Här har vi samlat chokladrecept på allt från klassiska chokladbollar till härligt sega chokladkakor. Choklad är uppskattat av både stora och små och recept med choklad i är en stor favorit bland det svenska folket!
Kakaobönorna kommer från ett träd som heter Theobróma cacáo som växer och odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Trädets frön, kakaobönorna, sitter i fem rader inne i frukten som är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. Bönorna bereds genom att de först får fermenteras i ett till sex dygn, sedan torkas och rostas. När bönorna svalnat så krossas dem och de skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas sedan till kakaomassa som vid ca 70°C varmpressas. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska, kakaosmör, som stelnar vid 32°C. Kakaosmöret används till vit choklad och kakaopulver är mald kakaomassa.
År 1847 presenteras världens första chokladkaka av brittiska J.S. Fry & Sons Ltd.
År 1875 börjar den schweiziske chokladtillverkaren Daniel Peter med hjälp av hans granne, barnmatstillverkaren Henri Nestlé, blanda mjölkpulver i chokladen. Detta leder fram till den första mjölkchokladen.
När du ska baka med choklad är det viktigt att använda en choklad som du själv skulle äta precis som den är, först då kan du förvänta dig ett bra smakresultat. Osötad choklad har den högsta andelen stärkelse och skapar en styvare textur. Halvsöt choklad ger en krämigare textur. Blanda gärna de två tillsammans med ett par matskedar kakaopulver för att spetsa till smaken, och få en tjockare textur. Då får du definitivt ett smakrikt resultat! Om du ska smälta choklad i ett vattenbad så var försiktig så att du inte får vatten eller vattenånga i chokladen, då skär sig chokladen och blir grynig. Även när du använder mikrovågsugn måste du vara försiktig, chokladen kan brännas bara på någon sekund. När chokladen har skurit sig eller blivit bränd finns det ingen räddning utan då måste man börja om från början vilket kan bli ganska kostsamt.
Choklad är gott precis som det är, men du kan även piffa upp din favoritchoklad med olika smaker! När du ska smaksätta choklad kan du använda kryddor som t.ex. torkad chili. Du kan även använda dig av torkade frukter och bär eller olika smakessenser, men tänk på att smakessenserna ska vara oljebaserade då choklad skär sig när det kommer i kontakt med vattenbaserade smakessenser. Mörk choklad passar bra med smaker som chili, ingefära och mint. Ljus choklad är supergod med smaker av jordnötter, apelsin och kola. Vit choklad passar jättebra med blåbär, lime, passionsfrukt eller vanilj.
Choklad går att färga i flera olika snygga färger! Färgad choklad är både snyggt och gott! Du kan färga vit choklad och göra olika snygga praliner eller så kan du använda den färgade chokladen på din tårta. När du ska färga choklad måste du, även där, tänka på att använda oljebaserade färger, som t.ex. Wilton Candy Colors, så inte chokladen skär sig.
Choklad trivs bäst i sval rumstemperatur (16-18 grader). Undvik att ha chokladen i kylen, den gillar nämligen varken kyla eller fukt.
Grunden till detta recept kommer från matbloggen Kryddburken. Vi har bytt ut chokladtypen, sockret och nötterna.
Chokladtårta toppad med härlig mörk chokladganache och smörkräm samt en fyllning med smörkräm och knapriga bitar av daim.
Smakerna av choklad och lite syrlig ostsmak gifter sig perfekt i dessa Cheesecake brownies.
Gräddig kolasås, kallad Tjinuskisås, med smak av härlig vanilj och kola, perfekt avslutning på middagen tillsammans med t.ex. en god vaniljglass. Vi ger dig även recept på en härlig Dulce de Leche.
Det här receptet på kladdmuffins brukar ha en strykande åtgång så var beredd på att få baka dem ofta.
Recept på fyra olika chokladbollar som vi rekommenderar att du provar någon gång!
Bjud på smarriga chokladkakor till fikat! Här hittar du fyra recept på goda kakor, t.ex. glutenfria små rutor bakade på mandelmjöl och klassiska chokladsnittar.
Fem smarriga recept på Kladdkakor, Du hittar bland annat en riktigt kladdig kladdkaka extra allt, med Oreos både i och på, toppad med choklad och marshmallows.
Tips om hur du lyckas med den ultimata Brownien, grundrecept och massor av rolig information om brownies. Brownies är ett amerikanskt namn på halvmjuka tjocka chokladrutor, lika goda som bakelse.
Att göra sin egen kola och fudge är inte alls svårt! Här har vi samlat fyra goda recept på kola och fudge - vad sägs om en skumtomtefudge med vit choklad eller en härlig hallonkola?
Goda muffins med mycket chokladsmak – smaksatta med både kakao och mörk choklad. Dessa chokladmuffins använder vi vid våra Cupcakeskurser.
Riktigt goda, kladdiga små muffins med en enkel kladdkakesmet som bas, smaksatta med hallon och lakrits. Blir garanterat en favorit hos alla lakritsälskare.
Muffins med choklad toppad med en apelsinfrosting. Apelsin och choklad är en svårslagen kombination och här kommer smakerna fram i sin fulla kraft.
En god kaka som inte kräver någon gräddning i ugn, med smak av len, mörk choklad tillsammans med knapriga chocolate chip cookies. Kakan har en ganska vuxen smak, om du vill kan du byta ut den mörka chokladen mot ljus choklad.
Små godbitar med söt vit choklad, sega marshmallows, knapriga nötter och syrliga tranbär - allt gott i en liten munsbit!
Härligt sega och kladdiga minimuffins med Dumle och mörk choklad i både smeten och i ganachen ovanpå.
Sjulagerskakan är föregångaren till tiolagerskakan, och är en seg och lite kladdig kaka med smak av kola, kokos och choklad. Du kan variera kakan genom att byta ut valnötterna mot andra nötter och t.ex. mörk choklad mot vit eller ljus choklad – välj det du gillar bäst! Servera gärna kakan med vaniljglass.
Chokladkaka med kladdig honungsglasyr är en försvinnande god kaka med både kakao och mörk choklad i smeten.
Små men väldigt smakrika minimuffins med mörk choklad i smeten, och toppade med daimfluff som vi satt knapriga daimbitar i.
Chokladmuffins med philadelphiatopping är riktigt goda muffins i två lager - det undre lagret är en saftig chokladmuffins med smak av banan, medan det övre lagret är en lite seg philadelphia-topping med banan och choklad.
Browniemuffins med cookie dough-frosting är härliga, chokladiga brownies i minimuffinsformat toppade med en krämig kakdegs-frosting, allt det goda i livet i en och samma munsbit!
Riktigt goda chokladkakor med mörk choklad fyllda med härlig kola, och strösslade med lite havssalt. Sega och lite kladdiga!
En dessert till alla som gillar cheesecake men även till dem som gillar kombinationen banan och choklad. Dessutom kan den toppas med en kolasås som du kokar själv eller en dulce de leche.
Om du gillar chocolate chip cookies, kommer du älska dessa muffins! Bakade på både strösocker och farinsocker, med bitar av mörk och vit choklad i. Goda som de är, men även med frosting på. Bakade efter ett recept i Martha Stewarts bok Cupcakes.
Försvinnande god, seg och lite kladdig kaka med smak av kola, kokos och choklad. Serveras med fördel tillsammans med vaniljglass. Du kan variera kakan genom att byta ut valnötterna mot andra nötter och t.ex. mjölkchokladen mot vit choklad, välj det du gillar bäst!
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användat av cookies.