Bra Tårtbotten - Sockerkaka

Ett enkelt recept på en luftig hög tårtbotten som du lyckas med gång på gång och går att frysa in om du vill baka den i förväg.

Bra Tårtbotten - Sockerkaka

Ingredienser

Bra Tårtbotten

  • Receptet ger en Tårtbotten
  • 2 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl kokande vatten

Gör såhär

  1. Smörj och bröa en hög form med löstagbar botten (ca 20 cm).
  2. Vispa ägg och socker pösigt, nästan till det blir vitt.
  3. Blanda mjölsorter, bakpulver och vaniljsocker och rör försiktigt ner blandningen i äggsmeten.
  4. Blanda sist i kokande vatten och rör försiktigt till en slät smet.
  5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader 25-30 minuter. Kontrollera med provsticka att tårtbotten är färdig, kyl ned och fyll tårtan med din favoritfyllning.

Felsök din tårtbotten

Det händer ibland att din tårtbotten inte blir riktigt som det var tänkt. Antingen får den en kulle eller sjunker ihop i mitten, eller så kan den bli för tung eller bli hålig. Om du misslyckas med din tårtbotten kan det bero på många olika saker, undvik att det händer igen genom att följa dessa råd.

När du bakar tårtbotten, som vid all annan bakning, är det viktigt att du mäter upp och väger alla ingredienser exakt. Om du har för lite eller för mycket av något så kommer det att påverka resultatet. Något annat som är väldigt viktigt är ugnens temperatur. Hur noga du än mätt och vägt kakans ingredienser så kommer den att misslyckas om ugnen har fel temperatur. Investera gärna i en bra ugnstermometer som mäter den exakta temperaturen i ugnen.

Vispningen av smeten påverkar också slutresultatet. Vispa först ägg och socker för då bildas det små luftbubblor i smeten som hjälper kakan att resa sig och ger den dess volym och textur. Sikta mjölet tillsammans med bakpulvret så förhindrar du att jäsmedlet fördelas ojämnt vilket kan göra den färdiga kakan hålig. Var försiktig när du blandar i mjölet i smeten, om du blandar för mycket produceras glutentrådar, vilket i sin tur gör att kakan spricker och blir välvd i mitten.

Vanliga problem och dess orsaker:

Välvd i mitten eller sprucken yta och/eller hål

  • smeten har blivit övervispad
  • fel typ av mjöl eller för mycket mjöl
  • för lite bakpulver eller socker
  • för hög ugnstemperatur

Tårtbotten sjunker ihop i mitten

  • smeten har blivit övervispad
  • för mycket socker eller bakpulver
  • för lite vatten
  • för låg ugnstemperatur

Kakan reste sig inte (kompakt)

  • smeten har blivit felaktigt vispad
  • äggen hade fel temperatur
  • för lite bakpulver (alt. bakpulvret för gammalt)
  • för hög ugnstemperatur
  • fel storlek på formen

Botten blir bränd eller får ett hårt "skal"

  • övergräddad
  • fel ugnstemperatur
  • för mycket socker eller bakpulver

Grovkornig och torr

  • för låg ugstemperatur
  • för mycket bakpulver
  • för lite vatten
  • för dåligt blandad

Kakan faller isär

  • för mycket bakpulver, socker
  • smeten har blivit felaktigt vispad
  • för låg ugnstemperatur

Kategorier: Mat och bakningstips , Tårtor

Dela

Sök recept

Kategorier

5398 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.8 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Karin 2017/11/20
Helnöjd
Otroligt snabb leverans! Suveräna grejer!
Carina Tropp /... 2017/11/20
Lyckad Ljuvlig Kola
Jag köpte karamelpapir och det blev verkligen en lydig känsla över kolan! Tack för ett superbra bemötande av...
Helena Larsson 2017/11/20
Smidigt att returnera
Beställde fel vara men inga problem att skicka tillbaka. Tog dock längre tid att få varan än angivet i beställningen.
Karin Kock-Larsen 2017/11/20
Presentkort
Det gick snabbt och var enkelt att beställa
Maria Andersson 2017/11/20
Handel
Det är lätt att handla och varorna kommer snabbt till mig .Varor som jag har handlat hos er har alltid varit till...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.

Meny

Prisjaktbetyg
9.77