigt klara färger av marsipan och de kanske svåraste färgerna att få till är röd, svart och mörklila. Därför rekommenderar vi att du köper färdigfärgad marsipan av dessa färger.

Kavla och täcka tårta med marsipan

När du kavlar din marsipan är det bra att ha en bra kavlingsmatta under så att din marsipan släpper lätt från underlaget och samma gäller för kaveln. En fondant kavel är ett bra alternativ då de ofta är tillverkade i non-stick material. Du kan också använda florsocker ungefär på samma vis som du använder mjöl när du bakar ut bröd, strö lite på underlaget och på din kavel efter behov. Även Maizena och potatismjöl fungerar för detta, undvik dock vanligt mjöl då det torkar ut marsipanen.

Ett av de vanligaste felen många gör när de ska klä en tårta är att de använder ett för litet marsipanlock. Du vill att ditt marsipanlock ska vara bra mycket större än själva tårtan, minst en decimeter överhäng på varje sida. Detta kommer göra det mycket lättare för dig sedan när du ska släta ut marsipanen och du slipper fula veck. Se även till så att du inte kavlar locket för tunt, ungefär 4 mm är en bra tjocklek. Är ditt lock för tunt kan det lätt spricka.

När det är dags för att täcka tårtan vill du först spackla den med ett lager smörkräm, grädde fungerar också men om din tårta får stå för länge riskerar den att börja “svettas” då grädden kan lösa upp marsipanen och göra så att den smälter lite. Botten och fyllningarna kan du med fördel göra någon dag i förväg, men spara att klä din tårta med marsipan till så nära servingstillfället som möjligt. Att förvara din marsipantårta i kylskåp i ca ett dygn brukar inte vara några problem, men detta kan variera beroende på luftfuktigheten och hur varmt det är. Om du har tänkt ha ett lager grädde under ditt marsipanlock kan du även “fodra” din tårta genom att smälta smör, låta det svalna och sedan pensla det på undersidan av ditt lock.

När du har spacklat din tårta och kavlat ut ditt marsipanlock är det dags att täcka tårtan. Lyft upp marsipanlocket med båda armarna och lägg locket mitt på tårtan eller rulla upp det på din kavel och rulla det från ca 1 decimeter utanför ena kanten till den andra. Nu är det dags att börja släta ut marsipanlocket. Gå runt tårtan och använd en smoother eller händerna för att jämna ut marsipanen. Blir det veck någonstans så kan du lyfta lätt på ditt lock och släta ut vecket. Har du ett tillräckligt stort lock kommer alla veck hamna utanför tårtan, är locket för litet så att det passar alldeles precis blir det svårt att få det riktigt slätt. Skär sedan bort överhänget med en palett, pizzaskärare eller liten kniv.

Täcka tårta med marsipan steg-för-steg:

 1. Spackla din tårta med ett tunt lager smörkräm eller grädde
 2. Kavla ut ett marsipanlock ca. 4 mm tunt
 3. Lyft marsipanlocket på armarna och lägg det över mitten på tårtan eller rulla upp på en kavel och rulla ut det över tårtan
 4. Arbeta dig runt tårtan med en smoother eller händerna och släta ut alla veck
 5. Skär bort överhänget

Hur mycket marsipan behöver jag?

Hur mycket marsipan som går åt till att täcka en tårta beror på hur tunt du kavlar marsipanen, hur hög din tårta är med fyllning och så vidare. Kavlar du ditt marsipanlock ca 4 cm tjockt så kan du följa följande riktlinjer för en tårta som är ungefär 8 cm hög. Med denna mängd räknar vi med att du får ett överhäng och på så sätt en del marsipan över som du kan använda till övriga dekorationer eller spara. Observera att detta endast är ungefärliga riktlinjer och behöver du mer eller mindre kan du justera mängden själv.

Runda tårtor:

15 cm: 350g

20-24 cm: 500g

25 cm: 750g

30 cm: 1 kg

Fyrkantiga tårtor:

15 x 15 cm: 350 g

20 x 20 cm: 500g

25 x 25 cm: 750g

30 x 30 cm: 1 kg

Figurer i marsipan

Alla känner vi väl till de klassiska grisarna i marsipan som säljs kring jul och den söta marsipanrosen som kröner prinsesstårtor. Marsipan fungerar alltså väldigt bra till att göra figurer och modeller, både på fri hand och med hjälp av utstickare eller embossers. Marsipan gör sig bäst i figurer som inte har alltför små detaljer då marsipanen kan spricka om den kavlas för tunt. Marsipan håller sig även ganska mjukt så ska du göra figurer med pyttesmå detaljer eller som du vill ska stelna till en hård massa bör du istället använda dig av gum paste eller flower paste. Marsipan är väldigt effektfullt att måla eller skriva på med pulverfärger och livsmedelspennor. Här hittar du massvis med inspiration på fina figurtårtor där vissa är både är klädda i och dekorerade med marsipan.

Beräkna Marsipantårta

Här hittar du ungefärliga mått på hur många personer en tårta täckt med marsipan räcker till beräknat på en tårta som är ca 8 cm hög. Tänk på att detta är ungefärliga beräkningar som kan variera beroende på till exempel hur mastig fyllningen är och såklart hur matglada dina gäster är! Ska ni äta mat före eller bara fika? Använd listan som en riktlinje och fundera på hur mycket som kan tänkas gå åt under just din tillställning. Ibland kan det vara så enkelt som att titta på formens storlek och uppskatta om det räcker genom att ögonmåtta, som vanligt är det alltid bättre att ha lite för mycket än för lite.

Runda tårtor:

15 cm: 8 bitar

20 cm: 12 bitar

25 cm: 20 bitar

30 cm: 28 bitar

Fyrkantiga tårtor:

15 x 15 cm: 10 bitar

20 x 20 cm: 16 bitar

25 x 25 cm: 24 bitar

30 x 30 cm: 34 bitar

Förvaring och hållbarhet

Marsipan innehåller en sån stor del socker som med sin konserverande effekt gör så att marsipanen i princip aldrig blir dålig att äta. Marsipanen kommer att torka ut och bli oätlig på så vis långt innan den blir dålig för konsumtion för att den är gammal. Förvara din oöppnade marsipan i ett skafferi. Har du redan öppnat din marsipan, lägg den i dubbla plastpåsar och sedan i en tätförslutande burk eller frys in marsipanen i lufttäta påsar. Har du knådat eller färgat marsipanen och på så vis utsatt den för bakterier håller den i cirka 1-2 veckor. Du kan även frysa marsipan, se bara till att du tinar den långsamt i kylen. Är du osäker på om din marsipan är bra kan du även lukta och smaka lite på den, om mandeln har blivit dålig så smakar eller luktar den inte vidare trevligt.

Recept på egen marsipan

Att göra egen marsipan hemma är inte heller så svårt. Med hemmagjord marsipan kan du skippa extra tillsatser och själv styra innehållet. Observera att hemmagjord marsipan ofta kan ha en kortare hållbarhet än färdig då den inte är tillverkad i en steril miljö. Nedan följer ett grundrecept på marsipan som du sedan kan färga med hjälp av pastafärger.

Recept Marsipan

 • 500 gram mandelmassa 50/50 (lika delar skållade mandlar och socker mixas samman i en matberedare, linda in i plastfolie och låt vila över natten)
 • 250 gram florsocker
 • 100-150 gram glykos
 • eventuell pastafärg

Gör såhär:

 1. Sikta florsockret.
 2. Värm mandelmassan i micron tills den har en temperatur på 30 grader.
 3. Blanda ihop florsocker, mandelmassa och glykos i en matberedare, tills du fått en slät massa
 4. Tillsätt eventuell färg.
 5. Linda plastfilm runt marsipanen och låt svälla några timmar innan du använder den.

Mer
Stäng
Sortera efter
per sida
Visar 1 - 30 av 34 Produkter


7588 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Jenny 2019/09/17
Kanon
Fick mina varor i ok tid skulle kommit fortare men beställde grejer de stod tydligt att de skulle ta längre tid Va...
Emma 2019/09/17
Väldigt nöjd!
Snabb leverans, varor stämde med informationen. Kommer handla här igen!
Christer Östman 2019/09/16
Inga problem
Snabb leverans
Elisabet 2019/09/16
Snabb leverans
Alltid snabb leveranser o bra kvalitet
Eva Holgersson 2019/09/15
Jarkey burköppnare
Bara ett klick å burken öppnar sig lätt, bästa hjälpen! Snabb leverans

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.50