Bröd i Gjutjärnsgryta

Betyg: 3.76 av 5 (21 röster)

Det här brödet är både riktigt gott och riktigt enkelt och kräver inte mer än 4 ingredienser. Det gräddas i en gjutjärnsgryta vilket gör att brödet får ett härligt segt inre och en hård skorpa. Valnötterna kan du byta ut mot annan valfri smaksättning, till exempel pinjenötter, rivna morötter, kryddor eller pumpafrön.

Bröd i Gjutjärnsgryta

Baka bröd i gjutjärnsgryta

Det här brödet är saftigt på insidan med en spröd och god yta. Brödet är enkelt att baka och det behöver inte knådas. Blanda ihop ingredienserna och låt degen jäsa över natten. Baka sedan brödet i gjutjärnsgrytan och njut av nybakat bröd till frukost.

Det här grytbrödet bakas med torrjäst, salt, vatten, mjöl och valfria nötter eller annan smaksättning. Se till att alltid ha torrjäst hemma så kan du slänga ihop degen när som helst!

En gjutjärnsgryta är väl värd att investera i. Ta hand om den så kommer den hålla en hel livstid. Gjutjärnsgrytan tål väldigt höga temperaturer och kan användas både på spisen och i ugnen. Järnet i grytan fördelar värmen jämnt.

Lyckas med mat tipsar!

  • Valnötterna kan du byta ut mot annan valfri smaksättning, t.ex. pinjenötter, rivna morötter, kryddor eller pumpafrön.
  • Har gjutjärnsgrytan en knopp i fenol så tål den inte högre temperatur än 190 grader. Byt ut knoppen mot en i rostfritt stål, eller skruva bort knoppen och täpp till hålet med skruven.

Recept på bröd i gjutjärnsgryta

1 Bröd

Tillagning: 1 timme

Ingredienser

Bröd i Gjutjärnsgryta

  • 7 dl vetemjöl special
  • 1/2 tsk torrjäst
  • 1-2 tsk salt
  • 3,5 dl vatten
  • 150 gram valnötter, hackade (eller annan smaksättning, ex. frön, örter eller kryddor)

Gör brödet så här

  1. Blanda mjöl, jäst och salt i en bunke.
  2. Tillsätt vatten och rör ihop. Blanda sedan ner valnötterna.
  3. Täck bakbunken med plast och låt jäsa över natten.
  4. Sätt ugnen på 230 grader och ställ in en emaljerad gjutjärnsgryta på gallret.
  5. Stjälp upp degen på en mjölbädd och gör den någorlunda rund.
  6. När ugnen och grytan blivit varm tar du ut grytan och lägger ner brödet i den.
  7. Lägg på locket och ställ in grytan i ugnen i ca 30 minuter.
  8. Ta sedan bort locket från grytan och låt brödet gräddas i ytterligare 15 minuter.
  9. När brödet gräddats färdigt häller du bara ut det ur grytan och täcker med en kökshandduk.


Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Frukostbröd , Matbröd



8042 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Gun-Marie Östlund 2020/06/02
superbra service !
Snabbt o enkelt ! Mycket nöjd !
Sofie 2020/06/02
Favoritbutiken!
Snabb leverans! I butiken får man kanonhjälp av supertrevlig personal.
Eva Fredriksson 2020/06/01
Alltid nöjd.
Bra produkter och snabb leverans
Monica 2020/06/01
Lergryta
Har gjort kålpudding i lergrytan,, mm blir så saftig och underbar god
Anne 2020/06/01
Bäst!
Snabb leverans, mycket nöjd med måttsatserna.