Brytbröd

Recept på ett brytbröd smaksatt med sirap, toppat med vallmofrö och penslat ägg för att få den vackra gyllenbruna ytan. För djupare smak kan du med fördel kalljäsa brödet i kylen över natten.

Brytbröd

Ingredienser

Brytbröd

  • 5 dl kallt vatten
  • 3 msk ljus sirap
  • 0,5 dl olivolja
  • 600 gr vetemjöl special
  • ca 300 gr vetemjöl special fullkorn
  • 25 gr färsk jäst
  • 15 gr salt
  • vallmofrö
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  • Låt brödet svalna på brödgaller med eller utan kökshanduk*

Gör så här

  1. Blanda vatten, mjöl, sirap och olivoljan i köksmaskinens bunke, dela jästen i småbitar och lägg i.
  2. Arbeta degen smidig på låg hastighet i 16 minuter, tillsätt saltet och blanda i två minuter till.
  3. Smörj en djup ugnsplåt med lite rapsolja, dela degen i 35 bitar ca 35 gr styck, rulla dem till bollar och placera dem i en långpanna med ca 1 cm mellanrum.
  4. Använd en brödpensel och pensla brödet med uppvispat ägg eller smält smör, strö sedan den mängd vallmofrö du vill ha över, själva gillar vi mycket.
  5. Låt jäsa i ca 2 timmar under kökshandduk eller i kylen över natten, grädda ca 16 minuter i mitten på ugnen 230 grader till brödet har en kärntemperatur på 97 grader, kontrollera med en kökstermometer.
  6. Låt brödet svalna på brödgaller med eller utan kökshandduk.

Lyckas med mat tipsar!

  • För djupare smak kan du med fördel kalljäsa brödet i kylen över natten.
  • Du kan byta ut ägget för pensling till smält smör. Det ger en mjukare och mer gyllene yta.
  • * Låter du ditt brytbröd svalna under kökshandduk får brytbrödet en segare skorpa än om du inte använder kökshandduk.

Kategorier: Frukostbröd , Matbröd

Dela



7513 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Ingela 2019/07/15
Rekommenderar
Superbra och jättefina varor samt otroligt snabb leverans. Tog bara en dag, fast jag bor så avsides. Jag är såå nöjd,
Liselotte Jonsson 2019/07/15
Prefekta formar
Har köpt tre pajformer rektangulära samt en kvadratisk de är redan invigda och så bra. Snabb leverans och allt rätt.
Lilia 2019/07/11
beställning
Så nöjd med produkten,snabb leverans
Janna André 2019/07/10
cream of tartar
kan verkligen rekommendera denna när du gör maräng. Blir en helt annan konsistens på den och ska du vända ner det i...
Janna André 2019/07/10
cockies and cream
mycket god, använde denna till att fylla pralinskal! tillsatte även lite fint krossade oreokex för mer knaster!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69