Banoffeepaj

Betyg: 4.08 av 5 (75 röster)

Söt och god paj med banan, kondenserad mjölk, grädde och digestivekex. Denna paj blir garanterat en uppskattad efterrätt bland både stora och små!

Banoffeepaj

Banan och kola - ett lyckat recept

Banoffeepajen uppfanns 1971 av två konditorer i England. De testade först att smaksätta pajen med ett antal olika frukter men när de testade banan visste de att de hade hittat rätt. Banoffeepaj blev så populärt att de inte kunde ta bort pajen från menyn och Banoffee kom också att bli namnet på smaken för många produkter som innehåller banan och kola.

Än idag är Banoffeepaj en paj som är älskad av många människor i alla åldrar. Den söta smaken med banan och grädde i kombination med krispiga digestivekex och en len och krämig dulce de leche, eller kolasås som man också säger, är en oemotståndlig kombination. Banoffeepaj passar utmärkt både till extra festligt fika, istället för tårta på kalset eller som efterrätt på högtider som nyårsafton. Har du bråttom kan du istället för kondenserad mjölk köpa karamelliserad mjölk och slänga ihop denna sötsak på en handvädning!

Ingredienser

Tillagningstid: 45 Minuter

  • Beräknat för 8 portioner
  • 10-12 digestivekex
  • 75 g smör, smält eller rumstempererat
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
  • 2 1/2 dl vispgrädde
  • 1-2 tsk vaniljsocker
  • Krossad daim (en dubbeldaim)
  • 2 bananer

Gör såhär

  1. Lägg den oöppnade burken med kondenserad mjölk i en kastrull och fyll på med vatten. Burken måste vara helt täckt med vatten, fyll på allt efterhand som det kokar bort. Låt koka i minst tre timmar, ju längre du kokar desto hårdare kola blir det.
  2. Smula kexen i matberedare och blanda det med det smälta smöret. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt till dess kolan är färdig.
  3. Låt burken med kondenserad mjölk svalna. Bred sedan ut kolan över pajskalet. Skiva bananerna och lägg dem ovanpå. Vispa grädden med lite vaniljsocker i och bred den över. Garnera med krossad daim. Ställ kallt till serveringen.

Lyckas med mat tipsar!

  • Kondenserad mjölk köper du i matbutiken, ofta hittar du den i hyllorna med produkter till bakning. Det finns även karamelliserad Kondenserad mjölk att köpa, vilket är en färdig kolaliknande sås som inte behöver kokas.
  • Servera gärna din Banofeepaj toppad med krossad daim och en kula gammaldags vaniljglass.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Efterrättspaj , Pajrecept



8297 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Marit 2020/10/22
Portionsbröd form
Så rolig att baka med, men beställde fel form, har den andra större. En snabb leverans, snabbt svar med...
Louise 2020/10/21
Mycket nöjd
Jag är mycket nöjd med både produkter och service. Snabb leverans.
Maria 2020/10/21
Alltid nöjd
Är alltid nöjd med eran snabba leverans av bra grejer till köket. Men mitt senaste paket har visst posten tappat bort...
Andrea 2020/10/20
Tårtkartonger
Deras tårtkartonger är riktigt bra!
Mariam 2020/10/19
Jätte nöjd
Jag är jätte nöjd med allt jag köpte från er!:)

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här