Chokladrecept

Chokladrecept

Här har vi samlat chokladrecept på allt från klassiska chokladbollar till härligt sega chokladkakor. Choklad är uppskattat av både stora och små och recept med choklad i är en stor favorit bland det svenska folket!

Kakaobönans historia

Kakaobönorna kommer från ett träd som heter Theobróma cacáo som växer och odlas i de tropiska delarna av Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien. Trädets frön, kakaobönorna, sitter i fem rader inne i frukten som är ungefär av en amerikansk fotbolls form och storlek. Bönorna bereds genom att de först får fermenteras i ett till sex dygn, sedan torkas och rostas. När bönorna svalnat så krossas dem och de skalet som lossnat blåses bort med varmluft. Bönorna valsas och ombildas sedan till kakaomassa som vid ca 70°C varmpressas. Vid pressningen avskiljs en nästan klar vätska, kakaosmör, som stelnar vid 32°C. Kakaosmöret används till vit choklad och kakaopulver är mald kakaomassa.

År 1847 presenteras världens första chokladkaka av brittiska J.S. Fry & Sons Ltd.

År 1875 börjar den schweiziske chokladtillverkaren Daniel Peter med hjälp av hans granne, barnmatstillverkaren Henri Nestlé, blanda mjölkpulver i chokladen. Detta leder fram till den första mjölkchokladen.

Choklad i bakverk

När du ska baka med choklad är det viktigt att använda en choklad som du själv skulle äta precis som den är, först då kan du förvänta dig ett bra smakresultat. Osötad choklad har den högsta andelen stärkelse och skapar en styvare textur. Halvsöt choklad ger en krämigare textur. Blanda gärna de två tillsammans med ett par matskedar kakaopulver för att spetsa till smaken, och få en tjockare textur. Då får du definitivt ett smakrikt resultat! Om du ska smälta choklad i ett vattenbad så var försiktig så att du inte får vatten eller vattenånga i chokladen, då skär sig chokladen och blir grynig. Även när du använder mikrovågsugn måste du vara försiktig, chokladen kan brännas bara på någon sekund. När chokladen har skurit sig eller blivit bränd finns det ingen räddning utan då måste man börja om från början vilket kan bli ganska kostsamt.

Choklad med smak

Choklad är gott precis som det är, men du kan även piffa upp din favoritchoklad med olika smaker! När du ska smaksätta choklad kan du använda kryddor som t.ex. torkad chili. Du kan även använda dig av torkade frukter och bär eller olika smakessenser, men tänk på att smakessenserna ska vara oljebaserade då choklad skär sig när det kommer i kontakt med vattenbaserade smakessenser. Mörk choklad passar bra med smaker som chili, ingefära och mint. Ljus choklad är supergod med smaker av jordnötter, apelsin och kola. Vit choklad passar jättebra med blåbär, lime, passionsfrukt eller vanilj.

Olika färger på choklad

Choklad går att färga i flera olika snygga färger! Färgad choklad är både snyggt och gott! Du kan färga vit choklad och göra olika snygga praliner eller så kan du använda den färgade chokladen på din tårta. När du ska färga choklad måste du, även där, tänka på att använda oljebaserade färger, som t.ex. Wilton Candy Colors, så inte chokladen skär sig.

Förvara din choklad 

Choklad trivs bäst i sval rumstemperatur (16-18 grader). Undvik att ha chokladen i kylen, den gillar nämligen varken kyla eller fukt.

Lyckas med mat tipsar!

Mer

31 Recept

<< 1 2 >> Nyast först Populärast först
<< 1 2 >> Nyast först Populärast först


6999 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Cecilia 2018/07/17
Super!
Som alltid snabb leverans o fantastiska produkter. Supernöjd!
Emilie Fridlund 2018/07/11
Supernöjd!
Tack så mycket för snabb leverans av toppenprylar till tårtbak! Återkommer till 100% igen!
Elizabeth... 2018/07/11
Very fast and professional delivery.
We were happy with the whole process and received the articles without any difficulty. Keep up the good work!
Carina Olsson 2018/07/11
Kvalitet
Jättefina varor! Tycker dock att all frakt borde vara gratis. Man drar sig för att lägga en beställning under 500 kr...
Maria Åkerö 2018/07/10
Bra som vanligt
Toppen som vanligt

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.68