Gjutjärnsgrytor

Att laga mat med gjutjärnsgryta är både kul och enkelt. En gjutjärnsgryta fördelar värmen på ett perfekt sätt under tillagningen och ger en egen och helt unik smak. Emaljerat gjutjärn har i många år ansetts vara ett av de bästa materialen för grytor. Det bästa är att emaljerade gjutjärnsgrytor kan användas på alla sorters värmekällor, inklusive ...

Att laga mat med gjutjärnsgryta är både kul och enkelt. En gjutjärnsgryta fördelar värmen på ett perfekt sätt under tillagningen och ger en egen och helt unik smak. Emaljerat gjutjärn har i många år ansetts vara ett av de bästa materialen för grytor. Det bästa är att emaljerade gjutjärnsgrytor kan användas på alla sorters värmekällor, inklusive induktion. Det emaljerade gjutjärnet garanterar en sund matlagning som bevarar matens goda smak och alltid ger ett perfekt resultat vare sig maten ska sjudas på svag värme, kokas, fräsas, grillas eller stekas på hög värme. Dessutom ser emaljen till att din gjutjärnsgryta inte tar smak av råvarorna och är lätt att rengöra.

Skötselråd för gjutjärnsgrytor

Rengör gjutjärnsgrytan eller stekpannan och ta bort etiketterna innan du använder den första gången; diska i varmt vatten med lite diskmedel, skölj och torka av den noga.

Det är sällan nödvändigt med höga temperaturer eftersom emaljerat gjutjärn håller värme mycket bra. Om du tillagar maten vid alltför hög värme kan resultatet bli dåligt och maten kan bränna vid. Tillaga helst maten på medelhög värme och låt sedan stå på svag värme. För att grytan eller stekpannan ska värmas upp jämt och gradvis förvärmer du den på medelhög värme i ungefär fem minuter. Lägg sedan i fett eller matlagningsolja. Använd alltid grytlappar, handtagen blir varma under matlagning. Det går även bra att ställa in grytan direkt i ugnen; vid maximalt 190°C om handtag och knoppar är av fenolplast, om handtag och knoppar däremot är av gjutjärn eller metall kan du ställa in den vid vilken temperatur som helst.

Bestick av metall förstör emaljen, använd därför alltid bestick av plast, trä eller silikon som tål höga temperaturer. Skär aldrig maten direkt i grytan eller stekpannan, även knivar förstör emaljen.

Ställ aldrig ner den varma gjutjärngrytan i kallt vatten, en eventuell termisk chock kan förstöra emaljen. Låt alltid grytan svalna en stund innan du rengör den med varmt vatten och lite diskmedel. Är det svårt att få bort matresterna så fyller du bara grytan med varmt vatten och låter den stå i ungefär en kvart. Använd aldrig skursvampar, skurpulver, skrapor av metall eller rengöringsmedel som innehåller slipmedel.

Grytor och stekpannor med en insida av svart emalj kan med tiden missfärgas lite, försök inte ta bort missfärgningen – den förbättrar bara grytans stekförmåga och förhindrar att maten bränns vid.

När du har diskat grytan eller stekpannan måste du alltid torka av den ordentligt, ställ aldrig undan den om den inte är torr. Det kan bildas lite rost på kanten med tiden, i så fall gnider du bara in den med lite matlagningsolja.

Grytor och stekpannor av emaljerat gjutjärn är väldigt slitstarka och kan därför användas i många år. Var dock alltid försiktig med dina grytor, de kan förstöras av att tappas i golvet, få våldsamma stötar eller slås mot skarpa kanter. De är dessutom tunga och ofta fyllda med varm mat, placera därför alltid grytan långt in på spisen eller matbordet om du har barn i köket.

Bruksanvisning för gjutjärnsgrytor

Skölj ur din nya förinstekta gjutjärnsgryta med ljummet vatten och en diskborste. Torka sedan ur den ordentligt. Använd matolja, smör eller margarin av god kvalitet vid stekning. För att instekningen ska bli perfekt bör du ha i lite extra matfett de första gångerna du använder din gryta. Det kan osa ganska mycket ur din gjutjärnsgryta i början, men detta slutar efter några stekningar. Den kommer även att bli blankare och blankare, men detta beror bara på att den börjar bli ordentligt instekt. Var noga med att rengöra din gryta eller panna direkt efter du använt den, det förhindrar att matpartiklar sätter sig i gjutjärnet och den är lättare att göra ren om den fortfarande är varm. Torka ordentligt.

Använd INTE diskmedel i din gjutjärnsgryta, och diska den aldrig i diskmaskin. Smörj däremot gärna in grytan, och ställ den på spisplattans eller ugnens eftervärme så att fettet torkar in i järnet. När grytan har svalnat torkar du ur överflödigt fett med lite hushållspapper. Låt inte din gjutjärnsgryta stå med vatten i, rengör direkt efter användning för att förhindra rostbildning. Förvara aldrig mat i grytan över natten, och servera helst maten i serveringsskålar så mår din gryta bättre.

Tips!
När du använt din gjutjärnsgryta ett tag så kan det behövas en ordentlig rengöring för att få bort eventuellt fastbränt fett. Täck botten med grovsalt, ungefär 1/2 cm tjockt lager. Ställ på spisen på hög värme, och låt stå så i ca 30 minuter, skaka om saltet då och då. Det som händer är att saltet drar ur fettet ur grytan. Häll sedan bort saltet och låt grytan svalna.

Nästa steg är att olja in grytan. Häll i olja så att det täcker botten, sätt grytan på spisen igen, men på väldigt låg värme. Oljan ska bara värmas in i grytan, inte brännas in. Värm i ca 20 minuter och skaka hela tiden grytan. Häll sedan bort överflödig olja och torka ur grytan med hushållspapper.

Använda emaljerad gjutjärnsgryta på induktionshäll

  • Använd alltid en spisplatta med samma diameter som din gjutjärnsgryta för bästa resultat. Det ger en jämn värmespridning vid tillagning.
  • Öka värmen successivt, då undviker du en värmechock. Särskilt viktigt om du använder induktionshäll. Använd inte maxvärme eller "booster" funktion.
  • För att undvika sprickbildning på emaljen, börja alltid med låg värme och öka försiktigt. Använd aldrig maxtemperatur när du lagar mat i emaljerad gjutjärnsgryta.

Gjutjärnsgrytor hos Lyckasmedmat.se

Gense Le Gourmet:

  • Om du vill ha ett professionellt resultat, finns inget bättre material att laga mat i än gjutjärn.
  • Le Gourmet är framställd i äkta gjutjärn, ett material som har en enastående och särskild förmåga att fördela och hålla värmen.
  • Alla Le Gourmets gjutjärnsprodukter är inbrända i rapsolja och kräver därför ett minimalt användande av fett.
  • De ger ett professionellt stekresultat och blir vackrare ju mer de används. Maten blir också både nyttigare och godare tack vare gjutjärnet.
  • De är lämpliga för moderna spisar med hällar i glaskeramik samt traditionella spisar.

 HOLM:

  • HOLMs gjutjärnsgrytor är gjorda av äkta gjutjärn och ger ett professionellt resultat varje gång.
  • Gjutjärn fördelar och håller värmen på ett utmärkt sätt.
  • Svart matt emalj på insidan ger en fördel vid brässering, stekning och karamellisering, är lätt att rengöra, håller längre, samt att det tål högre värme och inte repas så lätt.
  • Gjutjärnspannorna går att använda på både moderna spisar med hällar i glaskeramik och traditionella spisar.
  • Rengör dem helst bara med varmvatten, men vid behov kan du diska pannorna. Torka dem ordentligt efteråt och olja in med matolja.

 Funktion:

  • Gjutjärnsgrytorna är tillverkade av gjutjärn med tvåfärgad svart emalj utvändigt och vit emalj invändigt.
  • Emaljen är lätt att rengöra, håller längre och tål högre temperaturer.
  • Gjutjärn bevarar och fördelar värmen jämnt och snabbt.
  • Perfekt till alla värmehällar - även induktion.
  • Grytorna kan användas med locket på i ugnen.

Lyckas med mat tipsar!

Prova baka detta goda bröd i din gjutjärnsgryta.

Mer
Stäng
Sortera efter
per sida
Visar 1 - 30 av 40 Produkter


7178 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Jessica... 2018/11/15
Recension
Ett bra företag bra sortiment och bra priser. När jag letar efter något börjar jag alltid på sidan Allt om mat.
Karin 2018/11/14
Nöjd
Fick mina varor i rätt tid och är mycket nöjd med produkten. Tack!
Nina Björklund 2018/11/13
Snabb leverans!
Tråkigt att inte varan fanns inne när jag ville köpa MEN det funkade bra med mail när varan kom in och det gick...
Susanne Hartman 2018/11/13
Supernöjd
Jättebra produkter, bra priser och snabb leverans, kan inte bli bättre.
Martin Rodelius 2018/11/13
Köp
Smidigt köp och snabb leverans

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.65