Björnbärsmoussetårta

Betyg: 5 av 5 (1 röst)

Njut av en härlig moussetårta med hallon och björnbär, på en botten av hemmagjord noblesse med flingsalt.

Björnbärsmoussetårta

I ett samarbete med oss på Lyckas med mat har Hanna Sandeberg gjort denna Björnbärsmoussetårta med chokladdekorationer och färska bär. Botten är en hemmagjord Noblesse med mörk choklad och flingsalt.

Ingredienser

  • Noblesse mörk choklad & flingsalt
  • 200 g mörk choklad
  • 2 msk krossade cornflakes
  • 1-2 nypor flingsalt
  • Björnbärsmousse
  • 112 g frysta björnbär
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk agar agar
  • 2 dl vispgrädde
  • Hallonmousse
  • 112 g frysta hallon
  • 1/2 dl vatten
  • 1/2 tsk agar agar
  • 2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Noblesse med mörk choklad & flingsalt:
  2. Använd en springform, 12x12 cm och täck botten med bakblåtspapper. Täck kanterna med tårtplast.
  3. Krossa cornflakesen till små bitar, inte så mycket så det blir till mjöl.
  4. Ta hälften av chokladen och smält över ett vattenbad till ca 48-50 grader.
  5. Tillsätt resten av chokladen och vänd runt med slickepott tills chokladen svalnat till 27-28 grader. Ställ tillbaka över samma vattenbad igen.
  6. Rör runt i chokladen och kontrollera samtidigt temperaturen. Vid 31-32 grader är chokladen färdigtempererad.
  7. Tillsätt den krossade cornflakesen och flingsaltet till chokladen och blanda runt.
  8. Häll ner chokladblaningen i springformen och ställ in i frysen i ca 10-20 minuter.
  9. Björnbärsmousse
  10. Koka upp frysta björnbär, vatten och agar agar i en kastrull tills bären löst upp sig, ca 5 minuter.
  11. Använd en stavmixer och mixa allt till en puré, sila sen igenom purén i en trådsil så du blir av med alla kärnor.
  12. Häll upp björnbärspurén i en skål och ställ åt sidan så den får svalna och tjockna till sig.
  13. Vispa grädden. Tillsätt sedan björnbärspurén, lite i taget, och vänd runt tills allt är nere. Var försiktig så inte grädden skär sig.
  14. Spritsa eller bre ut ett jämt lager björnbärsmousse ovanpå Noblesse-botten.
  15. Ställ in formen i kylen i ca 2 timmar.
  16. Hallonmousse
  17. Koka upp frysta hallon, vatten och agar agar i en kastrull tills bären löst upp sig, ca 5 minuter.
  18. Använd en stavmixer och mixa allt till en puré, sila sen igenom purén i en trådsil så du blir av med alla kärnor.
  19. Häll upp hallonpurén i en skål och ställ åt sidan så den får svalna och tjockna till sig.
  20. Vispa grädden. Tillsätt sedan hallonpurén, lite i taget, och vänd runt tills allt är nere. Var försiktig så inte grädden skär sig.
  21. Spritsa eller bre ut ett jämt lager hallonmousse ovanpå den stelnade björnbärsmoussen.
  22. Ställ in formen i kylen i ytterligare 2 timmar.

Björnbär- och hallonmoussetårta

Chokladdekorationer

Björnbärsmoussetårtan kan dekoreras med chokladdekorationer som görs med hjälp av tårtplast.

Lyckas med mat tipsar:

Till tempereringen och för att göra chokladdekorationerna behöver du:

Chokladdekorationer

  • 200 g mörka chokladknappar
  • Kökstermometer
  • Tårtplast / bageriplast
  • Spritspåse

Gör så här

  1. Väg upp 200 g mörk choklad. Häll ner 100 g i en värmetålig skål som du ska värma över vattenbad.
  2. Ta fram en mindre kastrull så att den värmetåliga skålens botten inte når ner till kastrullen botten. Sätt kastrullen på spisen och låt vattnet koka upp, sänk därefter plattans temperatur tills vattnet bara sjuder lite.
  3. Ta den värmetåliga skålen med chokladen i och sätt denna ovanpå kastrullen. Rör om långsamt tills chokladen börjar att smälta och når en temperatur på 48–50 grader.
  4. Ta nu bort skålen från vattenbadet och låt det varma vattnet vara kvar i kastrullen. Häll ner resten av chokladen (100 g) i den smälta chokladen och rör runt. Chokladen ska nu svalna och nå en temperatur på 27–28 grader.
  5. Sätt tillbaka skålen på kastrullen du använde till vattenbadet. Rör nu om i chokladen samtidigt som du kontrollerar temperaturen. Chokladen ska nu bli varm och nå en temperatur på 31-32 grader, nu är chokladen färdigtempererad.
  6. Häll över den smälta chokladen till en spritspåse och gör en knut.
  7. Det gör inget om chokladen får svalna av lite, klipp av en liten bit på toppen av spritspåsen så att du får ett litet hål.
  8. Ta fram rullen med tårtplast 8 cm hög, klipp ut en remsa som är ca 38 cm lång.
  9. Lägg tårtplasten på ett platt underlag eller bänk. Sen är det bara att börja spritsa och göra olika cirkulation rörelser samtidigt fram och tillbaka tills du känner dig nöjd.
  10. När du är klar så tar du fram moussetårtan från kylen. Lyft försiktigt upp tårtplasten med chokladen på och sätt den rakt och försiktigt runt tårtan med chokladen vänd in mot tårtan.
  11. Tryck inte för mycket för då trycker du ut chokladen och dekorationen går sönder när den har torkat. Ställ tillbaka tårtan i kylen eller frysen och låt den stå där i 30-40 min tills chokladen har stelnat ordentligt.
  12. Klipp en cirka 20 centimeter lång och 12 centimeter bred remsa av tårtplast och lägg den på ett platt underlag eller bänk.
  13. När du har tagit ut tårtan från kylen/frysen, så placera tårtan på en tårtbricka eller ett fat. Dra nu försiktigt bort tårtplasten från chokladdekorationen som sitter runt tårtan. Toppa den med valfri dekoration, här har färska jordgubbar, hallon och blåbär använts.

Har du haft moussetårtan i frysen? Ställ in den i kylen och låt den stå där i minst 1-2 timmar tills moussen har mjuknat upp från frysen. Nu är tårtan färdig att serveras!

Färdig björnbärsmoussetårta med chokladdekorationer.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Samarbeten , Tårtor



8043 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Rim 2020/06/03
Jätte nöjd
Är jätte nöjd med alla produkter som jag beställde
Gun-Marie Östlund 2020/06/02
superbra service !
Snabbt o enkelt ! Mycket nöjd !
Sofie 2020/06/02
Favoritbutiken!
Snabb leverans! I butiken får man kanonhjälp av supertrevlig personal.
Eva Fredriksson 2020/06/01
Alltid nöjd.
Bra produkter och snabb leverans
Monica 2020/06/01
Lergryta
Har gjort kålpudding i lergrytan,, mm blir så saftig och underbar god

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här