Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Brytbröd

Recept på ett brytbröd smaksatt med sirap, toppat med vallmofrö och penslat ägg för att få den vackra gyllenbruna ytan. För djupare smak kan du med fördel kalljäsa brödet i kylen över natten.

4.5 av 5 (2 recensioner)
  • Förberedelser: ca 30 minuter.
  • Total tid ca: ca 2:15 timmar
  • Klart på:2 timmar 45 minuter min
  • 35 brytbröd
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram bröd
  • 259 kcal

Brytbröd

En frisk, söt och lite bitter sommardrink med Prosecco som ger mersmak!

Ingredienser

  • BRYTBRÖD
  • 5 dl kallt vatten
  • 3 msk ljus sirap
  • 0,5 dl olivolja
  • 600 gr vetemjöl special
  • ca 300 gr vetemjöl special fullkorn
  • 25 gr färsk jäst eller 6 gr torrjäst
  • 15 gr salt
  • Sesam eller vallmofrö
  • 1 uppvispat ägg till pensling

 Så här gör du brytbröden

  1. Blanda vatten, mjöl, sirap och olivoljan i köksmaskinens bunke, dela jästen i småbitar och lägg i.
  2. Arbeta degen smidig på låg hastighet i 16 minuter, tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
  3. Smörj en djup ugnsplåt med lite rapsolja, dela degen i 35 bitar ca 35 gr styck, rulla dem till bollar och placera dem i en långpanna med ca 1 cm mellanrum.
  4. Använd en brödpensel och pensla brödet med uppvispat ägg eller smält smör, strö sedan den mängd vallmofrö eller sesamfrö du vill ha över, själva gillar vi mycket.
  5. Låt jäsa i ca 2 timmar under kökshandduk eller i kylen över natten, grädda ca 16 - 18 minuter i mitten på ugnen på 230 grader till brödet har en kärntemperatur på 97 grader, kontrollera med en kökstermometer.
  6. Låt brödet svalna på brödgaller med eller utan kökshandduk.

Lyckas med mat tipsar!

  • För djupare smak kan du med fördel kalljäsa brödet i kylen över natten.
  • Du kan byta ut ägget för pensling till smält smör. Det ger en mjukare och mer gyllene yta.
  • Låter du ditt brytbröd svalna under kökshandduk får brytbrödet en segare skorpa än om du inte använder kökshandduk.

Färdiggräddat brytbröd.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier FrukostbrödMatbröd

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8753 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se