Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  Svensk innehållsförteckning
Bittermandel 15 g SweetKitchen
Om SweetKitchen
SweetKitchen är ett danskt varumärke inom bakning. Frystorkade hallon och jordgubbar, bärpulver, strössel i alla möjliga former och färger och smaksättningar av olika slag. Dekorera och smaksätt... Läs mer om SweetKitchen
SweetKitchen

Bittermandel 15 g

  • 15 g
  • Till dina bakverk
  • Mandelsmak
39 kr
Inkl. moms
Omgående leverans
I Lager

Beskrivning

Bittermandel, 15 g, från SweetKitchen. Enstaka bittermandlar räcker för att ge en god smak till dina bakverk.

Obs: Bittermandel är giftigt i stora mängder och ska förvaras oåtkomligt för barn.

  • Innehåll: 15 gram

Vad använder man bittermandel till?

Bittermandel är en stor smakförhöjare i några av våra mest klassiska småkakor så som mandelkubbar och finska pinnar, och är en viktig ingrediens i mandelmassa! I små mängder kan bittermandel även användas i till exempel sallader och gratänger. Man ska alltid vara försiktig med vilken mängd bittermandel man använder i matlagning då en för stor mängd kan vara farligt. Några tips på recept där du kan använda bittermandel:

Hur smakar bittermandel?

Precis som det låter på namnet så har dessa mandlar en bitter smak. Den bittra smaken kommer från ämnet amygdalin, vilket i större mängd är giftigt.

Är bittermandel giftigt?

Ja, i större mängder är bittermandeln giftig. Bittermandel innehåller ämnet amygdalin som kan orsaka förgiftning eller i värsta fall dödsfall. Därför ska bittermandel aldrig ätas naturell utan ska användas som smaksättare i desserter, till exempel marsipan och semlor. Vilken mängd naturella bittermandlar är farliga att få i sig? Livsmedelsverket beräknar att 8 – 10 mandlar kan vara dödligt för ett barn, och det krävs omkring 60 för att det ska vara farligt för en vuxen. Är du orolig för att använda bittermandel så rekommenderar vi att koka, rosta eller värma upp i mikrovågsugnen innan du använder dem då detta kan hjälpa till att driva ut dess giftiga ämne.

Är bittermandel en nöt?

Mandeln är egentligen en stenfrukt, men räknas som en nöt i EU:s märkningsregler. Många som lider av nötallergi kan dock äta mandel.

Hur odlas bittermandel?

Mandelträdet har sitt ursprung i Asien, men har under tusentals år även odlats i Europa. På 1300-talet nådde mandeln Norden och började säljas som konfektyr här senare på 1500-talet. Mandelträdet är så pass härdigt att det faktiskt klarar av klimatet i södra Sverige och på Gotland! Bittermandeln och sötmandeln växer på samma träd och ser likadana ut. Det som skiljer dem åt är att bittermandelns blomma har en annan färg och på det sättet kan man skilja på de olika mandlarna från varandra när de plockas.

Vad är skillnaden mellan sötmandel och bittermandel?

Bittermandel är en varietet av mandel, och är mindre än andra mandlar. Bittermandeln har även strävare skal och en mycket bittrare smak. Färgen är oftast gråare än sötmandelns, och även dess blommas färg skiljer sig från blomman till sötmandeln. Bittermandel växer inte vilt utan är en framodlad mandel. Men den främsta skillnaden mellan bittermandel och sötmandel är att bittermandeln inte går att äta naturell och i större mängder är giftig, medan sötmandel går bra att äta som den är och är ett omtyckt snacks!

Granskare

Informationen om bittermandel är Granskad av Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar. Läs mer om:
Peder Näslund

Ingredienser

Ingredienser: bittermandel. Kan innehålla spår av HASSELNÖTTER. Förvaras oåtkomlig för barn. Bör intas i begränsad mängd. www.lyckasmedmat.se

Beskrivning

Referens SW6000
KategorierKryddorÄtbart

Recensioner (0)

Bli först att recensera produkten.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se