
Om FunCakes
Agar Agar 50 g - FunCakes
- Vegetabilisk
- Istället för gelatin
- 50 gram
Beskrivning
Vad är agar agar?
Agar agar pulver är ett förtjockningsmedel som kan användas till exempel till marshmallows, pannacotta, gelé, glasyr, mousse, godis, konfektyr, reda såser och mycketmer. Kort sammanfattat brukar man ofta säga att Agar agar pulver är ett alternativ till gelatin som passar veganer, vegetarianer och andra som inte kan eller vill äta gelatin.
Agar agar är ett 100% vegetabiliskt förtjockningsmedel som länge har använts i det asiatiska köket och på senare tid blivit populärt i andra delar av världen. Agar agar är fritt från lukt och färg och utvinns ur vissa typer av rödalger. Det framställs genom att dessa alger kokas i nästan ett dygn sedan filtrerar man ut den geléliknande vätskan som bildas och låter den stelna.
Förutom att agar agar passar för veganer, vegetarianer och allergiker så har det även blivit en populär ingrediens i hälsosamma recept. Agar agar är nämligen rik på både mineraler och fiber och innehåller bara 3 kalorier per 100 gram.
- FunCakes Agar agar
- Innehåll: 50 g
- FunCakes agar agar är smaklös och färglös
Vad är skillnaden mellan agar agar och gelatin?
Till skillnad från gelatin är agar agar mycket mer koncentrerad. I pulverform är agar agar ungefär 10 gånger starkare än gelatin. Gelatin är av animaliskt ursprung medans agar agar är helt och hållet vegetabiliskt.
Hur använder man agar agar?
Rör ner agar agar pulver i en kastrull med kall vätska och låt lösningen värmas försiktigt på en medelvarm platta upp till ca 85- 90°C. Låt sedan blandningen sjuda i cirka 5 minuter innan du häller upp din form och låt den stelna i rumstemperatur eller någonstans svalt. Agar agar stelnar vid en temperatur på cirka 40-45°C.
Hur mycket agar agar du behöver dosera beror på vad det är du lagar, till exempel har gelé en helt annan konsistens än mousse. Som tumregel kan du använda 1-2 gram agar agar till 250 ml vätska men variera mängden beroende på önskad konsistens.
Lyckas med mat tipsar om Agar Agar
- När du tillsätter ingredienser i din lösning efter du har värmt den se till att dessa inte är kalla, det kan då lätt bildas klumpar.
- Använd gärna en baktermometer vid uppvärmning av agar agar för att vara säker på att du får rätt temperatur.
- Agar agar pulver fungerar väldigt bra i recept med frukt, använd det med fördel till recept för din sifon.
- Gör nyttig jello, pudding eller godis med agar agar och frukt till dig själv och barnen. Både hälsosamt och otroligt gott!
Ingredienser
Ingredienser: agar-agar pulver. www.lyckasmedmat.se
Beskrivning
Referens | G42940 |
Kategorier | Ätbart |