Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Jordgubbstårta - Recept & guide

Glöm sillen och färskpotatisen - det viktigaste på midsommarbordet är såklart jordgubbstårta! Här har vi samlat ett gäng snygga jordgubbstårtor som passar perfekt som midsommartårta.

3.63 av 5 (8 recensioner)
Jordgubbstårta - Recept & guide

Jordgubbstårta är en riktig klassiker och älskad av många! Här följer recept på en klassisk tårta, men också tips på hur du kan variera jordgubbstårtan med olika fyllningar. En klassisk jordgubbstårta innehåller tårtbottnar, vaniljkräm, sylt, grädde och färska jordgubbar.

Klassisk jordgubbstårta

  • Förberedelser: ca 40 minuter
  • Tillagning: ca 50 minuter
  • Klart på: 1,5 timme
  • 8 bitar
  • Pâtisserie
Jordgubbstårta har ett uppskattat näringsvärde per 100 gram på
  • 230 kcal

Ingredienser

  • Tårtbotten:
  • 50 g smör
  • 1 dl mjölk
  • 165 g ägg (ca 3 st)
  • 225 g strösocker (2 1/2 dl)
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 160 g vetemjöl (2 3/4 dl)
  • 50 g potatismjöl (3/4 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 citron, skalet
  • 1 krm salt
  • Vaniljkräm:
  • 1 vaniljstång
  • 5 dl mjölk
  • 90 g äggulor (ca 5-6 st)
  • 100 g strösocker (ca 1 dl)
  • 35 g majsstärkelse, t. ex. Maizenas (ca 1/2 dl)
  • 20 g smör
  • 1/2 krm salt
  • Jordgubbssylt:
  • 1 kg frysta eller färska jordgubbar
  • 4 1/2 dl syltsocker
  • 3 msk limesaft (kan uteslutas)

Så här gör du

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader. Klä en springform 18-20 cm i diameter med bakplåtspaper eller smöra och bröa formen.
  2. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken.
  3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och poröst.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma i en bunke. Sikta sen ner lite i taget i äggsmeten och vänd samman med en slickepott, omväxlande med smörmjölken. Tillsätt rivet citronskal och salt.
  5. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i 40-45 minuter. Kontrollera att kakan är klar med en provstickam den ska inte vara kletig i mitten.
  6. Låt kakan svalna helt innan du skär i den.
  7. Vaniljkräm: Dela vaniljstånen på längden och skrapa ur fröna.
  8. Koka upp mjölken i en kastrull tillsammans med vaniljfrön och vaniljstång. Ta av från plattan och låt dra 5-10 minuter.
  9. Vispa ihop äggula, socker och majsstärkelse i en bunke. Sila sedan ner vaniljmjölken i smeten.
  10. Häll blandningen i en ren kastrull och koka försiktigt upp krämen under ständig vispning. Låt koka ordentligt tills den tjocknat. Vispa hela tiden.
  11. Ta kastrullen från plattan, rör i smöret och tillsätt saltet.
  12. Låt krämen svalna. Förvara i kylskåp.
  13. Jordgubbssylt: Rensa jordgubbarna om du använder färska. Dela eventuellt i halvor.
  14. Lägg jordgubbar och syltsocker i en kastrull, koka upp på medelvärme och låt småkoka i ca 10 minuter. Rör om då och då.
  15. Låt svalna. Förvara i en burk i kylskåp. Se till att alltid använda rena redskap i sylten så håller den längre.
  16. Montering: Börja med att lägga en liten klick vaniljkräm i mitten på ett tårtfat och lägg på första botten. Detta gör att tårtan inte glider omkring på fatet. Pensla eller droppa lite saft eller sockerlag på botten för att få den extra saftig. Bred sen på et tjockt lager vaniljkräm och lägg på nästa tårtbotten, pensla på saft och bred på ett lager sylt, skiva eventuellt färska jordgubbar och lägg ovanpå sylten.
  17. Lägg på den sista botten och bred på ett tjockt lager grädde på toppen av tårtan och jobba ner grädden på sidorna. Lättast är att använda en vinkelpalett på toppen och en rak palett på sidorna. Spritsa en krans på toppen och fyll på med skivade färska jordgubbar på mitten. Använd till exempel Exxents stora stjärntyll. Dekorera med myntablad och eventuellt oxalis.
Vaniljkräm på tårtbotten.
Jordgubbssylt och jordgubbar på tårtbotten.
Grädde på tårtan.
Tårtan helt täckt med grädde.
Spritsad grädde på tårtan.
Färdigdekorerad jordgubbstårta med grädde och bär.
Bilder: Cecilia Hagerling Larsson

Tips för tårtbotten

Vispa upp ägg och socker riktigt ljust och luftigt för att få lätta och luftiga bottnar. Låt kakan svalna lite när den är färdiggräddad och lossa den sedan från formen. Vänd då botten upp och ner. På så sätt får du en så rak tårtbotten som möjligt. Dela tårtbottnen när den är helt sval, använd en tårtskärare för att lätt få helt jämna anslag. Vid montering kan du pensla bottnarna med jordgubbssaft eller sockerlag för att få extra saftiga bottnar. Snåla inte med fyllningen och montera med fördel tårtan dagen innan, men stryk upp tårtan med grädde och dekorera med bär samma dag innan servering. Då blir tårtan som godast! När du monterar tårtan är ett tips att lägga den understa botten överst för att få en så rak tårta som möjligt. Fler tips och tricks för hur du lyckas med tårtbotten kan du ta del av här.

Tips för vaniljkrämen

Byt ut vaniljstången mot 2 tsk mortlade kardeumummakärnor för en god kardemummakräm. Vispa upp krämen med en skvätt grädde om den är för hård vid monteringen.

Tänk på att vispa i mjölken hela tiden i kastrullen så den inte bränner vid, bäst är att använda en sauteuse som har rundade kanter.

Tips för jordgubbssylten

Byt ut jordgubbarna mot andra bär eller blanda olika bär till en god sylt.

Variera din jordgubbstårta

Din jordgubbstårta kan du variera på massor av olika sätt. Här har vi listat några förslag.

Variera bottnarna:

  • Tillsätt kardemumma
  • Tillsätt rivet citronskal
  • Tillsätt riven kokos

Variera sylten:

  • Använd en annan bärsylt, t. ex hallonsylt
  • Gör en rabarberkompott
  • Fyll med lemon curd, passionsfrukt, fläder eller hallon
  • Gör en citron- eller bärmousse

Variera vaniljkrämen:

  • Tillsätt 2 tsk mortlade kardemummakärnor istället för vaniljkräm och du har en jättegod kardemummakräm! Du kan ocksp ersätta 2,5 dl mjölk mot en bärpuré så får du en bär- och vaniljkräm.

Variera grädden med:

  • Färskostmousse, yoghurtgrädde eller italiensk maräng.
  • Tillsätt eventuellt lite cream fix eller en nypa bakpulver i grädden när du vispar upp den för att få en slätare och mer lättjobad grädde.
  • Smaksätt grädden med vanilj, kardemumma, citronzest eller punsch.

Övrig piffning:

  • Strö över kaksmulor eller kanderade nötter på toppen precis innan servering för extra crunch.
  • Riv över lite limeskal för mer fräschör.
  • Addera andra bär så som färska hallon, blåbär vinbär eller örter som mynta eller basilika.
  • Behöver du frakta tårtan? Köp en stadig tårtkartong!

Svensk Midsommar

Midsommar är tillsammans med Julen den största högtiden i Sverige. Vi sjunger, plockar 7 sorters blommor, dansar runt majstången med en blomsterkrans i håret, tar en snaps, äter jordgubbstårta och njuter av att det är ljusaste tiden på året. Fram till 1953 firades midsommarafton alltid den 23 juni, men efter 1953 blev midsommar en rörlig högtid. Midsommarafton faller alltid in på en fredag mellan 20 och 26 juni.

Förr ansågs midsommarafton vara en magisk kväll. Då även växtlighet kunde ha speciella krafter. Midsommarkransen kunde sparas och läggas i julbadet – det skulle göra man höll sig frisk under vintern och om en flicka plockade sju sorters blommor på midsommarnatten och lade dem under huvudkudden skulle hon drömma om den man hon skulle gifta sig med. Vilka blommor som skulle plockas var olika från plats till plats och på många ställen krävdes det nio blommor för att drömmarna skulle slå in.

Varför firar vi midsommar?

Midsommartiden innebär långa och ljusa dagar på grund av sommarsolståndet, motsatsen till jul och december då dagarna är korta och mörka. Innan kristendomen kom till Skandinavien förknippades midsommartiden med offerfester för att främja fruktsamheten. När kristendomen kom till Norden var det hedniska firandet av midsommar en av de saker som kyrkan ville stoppa. Tron på näcken och älvor skulle ersättas av tron på Gud. De gamla traditionerna kring midsommarfesten ersattes därför med Johannes döparens helgdag.

Jordgubbstårta med maräng och kokos

Jordgubbstarta med marang och kokos

En jordgubbstårta bakad av Cicci Höglund, inskickad till månadens matbild på lyckasmedmat.nu i juni 2015. Jordgubbstårta med maräng- och kokosbottnar, söta och sega bottnar! Täckt med en blandning av mascarpone, vanilj och grädde som innehåller rikligt med äkta vanilj. Sedan fylld med jordgubbs- och hallonmousse och skivor av jordgubbar. Såklart är den täckt med en massa jordgubbar som toppar av mästerverket!

Midsommartårta "Jordgubbsdröm"

Midsommartarta

Somrig, snygg och lättbakad jordgubbstårta bestående av vaniljanslag, två lager jordgubbsfyllning – vaniljkräm, färskost, vispgrädde och hackade jordgubbar. Täckt med vispgrädde. Dekorerad med frystorkade jordgubbar och jordgubbsströssel runt kanten. Gräddsprits, jordgubbar och sockerpärlor. Bakad av Elin Aunes och inskickad till tävlingen Årets Tårtmästare 2016 på tartdekorationer.com.

Klassisk Jordgubbstårta

Klassisk Jordgubbstårta

Bidrag till tävlingen Årets Tårtbagare – Tårtdekoration 2013 på tartdekorationer.com, insänt av Liselott Lindberg. Jordgubbstårta täckt med vispad grädde och toppad med färska jordgubbar. Ljusa vaniljbottnar fyllda med vispad grädde med färska jordgubbar och glasskräm.

Rulltårta med jordgubbsgrädde

Rulltarta med jordgubbgradde

Härlig rulltårta fylld med jordgubbsgrädde och dekorerad med söta marsipanrosor. Tårtmakerskan heter Matilda Mattsson och denna rulltårta är inskickad till tartdekorationer.com.

Somrig Midsommartårta

Somrig Midsommartarta

Vaniljbotten fylld med jordgubbsmousse och glasskräm med jordgubbsbitar i. Spacklad med smörkräm och täckt med marshmallowfondant. Färgad smörkräm spritsad nere runt tårtan. Garnerade med färska jordgubbar. Tårtan är ett bidrag i tävlingen Årets Tårtmästare 2016 på tartdekorationer.com, inskickad av Jacqueline Sandberg.

Moussetårta med jordgubb

Moussetarta med jordgubbar

Moussetårtan består av ett lager tårtbotten (sockerkakasbotten), sedan en jordgubbs- och limemousse. På sidorna är tårtan dekorerad med färska jordgubbar likaså på toppen. Insänd av Josefin Johansson till tävlingen Årets Tårtmästare 2016 på tartdekorationer.com.

Lyckas med mat tips för jordgubbstårtan

  • Midsommartårta med maräng är en klassiker som är väldigt enkel att göra. Gör dina egna marängbottnar till jordgubbstårtan i år och skippa färdigköpta.
  • Ska ni bjuda många på midsommarfesten? Gör din midsommartårta i långpanna så kan du enkelt servera alla sötsugna gäster!
  • Fyll din midsommartårta med lemon curd för en lite syrligare fyllning och glasskräm för en sötare! En jordgubbstårta med lemoncurd kan med fördel paras ihop med vit choklad för en mycket god smakkombination.
  • Har du ingen tid över att lägga på avancerad dekorering av din jordgubbstårta? Köp ätbara tårtdekorationer som passar bra till midsommar, till exempel ätbara sockerblommor.
  • Gör en midsommarstång med hjälp av runda kakmått!
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8792 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se