Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Rabarberpaj

Rabarberpaj är en klassiker på fikabordet! Speciellt god blir rabarberpajen om du bakar den på försommarens späda rabarber. Eftersom du lägger smöret överst så får pajen en god, knäckig yta, riktigt gott med lite vaniljglass till! Det här är en lättbakad rabarberpaj som garanterat kommer att imponera på dina gäster

3.67 av 5 (100 recensioner)
Rabarberpaj

Knäckig och enkel rabarberpaj

Här hittar du vårt bästa recept på en knäckig och enkel rabarberpaj. Rabarberpajen är en av våra mest populära sommarpajer och det är inte svårt att förstå varför. Kombinationen av syrliga rabarber och det söta, knäckiga täcket smakar fantastiskt gott tillsammans. Servera gärna pajen med en kula vaniljglass och du har en riktigt god och somrig efterrätt.

Bilder: Jessica Bergström

Bra att ha hemma:

Recept knäckig rabarberpaj

  • Förberedelse: ca 15 minuter
  • Tillagningstid: ca 40 minuter
  • Total tid ca: 55 minuter
  • 4-6 portioner
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram rabarberpaj
  • 275 kcal

Ingredienser

  • 300 g rabarber, skalad och skivad
  • 1 msk pressad citron
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 125 g kallt smör

Gör Rabarberpajen såhär

  1. Starta ugnen på 200 grader.
  2. Börja med att skala rabarbern om det behövs och hacka stjälkarna i mindre bitar.
  3. Smörj en pajform, ca 25 cm, med smör och täck botten med hackad rabarber.
  4. Pressa citron över rabarbern.
  5. Mät upp mjöl, socker och potatismjöl i en bunke och blanda. Använd gärna en ballongvisp så allt blandas jämnt.
  6. Strö mjöl- och sockerblandningen över den hackade rabarbern i pajformen.
  7. Ta fram det kylskåpskalla smöret och skiva smöret tunnt med en osthyvel. Täck ytan helt med smörskivorna.
  8. Grädda rabarberpajen mitt i ugnen ca 30-40 minuter. Håll koll på slutet så pajen inte bränns, eftersom ugnar kan grädda lite olika.
  9. Servera rabarberpajen ljummen med vaniljglass, vaniljsås eller varför inte prova koka en egen Jordgubbssylt till, Rabarber och Jordgubbar passar som hand i handske.
Färska rabarber till rabarberpaj.
Hackade rabarber.
Lägg rabarbern i pajformen.
Blanda mjöl- och sockerblandningen och lägg i pajformen.
Hyvla smör över alla ingredienser.
Hembakad rabarberpaj med knäckigt täcke.
Bilder: Jessica Bergström

Tips för en god rabarberpaj

  • Använd lite extra potatismjöl om dina rabarber är riktigt saftiga.
  • För att undvika klumpar i fyllningen kan du blanda potatismjölet med vetemjölet och sockret.
  • Sprinkla strösocker över smöret innan du sätter in rabarberpajen i ugnen, så blir den extra krispig på toppen!
  • Har du ingen pajform så går det även bra att baka paj i en springform!
  • Prova även vårt recept på smulpaj med rabarber!

Hur länge håller sig rabarberpajen?

Om det råkar bli något av pajen kvar håller den fint i kylsåpet i upp till 4-5 dagar. Täck pajformen eller förvara pajen i en matlåda med tätslutande lock.

Innan det är dags att servera pajen igen, kan du sätta den i ugngen i cirka 10 minuter på 175 grader. Så är den som nygräddad igen!

Vad är oxalsyra?

Rabarber innehåller oxalsyra, ett ämne som faktiskt är giftigt i för stora mängder. Bladen på rabarber innehåller mycket oxalsyra och äts därför inte. Syrahalten blir högre mot sensommaren så skörda gärna rabarbern tidigt. Ett tips är att äta rabarber tillsammans med mejeriprodukter. Kalciumet hjälper till att neutralisera oxalsyran.

Vilka rabarber är bäst till rabarberpaj?

Rabarber är en av de första primörerna som går att skörda i våra svenska trädgårdar. Rabarberstjälkarna är godast i början av säsongen, när dom är alldeles späda. Ju längre in på säsongen, desto kraftigare och trådigare blir stjälkarna.

Det finns ungefär 100 olika sorters rabarber, men det är bara ungefär hälften av dom som går att äta. I vanilga trädgårdsbutiker och plantskolor är utbudet ganska begränsat. Men här nedan hittar du tips på några vanilga sorter att hålla koll på.

Viktoria

Den vanilgaste rabarbersorten i svenska trädgårdar är Viktoria. En grön rabarbersort med god och syrlig smak. Sorten har en medelhög halt av äppelsyra och oxalsyra.

Elmsblitz

Det här är en förädlad sort med en lägre halt oxalsyra. Den har en svagt syrlig smak och stjälkarna blir inte lika trådiga. Sorten funkar därför bra att skörda under hela sommaren.

Marshalls Early Red

Det här är en röd rabarbersort och många tycker att den är en av de godaste röda sorterna. Eftersom stjälkarna är genomfärgade och ger en vacker röd färg, passar den också bra till både saft och marmelad. Den har en medelhög halt av oxalsyra. Testa gärna att koka egen rabarbersaft med hjälp av vårt recept!

Låt dig inte luras av namnet bara, för den här sorten ger faktiskt en lite senare skörd.

Frambozen Rood

Frambozen Rood är en grön rabarbersort, som har ett saftigt fruktkött. Smaken är syrlig, men ändå fruktig och sorten har en hög halv av oxalsyra. Förutom att använda till paj, passar Frambozen Rood också bra att göra kräm, saft och sylt av.

Barbro

Barbro är en nyare, svensk rabarbersort med en låg till medelhög halt av oxalsyra. Sorten har en frisk, framträdande och god rabarbersmak. En sort för dig som vill kunna skörda rabarber tidigt på säsongen.

Knäckig rabarberpaj

I filmen ser du stegen för att göra en enkel och god knäckig rabarberpaj.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se