Likör är en söt alkoholhaltig dryck med mellan 15-40% alkohol, och den ska innehålla minst 100 gram socker per liter. Likör kan du göra av bär, frukter, blommor, örter m.m. Likör dricks som den är eller över is, men många sorter passar även bra till kaffet och i drinkar.
Blåbärslikör
Blåbäret är ett nyttigt och välsmakande bär som tillsammans med alkoholen får en väldigt intensiv smak. Bäst blir det om du kan göra likören med färska blåbär.
Ingredienser
Blåbärslikör
- 2 kg blåbär
- 1 kg socker
- 2 msk färskpressad citron
- 0,5 vaniljstång snittad på längden
- 5 dl vodka eller renat
- 3 st grovt krossade nejlikor
- 1 grovt krossad kanelstång
Gör såhär
-
Blanda blåbär och socker och mosa samman med en gaffel.
-
Passera massan genom en grov sil eller fint durkslag.
-
Blanda i citronsaften, vaniljstången och koka upp i en rostfri kastrull. Låt svalna.
-
Häll i 2,5 dl klar sprit, nejlikor och kanel. Låt dra 20 min.
-
Blanda därefter i 2,5 dl sprit till och sila igen innan du häller upp på flaska. Vänd flaskorna några gånger per dag under de följande dagarna. Likören mognar efter ca 3 månader. Likören har en mycket intensiv smak och kan med fördel användas i eller drickas till olika desserter.
Rabarberlikör
En härligt frisk likör med smak av rabarber och vanilj! Godast blir likören om du använder dig av försommarens späda rabarber.
Ingredienser
Rabarberlikör
- 5 dl finskuren späd rabarber
- 4 dl vodka
- en liten bit vaniljstång
- 1 1/2 - 2 dl vit sirap
Gör såhär
-
Lägg rabarber och vodka i en glasburk och skaka. Låt stå 2 veckor, lägg sedan ned vaniljstången och låt likören stå 2 veckor till. Skaka om då och då.
-
Sila av vodkan, filtrera och smaka av med sirapen tills du tycker att likören är lagom söt.
-
Slå upp i flaskor. Likören blir bättre och bättre ju längre den lagras i flaskorna, men låt den stå mörkt och svalt.
Körsbärslikör
Prova att göra din egen körsbärslikör! Körsbärslikör är en klassisk dryck och är god att servera till dessert.
Ingredienser
Körsbärslikör
- 1 kg saftiga körsbär
- 600 g socker
- 1 liter okryddat brännvin
Gör såhär
-
Varva bär och socker i en 2 liters glasburk, med tätt lock, slå sedan spriten över skruva på locket och ställ burken svalt och mörkt.
-
Vänd burken en gång per dag tills allt socker har löst sig, låt den sedan stå i 4-6 månader.
-
Sila likören försiktig genom en sil och sedan ett melittafilter och slå upp i flaskor.
-
Likören blir bättre och bättre ju längre den lagras i flaskorna, men låt den stå mörkt och svalt.
Sockerlag
Sockerlag använder du till olika drinkar och likörer och du gör den snabbt och enkelt med endast 2 olika ingredienser.
Ingredienser
Sockerlag
- 400 gr socker
- 200 gr (ca 2 dl) vatten
Gör såhär
-
Koka upp och låt koka tills sockret löst sig och du har en klar och genomskinlig sockerlag.
-
Du kan även mäta temperaturen som ska vara 105-107 grader på en sockerlag till drinkar och olika typer av bakverk.
-
Sockerlagens koncentration mäts normalt i Baumégrader, där 1 Baumégrader är = 100 gram socker per liter vatten och 37 Baumégrader = 1000 gr socker per liter vatten.
-
Lagen har en hållbarhet på några dagar om den förvaras i kylskåp.
Cointreau
Cointreau en fransk brandybaserad likör med citrussmak som passar perfekt som avec eller som smaksättare. God i drinkar!
Ingredienser
Cointreau
- 75 cl vodka
- 2 apelsiner helst en pomerans
- 10 basilikablad
- 1 msk grovt krossade korianderfrön
- Likörbody eller vit sirap
Gör såhär
-
Häll vodkan i en stor glasburk med lock.
-
Sätt apelsinen och kryddorna i en ren nätpåse, dra åt påsen med ett snöre.
-
Fäst snörändarna i kanten på burken genom att hänga dessa utanför och skruva fast locket. Apelsinen och kryddorna ska då hänga alldeles ovanför spriten
-
OBS! Får ej ta i spriten (då blir det beskt)!
-
Låt hänga i 7 dagar.
-
Blanda i likörbody (se recept nedan) eller vit sirap tills det är lagom sött.
Ägglikör
Gör din egen ägglikör genom att följa detta enkla recept. Ägglikör passar perfekt till kaffet eller som ingrediens i drinkar.
Ingredienser
Ägglikör
- 10 äggulor
- 400 gr florsocker
- 3 dl mjölk
- 1 vaniljstång
- 1 flaska vodka eller brännvin
- Likörbody eller vit sirap
Gör såhär
-
Snitta upp och skrapa ur vaniljstången, tillsätt skrapet och stången i mjölken och koka upp. Låt kallna. Ta upp vaniljstången.
-
Vispa äggulor och florsocker, rör ner den kalla mjölken. Rör till blandningen blir helt slät.
-
Rör långsamt och försiktigt i spriten. Se till att vätskorna är lika kalla annars kan det skära sig.
-
Låt helst likören stå kallt ett par veckor, men man kan dricka den direkt.
-
Blanda i likörbody (se recept nedan) eller vit sirap tills det är lagom sött.
Likörbody
Enkel likörbody som du kan använda när du blandar egen likör eller gör desserter. En likörbody använder du istället för socker när du blandar likörer.
Ingredienser
Likörbody
- Del 1
- 3 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 1 krm citronsyra
- Del 2
- 2 dl socker
- 1 dl vatten
Gör såhär
-
Koka 2 dl vatten, 3 dl socker och citronsyran på svag värme i 20 minuter.
-
Sjud 2 dl socker och 1 dl vatten tills det klarnar, ca en minut.
-
Blanda de olika koken.
-
Häll upp på en ren flaska.
-
Förvaras i kylskåp.
-
Använd denna sockerbas när du blandar egen likör, eller varför inte när du gör desserter.
Lyckas med mat tipsar!
- En hemgjord likör i en vacker flaska blir en väldigt fin present!
Nöjd!
Alltid snabba leveranser och prisvärda produkter!