Favoritfyllning till Marsipantårta

Betyg: 4.8 av 5 (5 röster)

Marsipantårtor är en favorit hos många och de klassiska marsipantårtorna har haft huvudrollen på dessertbordet på många födelsedagar, skolavslutningar och andra tillfällen som har firats. Utöver klassiker som Prinsesstårta, Operatårta och Karl-Gustav tårta så är marsipan även ett väldigt roligt och bra medel att jobba med för att göra både enkla stilrena och avancerade tårtor fulla av detaljer!

Favoritfyllning till Marsipantårta

Marsipan är populärt att dekorera tårtor och bakverk med, det är enkelt att jobba med och resultatet blir ofta både gott och vackert. Du kan enkelt kavla ut marsipanen för att täcka tårtor och cupcakes, eller för att skära eller stansa ut dina dekorationer med olika utstickare. Det går även bra att modellera figurer i marsipan, alla känner vi väl till de klassiska marsipangrisarna som man kan hitta i juletider?

Det finns massor av färdig marsipan som är enkel att kavla ut. Självklart kan du även göra egen marsipan med hjälp av vårt favoritrecept!

Egen marsipantårta

En marsipantårta kan varieras på så många olika sätt. Steg ett är att göra en tårtbotten du tycker om. Vårt recept på tårtbotten är omtyckt och lätt att lyckas med.

Gör sedan en Lime Curd som fyllning till tårtan.

Recept på Lime Curd

En favoritfyllning till marsipantårtan är Limecurd som är väldigt gott tillsammans med mandelmassa.

Ingredienser

8-12 portioner 25 minuter
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • fint rivet skal och saft av 2-3 lime
  • 100 g mjukt smör
  • Eventuellt pastafärg

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull.
  2. Rör hela tiden och sjud upp på medelhög värme tills blandningen tjocknar och första bubblan syns.
  3. Dra kastrullen åt sidan och rör ner det rumstempererade smöret, lite åt gången. Rör krämen tills den har svalnat av.
  4. Färga Limecurden med valfri pastafärg om du vill ha en annan färg på den.

Färdigställ tårtan

Baka tårtbotten och fyll tårtan med Limecurden och ett lager med mosade färska jordgubbar. Täck sedan tårtan med marsipan. Hur du gör det kan du läsa mer om här. Dekorera tårtan med massor av färska jordgubbar.

Klassiska marsipantårtor

Marsipantårtor är tårtor som de flesta har många fina minnen knutna till. Det är tårtor som har varit med vid skolavslutningar, studenter, bröllop och fina sommardagar med släkt och vänner som vi minns. Här följer några älskade klassiker och vad deras orginalrecept innehåller. Ibland stöter man på någon som har en annan uppfattning om hur en viss tårta ska se ut och smaka. Oavsett om du vill klä din tårta i traditionella kläder eller ge den en make over, hålla dig till beprövade smaker eller göra en twist i form av en ny spännande ingrediens tycker vi på Lyckas med mat att det viktigaste är att du har roligt när du bakar och att tårtan faller dig i smaken!

Prinsesstårta

Prinsesstårtan är kanske den mest kända marsipantårtan. Orginalrecept på prinsesstårta kommer från en kokbok av Jenny Åkerström som gavs ut 1948 och själva tårtan har fått sitt namn på grund av att denna söta tårta var prinsessornas favorit. En Prinsesstårta består av en sockerkaksbotten med vispad grädde och vaniljkräm sedan täckt med grön marsipan. Oftast dekorerad med florsocker och en söt liten marsipanros.

Vill du baka en egen Prinsesstårta hittar du vår stora guide till Prinsesstårta här.

Operatårta

En klassisk operatårta är egentligen en Prinsesstårta men med rosa marsipanlock och sylt. Dock finns det många som tänker på en marsipantårta med chokladfyllning och vitt täcke med pudrad kakao när de hör Operatårta. Många bagerier speciellt på de norra breddgraderna serverar tårtor i denna tappning under namnet Operatårta.

Karl-Gustaf tårta

Karl-Gustaf tårta är en marsipantårta på sockerkaksbotten som är fylld med vaniljkräm, banan, maräng och grädde. Tårtan är sedan täckt med ett gult marsipanlock och dekorerad med kungakronor.

White Lady tårta

White Lady är som namnet kanske avslöjar beklädd med ett vitt marsipanlock. Inuti tårtan finns chokladbottnar som är fyllda med chokladmousse och vaniljgrädde. Dekorationerna är oftast i form av pudrad kakao eller ringlad mörk choklad.

5 kreativa och underbara marsipantårtor

Som sagt tycker vi här på Lyckas med mat att det absolut viktigaste när det kommer till tårtor är att du har kul och att du gillar smaken. Därför har vi samlat 5 stycken underbart fina och kreativa marsipantårtor från våra duktiga kunder och bagare. Låt dig inspireras av dessa snygga marsipantåror när du planerar din tårta till bröllop, barnkalas, födelsedag, skolavslutning, finfika eller annat tillfälle värt att fira med en härlig marsipantårta!

När du väl har bestämt dig hittar du vårt stora utbud av marsipan till tårtor olika färger här. På sidan hittar du även tabeller för hur mycket marsipan som går åt till tårtor av olika storlekar och andra marsipantips!

Dalahäst

Vaniljbottnar, digestivekex, centerfluff, Tuttifrutti passions fluff, enchanted cream och marsipan. Tårtmakaren heter Lina

Hallondröm

Rosa marsipantårta fylld med hallon.

Inskickad av: Isabelle Pettersson.

Saftig marsipantårta med citronbottnar, hallonmousse, hemkokt vaniljkräm och grädde. Tårtan är täckt med marsipan och toppad med ett stort lass färska hallon. En perfekt kalastårta helt enkelt!

Färgglad marsipantårta.

Inskickad av: Daniella Jingåker

"Fluffiga ljusa bottnar gjorda på klassiskt rulltårterecept. Fyllning 1 är en syrlig hallonmousse som balanserar upp tårtans övriga söta smaker (även supergod att äta bara som den är). Fyllning 2 är en härlig gräddkräm (hälften grädde, hälften vaniljkräm) med extra mycket vanilj. Hela tårtan är spacklad med grädde, och täckt med marsipan. Även alla dekorationer är gjorda i marsipan. Mums!"

Marsipantårta med chokladsmaker

Blå marsipantårta dekorerad med blommor och fjärilar i sockerpasta.

Inskickad av: Jonna Hemmingsson

"Min brors födelsedagstårta! Det är en vaniljbotten med mjölkchokladmousse och vitchokladmousse! Spacklad med smörkräm och täckt med marsipan! Blommor av sockermassa"

Istället för en blomma!

Tårtan är gjord av chokladbottnar som har skurits till och formats för att se ut som en kruka. Tårtans fyllning är choklad- och espressofrosting. Själva krukan är gjord av vit marsipan som jag har ”klappat in” lite potatismjöl på för att få en mer ”kalkigare look” på krukan. Blommorna är gjorda av marsipan som jag färgat. Jorden i krukan är oreokakor (de bruna delarna) som jag har krossat.Tårtmakaren heter Anja Rodemar

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Lyckas med Tårta



8224 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Anders Ervik 2020/09/20
Ny kund
Jag är en alldeles ny kund eftersom jag precis upptäckt er hemsida. Har alldeles nyligen köpt en vara som var svår...
Wilhelm... 2020/09/20
Gräddbunke
Mycket snabb och väl embalerat leverans. Kommer att beställa fler saker från denna firma.
Suzan 2020/09/20
Jag är jättenöjd med min beställning.
Alltid snabb leverans. Ni är bäst
Emma 2020/09/19
Nöjd nöjd nöjd
Supernöjd, snabb leverans och bra grejer!
Marie HP 2020/09/19
Dagens köp
Allt gick supersmidigt att beställa. Bra beskrivning av varan. Då nu väntar jag med spänning, på att de snart är här....

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här