Kontakta oss
Prisjakt
4.68 av 5 på Prisjakt
  •  Kök och Bakredskap
  •  Med omgående leverans
  •  120 dagar öppet köp

Ädelostpaj med rökt skinka

Smakrik ädelostpaj med Roquefort, en fransk blåmögelost gjord på fårmjölk, och rökt skinka, här i ett pajskal med grahamsmjöl.

2 av 5 (5 recensioner)

Ingredienser

Ädelostpaj med rökt skinka

  • Ger ca 6 portioner
  • Pajskal
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 150 gram smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning
  • 300 gram roquefortost
  • 250 gram rökt skinka
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 6 ägg

Gör såhär

  1. Mät upp mjölet och saltet.
  2. Skär smöret i kuber och finfördela det i mjölet för hand eller i matberedare.
  3. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en smidig deg.
  4. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter, eller i en springform, ca 20 cm i diameter.
  5. Nagga skalet och låt det stå svalt i 15-30 minuter, alternativt ställ in det i frysen i några minuter.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Vispa upp ägget och pensla pajskalet innan du förgräddar det i varm ugn i ca 10-15 minuter.
  8. Sänk värmen i ugnen till 140 grader.
  9. Fräs på den rökta skinkan i några minuter.
  10. Häll i mjölken och grädden och koka upp.
  11. Dra kastrullen från plattan, smula ned Roquefortosten och rör om tills osten smält.
  12. Knäck ned äggen i ost- och skinkblandningen, blanda i sockret och smaka av med salt och peppar.
  13. Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet, och grädda sedan pajen i ca 40 minuter.
  14. Servera västerbottenpaj ljummen med en grön- eller tomatsallad.
Kategorier OstpajPajrecept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8572 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se