Kontakta oss
Prisjakt
4.73 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Chili & Scoville

Chilifrukter innehåller capsaicin som gör att det smakar så starkt. Capsaicinet mäts i scoville. Det går att grotta ner sig i chili hur mycket som helst. Här försöker vi bena ut de vanligaste frågorna.

0 av 5 (0 recensioner)

Chili är en omåttligt populär krydda i stora delar av världen. Den är lättodlad och finns i enormt många olika sorter och styrkor. Hela tvåtredjedelar av jordens befolkning använder chili dagligen. Chili är inte bara en god krydda utan det innehåller även många bra ämnen som till exempel järn, b- och c-vitaminer, kalium och karoten och det är en stark antioxidant. Vi säljer massor av chilisåser och torkade chilikryddor!

Chilipeppar är en sortgrupp inom arten Spanskpeppar och är inte besläktat med vanlig peppar. Namnet Spansk peppar eller Chilipeppar har den fått från den period så spanjorerna härskade över den del av världen som chilipeppar kommer ifrån. Arkeologiska studier visar att denna frukt har odlats i mer än 8 000 år och då främst i Chile. Chilin kom till Europa på 1400-talet.

Styrkan i frukten kommer från ämnet capsaicin och återfinns främst i chilins fröfäste. Därmed kan man reglera styrkan i frukten genom att skära bort innandömet. Styrkan och smaken hos chili gör den mycket populär inom matlagning.
Cayennepeppar är även den ett samlingsnamn för en grupp sorter inom arten Spanskpeppar och precis som chilipeppar innehåller den ämnet capsaicin som ger den karaktäristiska styrkan. Namnet har den fått efter staden Cayenne i Franska Guyana. Frukten inom gruppen är mycket stark och är därför populär inom matlagning av heta rätter, såsom Tacos och liknande. Gör en riktigt god fredagstacos!

Vad är Scoville?

Scoville, eller Scoville Heat Units, är en skala som används för att mäta den upplevda hettan i chili. Det är koncentrationen av ämnet capsaicin som avgör hur stark chilin upplevs. Wilbur Scoville uppfann Scoville-skalan år 1912. Då mätte man detta genom torka chilipeppar och blanda ut det med sockerlösning tills hettan från capsaicinet knappt märktes. Testpersoner fick smaka och avgöra. Nuförtiden mäter man capsaicinet i laboratorium.

Paprika har ett scovillevärde på 0-100. Jalapeño ligger på mellan 2500-8000 scoville. Den chilisort som anses vara världens starkaste chili är Carolina Reaper med sina 2 200 000 scoville. Rent capsaicin ligger på hela 16 miljoner scovillegrader.

Hur torkar man chili?

Har du för mycket chili för att hinna använda den är det bara att torka den. Vi rekommenderar att du torkar chilin i en frukt- och svamptork. Du kan även trä chilin på tråd och hänga upp och på så sätt låta dem torka. När chilifrukterna är tortkade får de en lite starkare smak. Du kan sen mortla chilin till pulver eller flingor och använda till matalningen. Din torkade chili håller i flera år. Tips! Lägg egenodlad, torkad chili i en burk och ge bort i present när du är bortbjuden på middag.

Torkade chilifrukter.

Kan man frysa in chili?

Ja självklart kan du frysa in chilin. Dela frukterna och ta ut kärnorna. Frys sedan in i plastpåsar. Fryst chili är perfekt att slänga ner i grytan. Du behöver bara tina den några minuter innan den går bra att skära i.

Vad är fermenterad chili?

Att fermentera kan man göra med många olika livsmedel. Fermentering gör så att chilin håller längre och det kan även göra så att smak och konsistens förändras. Det skapas dessutom goda bakterier av fermentering. Det enda som egentligen behövs är valfri chilisort, salt, vatten och eventuellt någon mer krydda.

Vad hjälper när det är för starkt?

Vad ska man göra när chilin riktigt bränner i munnen och svetten bara rinner? Capsaicin är fettlösligt. Det betyder att om du har fått i dig för stark chili och behöver släcka hettan så hjälper det inte att dricka vatten. Något fetare som till exempel mjök eller yoghurt gör bättre verkan. Eller ät något fett som jordnötter.

Tänk på att det oftast är kärnorna och mellanväggarna som är starkast. Vill du inte ha riktigt all hetta så är ett tips att ta bort det och bara använda själva skalet.

Kategorier Mat och bakningstips

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8633 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se