Baka eget bröd

Betyg: 3.5 av 5 (2 röster)

Doften av nybakat bröd som sprider sig i köket är väl nästan det bästa som finns? Här hittar du recept och tips på hur du enkelt lyckas med ditt eget bröd.

Baka eget bröd

Hur man bakar bröd

Det är nästan ett måste med en bra köksassistent till exempel en KitchenAid för att man ska få ett bra bröd. För att man ska få ut maximalt av glutentrådarna så bör man blanda degen långsamt och i ca 17 minuter sedan tillsätter man saltet och blandar ytterligare två minuter. Ska man göra det för hand så orkar man inte baka så ofta.

Bra saker att ha när du bakar bröd

Köksassistent som rymmer en deg på 1 liter vätska.
Köksvåg som väger upp till minst 2 kg.
Digital kökstermometer, gärna trådlös.
Brödform i teflon där brödet inte fastnar så lätt.
Brödduk till att täcka brödet när det är klart.

Detta behöver du för ett gott bröd

6,5 dl kallt vatten
ca 1100gr vetemjöl special
1 msk god olivolja
1 msk brödsirap eller honung
1 msk äpplecidervinäger
25 gr färsk jäst
15-20 gr salt
1 tsk flingsalt
2 msk vallmofrö eller sesamfrö

Så här bakar du

1. Mät upp jäst, vatten, olja och vinäger väg mjölet lägg ned allt i degblandaren.

2. Blanda degen långsamt i 17 minuter, tillsätt saltet och blanda ytterligare två minuter.

3. Smörj en teflonform (ca 35*28*7 cm) med lite olivolja, stjälp upp degen och tryck ut den jämt över hela formen. Strö vallmofrö och flingsalt över och tryck fast dem lite lätt i degen med handflatan.

4. Täck formen med plastfilm och låt den jäsa i ca 2 timmar

 

5. Värm ugnen till 230 grader och sätt in brödet. Efter tio minuter sänker du värmen till 190 grader och gräddar brödet till det har en kärntemperatur på 97 grader. Kontrollera med kökstermometern.


6. Stjälp upp brödet på ett bakgaller, täck det sedan med en bakduk. Låt det svalna helt och dela brödet i 3-4 bitar. Frys in alla utom en och ta ut resten allt eftersom du behöver dem.

Fler brödrecept:
Hittar ni här!


Varför blev mitt bröd hårt och/eller torrt?

Du lät inte degen jäsa tillräckligt länge.
Du hade för mycket mjöl i degen.
Du knådade degen för kort tid.
Det var för mycket fett i degen.
Degvätskan var för varm.

Varför smakar mitt bröd jäst?
Brödet var inte färdiggräddat.
Degen hade inte jäst tillräckligt länge.
Det var för mycket jäst i degen.

Du kan gärna göra degen dagen innan och låta den jäsa i kylen över natten. Ta ut den på morgonen och låt den stå i rumstemperatur i ca 1 timme innan du gräddar av det.


Varför jäser inte min deg?

Det var för kallt på jäsplatsen. Temperaturen bör vara minst 20° för att degen ska jäsa ordentligt.
Degen var inte plastad/övertäckt så det har dragit kall luft på degen under jäsningen.
Degvätskan var för varm eller för kall.
Degen knådades för lång/kort tid.
Jästen var gammal.

Kategorier: Mat och bakningstips



8297 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Marit 2020/10/22
Portionsbröd form
Så rolig att baka med, men beställde fel form, har den andra större. En snabb leverans, snabbt svar med...
Louise 2020/10/21
Mycket nöjd
Jag är mycket nöjd med både produkter och service. Snabb leverans.
Maria 2020/10/21
Alltid nöjd
Är alltid nöjd med eran snabba leverans av bra grejer till köket. Men mitt senaste paket har visst posten tappat bort...
Andrea 2020/10/20
Tårtkartonger
Deras tårtkartonger är riktigt bra!
Mariam 2020/10/19
Jätte nöjd
Jag är jätte nöjd med allt jag köpte från er!:)

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här