Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Ädelostpaj

En snabb och mycket god ädelostpaj, där du enkelt kan byta ut ädelosten mot din favorit ädelost.

3.67 av 5 (15 recensioner)
Ädelostpaj

Bjud på en härlig ädelstpaj till lunch eller middag. Servera pajen med skivor av fräsch galiamelon. Denna paj smakar dessutom lika gott både varm och kall! Riktigt god att äta en ljummen sommarkväll. Testa det här receptet på den godaste ädelostpajen vi har smakat!

Ädelostpaj

  • Förberedelser: ca 20 minuter.
  • Tillagning ca: ca 40 minuter
  • Klart på: 60 minuter
  • 4-6 portioner
  • Ostpaj
Uppskattat näringsvärde per 100 gram ädelostpaj
  • 400 kcal

Ingredienser Ädelostpajen

  • Pajskal
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl, finmalen
  • 125 gr smör
  • 2-3 msk kallt vatten
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 175-200 gr riven Ädelost, tex Kvibille eller Roqefort
  • 1 dl mjölk
  • 1 burk crème fraîche (250 gr)
  • 4 ägg
  • 1-2 krm svartpeppar, nymalen

Gör Pajen så här

  1. Pajskal
  2. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt vattnet. Arbeta snabbt ihop till en deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen och låt den stå svalt 15-30 min, vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
  4. Sätt ugnen på 200 grader, förgrädda pajskalet 10-15 min.
  5. Fyllning
  6. Riv ädelosten.
  7. Knäck ned äggen i mjölk och crème fraîcheblandningen, blanda i den rivna osten, svartpeppar och smaka av.
  8. Slå fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda pajen på nedersta falsen ca 30 minuter i 175-200 graders ugn.
  9. Servera pajen varm, ljummen eller kall med skivor av galiamelon!

Lyckas med mat tipsar hur du lyckas med Ädelostpajen!

  • Prova dig fram vilken ädelost du gillar, vi gillar både blå och grönmögelost
  • Ädelostpaj är väldigt gott med skinka. Vi har ett recept på ädelostpaj med rökt skinka här!
  • Paj är perfekt till knytkalaset. Eftersom den här pajen är lika god varm som kall är den även perfekt att ta med på utflykten!
  • Severa pajen med en god melonsallad.
  • Servera en god skinka till.
  • Paj är godast lite varmare än rumstemperatur.
  • Prova tillsätta en gnutta socker i äggstanningen.
  • Gör små portionspajer med ädelost och servera som tilltugg eller förrätt.
  • Läs vår guide hur du lyckas med Pajskalet här.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier OstpajPajrecept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se