Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  Svensk innehållsförteckning
Bockhornsklöver hela frön - 50 g - Werners
Om Risberg
Risberg grundades redan 1976 och importerar exklusiva och noggrant utvalda produkter. Hos oss på Lyckas med mat hittar du mängder av  smaksättare och kryddor för att du ska kunna laga riktigt... Läs mer om Risberg
Risberg

Bockhornsklöver hel, 50 g

  • 50 g
  • Hela frön
  • Indisk mat
20 kr
Inkl. moms
Omgående leverans
I Lager

Beskrivning

Hel bockhornsklöver från Risberg är en krydda som används i det asiatiska köket och framförallt i indiska recept. Man kan använda dessa frön bland annat i soppar, grytor och sallader.  De hela fröna kan med fördel torrostas för att få fram helt andra smaker!

  • Innehåll: 50 gam
  • Hela frön
  • Indisk mat

Vad är bockhornsklöver?

Örten bockhornsklöver har använts som smaksättare i maträtter i flera tusen år, mestadels i Medelhavsområdet, Mellanöstern och Asien. Bockhornsklövern för sig är inte lika populär här i Skandinavien utan här känner vi mest till den som en viktig beståndsdel i kryddblandningen curry. Örten tillhör familjen ärtväxter och är en ettårig växt.

Vad använder man bockhornsklöver till?

Det går att använda både fröna och bladen i matlagning, och dessa används främst som smaksättare. Bockhornsklövern hittas i flera rätter i det asiatiska köket och framför allt i det indiska, bland annat i kryddblandningen garam masala. Man kan använda fröna bland annat i soppor, grytor och sallader. Vill man få bort lite av den bittra smaken från bockhornsklövern så kan man balansera smaken med hjälp av lite citronsaft som du adderar precis innan rätten är klar!

Vad smakar bockhornsklöver?

Bockhornsklövern är en smakrik, lite bitter krydda. För sig smakar den väldigt bittert, men när den tillagas får den en söt, något nötig och lönnsirapsliknande smak.

Hur lagar man mat med bockhornsklöver?

Bockhornsklöver används både som krydda och som ört runtom i världen, och det går lika bra att använda hela frön som pulver när du använder den som smaksättare i mat. Du kan antingen krydda med örten precis som den är, eller varför inte testa på att blanda ihop en egen kryddblandning? Bockhornsklöver passar utmärkt i kryddblandningar så som curry, och berbere som är en etiopisk kryddblandning som används i grytor av olika slag. Kombinera gärna ihop med andra starka kryddor, till exempel paprika och koriander. Det kan vara bra att prova sig fram när man använder bockhornsklöver i matlagningen då smaken är lätt bitter. Mortlade frön kan användas både i maträtter och som örtte.

Är bockhornsklöver och curry samma sak?

Både ja och nej. Curry är ingen egen växt eller ört utan en kryddblandning som bland annat består av bockhornsklöver. Det är faktiskt bockhornsklövern som ger curryblandningen sin speciella doft, medan det är gurkmejan i curryn som är det som gör den orangegul.

Vad är skillnaden mellan bockhornsklöver och fänkål?

Fänkål påminner mycket om bockhornsklövern, men dessa är två helt olika plantor. Fänkål är en flockblommig växt medan bockhornsklövern är en ärtväxt. Plantorna skiljer sig också i smak då fänkål har en smak som påminner om lakrits och är mycket sötare, medan bockhornsklöver har en mer lönnsirapssmak. Det går dock att ersätta bockhornsklöver med fänkål, men eftersom fänkålen är sötare så används denna mer sparsamt.

Granskare

Informationen om bockhornsklöver är Granskad av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar. Läs mer om:
Peder Näslund

Beskrivning

Referens 467
KategorierKryddorAsiatiska kryddor & smaker

Recensioner (0)

Bli först att recensera produkten.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se