Kontakta oss
Prisjakt
4.68 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Inspiration till Bröllopstårtan

Bröllopstårtan är en väldigt viktig detalj på bröllopet! Sitter du i bröllopstankar? Nu har bröllopssäsongen kommit igång, kika in här och inspireras av blomstrande och härliga bröllopstårtor.

4.4 av 5 (5 recensioner)

Bröllopstårtans födelse

Det är först på 1900-talet som dagens bröllopstårta gör entré. De allra mest pompösa skapelserna är inspirerade från USA med många lager och höga tårtor på ställningar som är draperade i grädde. Krokanen, ett bakverk som består av bågar och valv gjorda av mandelmassa och äggvita, är också populär som festtårta, och en sådan serverades exempelvis på Kung Carl Gustaf och Silvias bröllop 1976. Tårtan pryddes med 160 rosor av marsipan.

Det är även under 1900-talet som många traditioner kring själva tårtan föds, som att den första biten skärs av brudparet och att bruden ger brudgummen ett första smakprov.

Bröllopstårta - planering är viktig!

Bröllopstårtan är en av höjdpunkterna under ett bröllop. Det brukar vara en spektakulär skapelse med en lamslående design och ibland är det även den störta tårta vi någonsin sett! Oavsett hur du vill ha din bröllopstårta så är det viktigt att börja planera i god tid, särskilt om du ska baka den själv.

Smaken på de olika fyllningarna väljer du helt utifrån era favoritsmaker. Gör gärna några olika smakprovstårtor så du känner att du fått kläm på de olika smakernas fylligheter och även på fastheten på fyllningarna du ämnar att använda. Ska du göra en flervåningstårta är det viktigt att ha bra stadga i tårtfyllningarna så de inte rasar ihop av tyngden. Ett hett tips är att använda tårtpelare som du kan klippa av till önskad längd, de kommer ge ett bra stöd i våningstårtan. Läs vårt blogginlägg om hur du bygger en våningstårta för fler tips och ideéer.

Du har säkert en ungefärlig bild över hur er tårta ska se ut och är det du som ska skapa tårtan har du en chans att verkligen få sätta din egen prägel på utseendet! En bra bas kan vara vit sockerpasta eller vit marsipan.

Förutom inspirationsbilder på bröllopstårtor så har vi skapat en helt egen kategori med allt du kan tänkas behöva till både bröllopstårtan och bröllopsfesten som du kan frossa i!

Skära upp en bröllopstårta

Det finns vissa etikettsregler vad gäller själva uppskärningen av bröllopstårtan. Först ska det tillkännages att brudparet ska skära upp tårtan. Brudparet ska sedan skära upp tårtan tillsammans och då ska brudgummens högra hand ligga över brudens högre hand. Den första biten ger brudgummen sin brud. Sedan ger bruden nästa bit till sin brudgum.

Recept på saftig tårtbotten

Vill du ha ett enkelt recept på tårtbotten att använda till bröllopstårtan så är det klassiska tre lika receptet riktigt bra! Lika delar ägg, socker och vetemjöl gör att det är enkelt att mäta upp och botten blir saftig och god.

Ingredienser

  • Receptet ger en Tårtbotten
  • 5 st rumsvarma ägg
  • ca 2 dl vetemjöl
  • ca 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 175°C. Knäck 5 ägg i ett glas. Häll sedan up lika mycket mjöl och socker, som det är ägg i det ena glaset, i två andra glas (ca 2 dl). Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp.
  2. Rör ihop mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en skål. Sila ner mjölblandningen och rör försiktigt om med en slickepott. Se till så att alla mjölklumpar försvinner.
  3. Häll över smeten i en smörad rund springform (ca 20 cm i diameter) täckt med bakplåtspapper.
  4. Grädda i mitten av ugnen i ca 45-50 minuter.
  5. Tag ut kakan och känn efter med en sticka att den är genomgräddad. Fastnar inte smeten på stickan är tårtbotten klar. Låt svalna i några minuter.
  6. Dela sedan tårtbotten i tre lika stora delar innan montering.

Smakkombinationer till tårtan

Det finns en hel uppsättning av olika smakkombinationer du kan använda dig av i en tårta. Smaker är individuella och därför har vi valt att göra en lista på olika smakkombinationer som vi tycker passar bra ihop!

Jordgubb / Lime
Jordgubb / Vit choklad
Jordgubb / Lemoncurd
Jordgubb / Mörk choklad
Jordgubb / Nougat
Jordgubb / Champange
Jordgubb / Vanilj
Jordgubb / Ahlgrensbilar

Blåbär / Vanilj
Blåbär / Vit choklad
Blåbär / Hallon
Blåbär / Björnbär

Hallon / Lime
Hallon / Vit choklad
Hallon / Mörk choklad
Hallon / Nougat
Hallon / Dumle
Hallon / Passionsfrukt
Hallon / Daim
Hallon / Apelsin

Choklad / Kola
Choklad / Passionsfrukt
Choklad / Apelsin
Choklad / Lime
Choklad / Päron
Choklad / Mocca
Choklad / Banan

Citron / Choklad
Citron / Hallon
Citron / Jordgubb
Citron / Lakrits
Citron / Passionsfrukt

Päron / After Eight
Kokos / Lime

Vi har även tips till dig som ska inhandla en bröllopspresent!

Här hittar du bröllopspresenter!

Anti-gravity bröllopstårta

Mitt kursprojekt som gör mig så stolt. 4-våningstårta täckt med vit chokladganache och dekorerad med lila målningar, ätbara guldblad, sockerpasta sequins, gulliga små vita pärlor och exceptionella färska snittblommor. Bagaren heter Urszula Rybinska.

Betongblomma

Bilden inskickad av Johanna Lind
"Bröllopsparet önskade en modern tårta med färgerna lila, grått och guld.
Innehållet är bottnar med smak av brynt smör och mandel, Körsbärskompott och vaniljmousse.
Täckt med smörkräm och marsipan. Guldmönstret är pikerat för hand med kristyr.
Blommorna är gjorda i sockerpasta"

Somrig bröllopstårta

Bilden inskickad av Erika Keisu
Täckt: vit sockerpasta och aprikos/rosafärgad sockerpasta med smak av persika
Toppad med: modelleringsdetaljer av en bland med modelleringspasta och sockerpasta, vissa delar målade med metallic guldfärg, rosorna sprayade med pearl färg, mitten våningen är toppad med guld strössel."

2 Systrar

Bilden inskickad av Sofia Ekelund
"Denna 3 våningstårta består av tårtdummies. Tårtan består utav 2 sidor, en som avspeglar mig och en som avspeglar min syster. Det är en bröllopstårta, kanske dubbelbröllop, vem vet ???? Den är klädd i sockerpasta och även vissa dekorationer. Har även använt mig utav sugarlace och målat med ätbar pulverfärg."

Bröllopstårta med chokladdoppade jordgubbar

Bröllopstårta med fläder/citronbottnar som är fylld med fläder curd, smultronsmousse och vit choklad- och flädermousse. Täckt med vit choklad- och citronmarängsmörkräm. Toppad med chokladganache, spritsad vitchoklad- och citronmarängsmörkräm och jordgubbar doppade i, och spritsade med vit och mörk choklad. Bagaren heter Sofia Stavebring

Bröllopstårta med två sidor

Bilden inskickad av Sara Magnusson
"En bröllopstårta med två sidor. Innehållet är ljusa lätta sockerkaksbottnar fyllda med vaniljkräm, hallonsylt och grädde. Tårtan är spacklad med marängsmörkräm och täckt med marsipan. Alla dekorationer är handgjorda i sockerpasta och gumpaste och helt ätbara."

Halva tårtan är täckt med vit marsipan, och andra halvan är täckt med svart marsipan.

Mr & Mrs

Bilden inskickad av Sofie Eklund
"En 3 våningstårta som består av tårtdummies. Den är klädd i sugarpaste och dekorationerna likaså. Pärlorna är ätbara."

Vinter bröllop

Tvåvåningstårtan är täckt med maräng smörkräm och dekorerade med ett hav av bitar av olika nyanser blå: sockerpasta, rispapper, gumpaste, smält socker och sugar sheet. Och bitar av vit choklad som varit målat i guld. Alltsammans har kombinerats som en våg som flyter runt tårtorna, och små mosaik detaljer längst med vågen för att vissa alla små steg som bröllopsparet tagit i livet till att bilda ett liv tillsammans.
Översta tårtan är chokladbotten med kola kräm, färska körsbär och cream cheese mousse. Understa tårtan är choklad botten med oreo cheesecake, mörk choklad mousse och oreo mousse Bagaren heter Silvia Pawlowska

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Lyckas med Tårta

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8717 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se