Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#720
  +id: 29
  +id_shop: "1"
  +title: "Chokladbollar - Recept"
  +meta_title: "Chokladbollar - 10 recept på chokladbollar"
  +meta_description: "10 recept på Chokladbollar av olika slag. Från det klassiska grundreceptet på chokladbollar till nutellabollar och chokladbollar med vit choklad. "
  +meta_keywords: "Choklad   >   Kakaopulver"
  +link_rewrite: "chokladbollar"
  +description: """
    <p>Chokladbollar &auml;r barnens favorit som vi vuxna l&auml;tt gl&ouml;mmer bort. Chokladbollar &auml;r superenkla och snabba att g&ouml;ra och de inneh&aring;ller ingredienser som vi oftast redan har hemma i kyl och skafferi. Allts&aring; ett ganska bra alternativ n&auml;r du snabbt beh&ouml;ver sl&auml;nga ihop fika eller n&auml;r s&ouml;tsuget sl&aring;r till och aff&auml;ren k&auml;nns lite f&ouml;r l&aring;ngt borta. Det &auml;r busenkelt att g&ouml;ra m&aring;nga chokladbollar och de kan f&ouml;rvaras i kyl i flera dagar eller frysas. Det &auml;r d&auml;rf&ouml;r smidigt att g&ouml;ra f&auml;rdigt chokladbollarna i god tid innan kalaset f&ouml;r att slippa stress. Och blir det lver chokladbollar &auml;r det bara att frysa in dem.</p>\r\n
    <p>Testa g&auml;rna att anv&auml;nda n&aring;got av recepten p&aring; chokladbollar och forma som en t&aring;rta och dekorera med str&ouml;ssel. Chokladbollst&aring;rta &auml;r den enklaste t&aring;rtan och en garanterad succ&eacute; p&aring; barnkalas.</p>\r\n
    <h2>Recept Chokladbollar</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li><span itemprop="prepTime" content="PT5M">F&ouml;rberedelser: 5 minuter</span>.</li>\r\n
    <li>Tillagning ca: <span itemprop="cookTime" content="PT10M">10 minuter och vila i kylen</span></li>\r\n
    <li>Klart p&aring;: <span itemprop="totalTime" content="PT15M">15 minuter </span></li>\r\n
    <li><span itemprop="recipeYield" content="30">Receptet ger ca 30 bollar</span></li>\r\n
    <li itemprop="recipeCuisine">P&acirc;tisserie</li>\r\n
    <li itemprop="recipeCategory">chokladrecept</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <div itemprop="nutrition" itemscope="" itemtype="https://schema.org/NutritionInformation">Uppskattat n&auml;ringsv&auml;rde per 100 gram chokladbollar\r\n
    <ul>\r\n
    <li itemprop="calories">450 kcal</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    <div id="lmm-entry" class="row">\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-4">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">Ingredienser</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ul id="left_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">100 g sm&ouml;r eller margarin</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">1 dl socker</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">1 msk vaniljsocker</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">3 msk kakao</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">3 dl havregryn</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">3 msk kallt starkt kaffe</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">p&auml;rlsocker eller kokos att rulla i</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-8">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content_right">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">S&aring; h&auml;r g&ouml;r du chokladbollar</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ol id="right_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Sm&auml;lt sm&ouml;ret och l&aring;t puttra en kort stund eller l&aring;t det bli mjukt i rumstemperatur och sk&auml;r det i sm&aring; kuber.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">R&ouml;r ihop socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och sm&ouml;ret till en smet. St&auml;ll in i kylsk&aring;p och l&aring;t smeten stelna lite s&aring; &auml;r den enklare att rulla, ca 30 min - 1 timme.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Forma till bollar och rulla dem i p&auml;rlsocker eller kokos. Chokladbollar &auml;r godast att servera rumstempererade.</li>\r\n
    </ol></div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <p><strong>G&ouml;r laktosfria chokladbollar:</strong> Anv&auml;nd laktosfritt sm&ouml;r eller margarin.</p>\r\n
    <p><strong>G&ouml;r glutenfria chokladbollar:</strong> Havregryn &auml;r naturligt glutenfria men vanligtvis tillverkas havregryn i samma lokaler som andra produkter som inneh&aring;ller gluten. K&ouml;p d&auml;rf&ouml;r havregryn som &auml;r m&auml;rkta glutenfria f&ouml;r att vara s&auml;ker p&aring; att det inte finns n&aring;gra sp&aring;r av gluten.</p>\r\n
    <h2>Lyckas med mat tipsar om chokladbollar</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>L&auml;gg p&auml;rlsocker, kokos eller str&ouml;ssel i en p&aring;se som du sedan s&auml;tter dina chokladbollar i och skaka om, enklare och snabbare &auml;n s&aring; g&aring;r det inte att rulla chokladbollar!</li>\r\n
    <li>Barn &auml;lskar chokladbollar - b&aring;de att &auml;ta och tillverka. L&aring;t dina barn vara med under chokladbollsbaket och k&ouml;p massa olika roliga str&ouml;ssel och annat som ni kan dekorera dem med, en s&ouml;t helgaktivitet att g&ouml;ra tillsammans!</li>\r\n
    <li>D&aring; chokladbollar inte ska gr&auml;ddas, j&auml;sas eller liknande har du ganska fria h&auml;nder n&auml;r det g&auml;ller inneh&aring;ll. Smaka av smeten och minska, &ouml;ka, l&auml;gg till eller ta bort ingredienser efter smak.</li>\r\n
    <li>Anv&auml;nd ett h&ouml;gklassigt&nbsp;<strong><a href="https://www.lyckasmedmat.se/kakaopulver/4736-valrhona-kakaopulver-250-gram.html">kakaopulver fr&aring;n Valrhona</a></strong> f&ouml;r en intensiv och god chokladsmak, stor smakskillnad j&auml;mf&ouml;rt med de kakaopulver du hittar i aff&auml;ren.</li>\r\n
    <li>Tr&auml; dina chokladbollar p&aring; cake pops pinnar, doppa i choklad och dekorera!</li>\r\n
    <li>Chokladbollst&aring;rtan &auml;r inte bara l&auml;tt och snabb att g&ouml;ra, den &auml;r &auml;ven v&auml;ldigt uppskattad bland barn.</li>\r\n
    <li>Smakar chokladbollen gott och g&aring;r att rulla till en boll &auml;r det en lyckad chokladboll!</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h2>Tips och alternativ</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>Vispa sm&ouml;ret ist&auml;llet f&ouml;r att sm&auml;lta det f&ouml;r luftigare chokladbollar. Beh&ouml;ver du rumsvarmt sm&ouml;r snabbt eller inte orkar v&auml;nta p&aring; att det ska bli mjukt, riv sm&ouml;ret p&aring; ett rivj&auml;rn!</li>\r\n
    <li>Mixa havregrynen till fint mj&ouml;l f&ouml;r sl&auml;tare chokladbollar i stil med Delicato chokladbollar.</li>\r\n
    <li>L&auml;gg till lite salt i smeten f&ouml;r att lyfta fram chokladsmaken ytterligare.</li>\r\n
    <li>Om du vill ha mindre s&ouml;ta chokladbollar, minska p&aring; sockret. Vill du d&auml;remot ha &auml;nnu s&ouml;tare och mildare chokladsmak byt ut kakaon mot O&rsquo;boy.</li>\r\n
    <li>Kaffet lyfter fram chokladsmaken, men vill du inte anv&auml;nda kaffe kan du byta ut det mot vatten, mj&ouml;lk eller gr&auml;dde.</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <div itemscope="" itemtype="https://schema.org/FAQPage">\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">Hur f&ouml;rvara chokladbollar??</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">F&ouml;rvara chokladbollarna i kylsk&aring;p eller frysen.</div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">G&aring;r chokladbollar att frysa?</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">Chokladbollar h&aring;ller minst 3 veckor i kylen och 2-3 m&aring;nader i frysen.</div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Chokladbollsrecept f&ouml;r alla smaker</h2>\r\n
    <p>Recept p&aring; chokladbollar g&aring;r att variera otroligt mycket. G&ouml;r vuxnare alternativ med starkare kaffe, mer kakao och till exempel punsch eller arrak som smaks&auml;ttare. Barnsligt goda chokladbollar g&ouml;r du med till exempel nutella, daim eller en liten godisg&ouml;mma i mitten.</p>\r\n
    <p>F&ouml;r den som vill ha lite nyttigare chokladbollar kan man byta ut sockret mot dadlar eller annan torkad frukt och fettet mot n&ouml;tter. Mixa dadlarna eller frukten och n&ouml;tterna, tills&auml;tt havregryn och kakao och till sist rulla i kokos eller frystorkade hallon f&ouml;r goda h&auml;lsosamma chokladbollar som &auml;ven passar bra som ett litet mellanm&aring;l.</p>\r\n
    <h2>Dekorera chokladbollar</h2>\r\n
    <p>Vanligtvis brukar vi rulla v&aring;ra chokladbollar i p&auml;rlsocker eller kokos, men med lite fantasi kan du piffa till din chokladboll till n&aring;got alldeles extra! Enklast &auml;r att k&ouml;pa ett roligt str&ouml;ssel, kanske ett str&ouml;ssel du tycker &auml;r fint eller n&aring;gonting som passar till ett speciellt kalastema. Rulla in dina chokladbollar i str&ouml;ssel med sn&ouml;flingor, glada f&auml;rger, hj&auml;rtan, stj&auml;rnor eller n&aring;got annat kul och vips har du kalasfina chokladbollar!</p>\r\n
    <p>Ett annat tips &auml;r att g&ouml;ra chokladbollar p&aring; cake pops-pinnar som du sedan kan doppa i choklad och dekorera med fina detaljer. Dekorera dem med &ouml;gon och &ouml;ron och g&ouml;r sm&aring; djurhuvuden till ett kalas med djungeltema, modellera dem efter dina barns favorit film- och sagofigurer, g&ouml;r f&auml;rgglada chokladbollar med Candy Melts i olika f&auml;rger och mycket mer. Sl&auml;pp loss fantasin och ge den klassiska chokladbollen en rolig make-over i din smak!</p>\r\n
    <p></p>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "1"
  +group: []
  +is_recipe: "1"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Chokladbollar - Recept

Chokladbollar - Recept

4.33 av 5 (3 recensioner)

Chokladbollar är barnens favorit som vi vuxna lätt glömmer bort. Chokladbollar är superenkla och snabba att göra och de innehåller ingredienser som vi oftast redan har hemma i kyl och skafferi. Alltså ett ganska bra alternativ när du snabbt behöver slänga ihop fika eller när sötsuget slår till och affären känns lite för långt borta. Det är busenkelt att göra många chokladbollar och de kan förvaras i kyl i flera dagar eller frysas. Det är därför smidigt att göra färdigt chokladbollarna i god tid innan kalaset för att slippa stress. Och blir det lver chokladbollar är det bara att frysa in dem.

Testa gärna att använda något av recepten på chokladbollar och forma som en tårta och dekorera med strössel. Chokladbollstårta är den enklaste tårtan och en garanterad succé på barnkalas.

Recept Chokladbollar

  • Förberedelser: 5 minuter.
  • Tillagning ca: 10 minuter och vila i kylen
  • Klart på: 15 minuter
  • Receptet ger ca 30 bollar
  • Pâtisserie
  • chokladrecept
Uppskattat näringsvärde per 100 gram chokladbollar
  • 450 kcal

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 3 msk kakao
  • 3 dl havregryn
  • 3 msk kallt starkt kaffe
  • pärlsocker eller kokos att rulla i

Så här gör du chokladbollar

  1. Smält smöret och låt puttra en kort stund eller låt det bli mjukt i rumstemperatur och skär det i små kuber.
  2. Rör ihop socker, vaniljsocker, kakao, havregryn, kaffe och smöret till en smet. Ställ in i kylskåp och låt smeten stelna lite så är den enklare att rulla, ca 30 min - 1 timme.
  3. Forma till bollar och rulla dem i pärlsocker eller kokos. Chokladbollar är godast att servera rumstempererade.

Gör laktosfria chokladbollar: Använd laktosfritt smör eller margarin.

Gör glutenfria chokladbollar: Havregryn är naturligt glutenfria men vanligtvis tillverkas havregryn i samma lokaler som andra produkter som innehåller gluten. Köp därför havregryn som är märkta glutenfria för att vara säker på att det inte finns några spår av gluten.

Lyckas med mat tipsar om chokladbollar

  • Lägg pärlsocker, kokos eller strössel i en påse som du sedan sätter dina chokladbollar i och skaka om, enklare och snabbare än så går det inte att rulla chokladbollar!
  • Barn älskar chokladbollar - både att äta och tillverka. Låt dina barn vara med under chokladbollsbaket och köp massa olika roliga strössel och annat som ni kan dekorera dem med, en söt helgaktivitet att göra tillsammans!
  • Då chokladbollar inte ska gräddas, jäsas eller liknande har du ganska fria händer när det gäller innehåll. Smaka av smeten och minska, öka, lägg till eller ta bort ingredienser efter smak.
  • Använd ett högklassigt kakaopulver från Valrhona för en intensiv och god chokladsmak, stor smakskillnad jämfört med de kakaopulver du hittar i affären.
  • Trä dina chokladbollar på cake pops pinnar, doppa i choklad och dekorera!
  • Chokladbollstårtan är inte bara lätt och snabb att göra, den är även väldigt uppskattad bland barn.
  • Smakar chokladbollen gott och går att rulla till en boll är det en lyckad chokladboll!

Tips och alternativ

  • Vispa smöret istället för att smälta det för luftigare chokladbollar. Behöver du rumsvarmt smör snabbt eller inte orkar vänta på att det ska bli mjukt, riv smöret på ett rivjärn!
  • Mixa havregrynen till fint mjöl för slätare chokladbollar i stil med Delicato chokladbollar.
  • Lägg till lite salt i smeten för att lyfta fram chokladsmaken ytterligare.
  • Om du vill ha mindre söta chokladbollar, minska på sockret. Vill du däremot ha ännu sötare och mildare chokladsmak byt ut kakaon mot O’boy.
  • Kaffet lyfter fram chokladsmaken, men vill du inte använda kaffe kan du byta ut det mot vatten, mjölk eller grädde.

Hur förvara chokladbollar??

Förvara chokladbollarna i kylskåp eller frysen.

Går chokladbollar att frysa?

Chokladbollar håller minst 3 veckor i kylen och 2-3 månader i frysen.

Chokladbollsrecept för alla smaker

Recept på chokladbollar går att variera otroligt mycket. Gör vuxnare alternativ med starkare kaffe, mer kakao och till exempel punsch eller arrak som smaksättare. Barnsligt goda chokladbollar gör du med till exempel nutella, daim eller en liten godisgömma i mitten.

För den som vill ha lite nyttigare chokladbollar kan man byta ut sockret mot dadlar eller annan torkad frukt och fettet mot nötter. Mixa dadlarna eller frukten och nötterna, tillsätt havregryn och kakao och till sist rulla i kokos eller frystorkade hallon för goda hälsosamma chokladbollar som även passar bra som ett litet mellanmål.

Dekorera chokladbollar

Vanligtvis brukar vi rulla våra chokladbollar i pärlsocker eller kokos, men med lite fantasi kan du piffa till din chokladboll till något alldeles extra! Enklast är att köpa ett roligt strössel, kanske ett strössel du tycker är fint eller någonting som passar till ett speciellt kalastema. Rulla in dina chokladbollar i strössel med snöflingor, glada färger, hjärtan, stjärnor eller något annat kul och vips har du kalasfina chokladbollar!

Ett annat tips är att göra chokladbollar på cake pops-pinnar som du sedan kan doppa i choklad och dekorera med fina detaljer. Dekorera dem med ögon och öron och gör små djurhuvuden till ett kalas med djungeltema, modellera dem efter dina barns favorit film- och sagofigurer, gör färgglada chokladbollar med Candy Melts i olika färger och mycket mer. Släpp loss fantasin och ge den klassiska chokladbollen en rolig make-over i din smak!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

7 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se