Enkelt Frasigt Pajskal

Ett enkelt recept på ett gott och frasigt pajskal. Det fyller du med kyckling, grönsaker eller det du gillar mest.

Enkelt Frasigt Pajskal

Frasigt pajskal på många sätt

Paj är någonting som är lätt att variera med smaker du gillar och grunden för din paj är självklart ett bra och gott pajskal. Piffa upp ditt pajskal genom att smaksätta det med örtkryddor, testa att baka ut degen genom att vika den i flera lager eller kanske prova smuldeg som topping. Har du problem med pajskal som krymper, spricker eller blir för blött? Här följer några knep som kan vara till hjälp:

Felsökning

Pajskalet spricker: Tänk på att mjöl suger vatten i minst 15 minuter så låt degen vila den tiden för att slippa torr deg .
Pajskalet krymper: Storleken är viktig! Kavla ut en botten som mäter pajformens diameter och höjd gånger 2,5. Kylpajbotten ordentligt samt nagga och pensla den med ägg innan förgräddning eller innan frysning.
Pajskalet är för blött: Ingen blir glad av en blöt pajbotten. Se till att förgrädda pajskalet tillräckligt länge! Om fyllningen är blöt kan du också skapa en fuktspärr genom att pensla skalet med äggula innan förgräddningen. Tänk också på att pajformar av metall leder värme bättre än glas- och keramikformar.
Pajdegen smular: Tillsätt mer smör eller en skvätt vatten!

Knåda ihop din pajdeg såhär

Arbeta in fettet i mjölet, antingen med fingrarna eller med exempelvis en trägaffel. Skär smöret i tärningar, arbeta in det i degen men lämna små smörbitar obearbetade – dessa bidrar till en luftigare deg och därmed en frasigare botten. Rör ned isvatten, lite i taget, tills degen börjar hänga ihop och bilda klumpar. Lyft över den smuliga degen på ett bakplåtspapper. Kläm ihop den till en boll. Tillsätt lite vatten om degen känns torr. Använd bakplåtspappret för att knåda degen. När den blivit smidig: vik degen 3-4 gånger, ungefär som man gör vid tillverkning av wienerbröd. Lagren bidrar till en frasig botten. Kyl degen i minst 30 minuter innan du kavlar ut den.

Lyckas med mat rekommenderar

  • Testa olika smaksättningar i degen: finhackade örtkryddor, rivet citronskal, torkad smulad chili, curry, kanel, paprikapulver, ingefära, sesamfrön eller finhackade nötter.
  • Bakningskulor håller degen på plats! Klä formen – ovanpå degen - med bakplåtspapper och fyll på med bakningskulor. Då håller sig degkanterna på sin plats. Efter gräddning är det bara att lyfta upp papperet och diska av bakningskulorna som kan användas om och om igen!
  • Undvik att knåda degen för länge, den blir svårkavlad! En pajdeg ska aldrig överarbetas.
  • Så klär du formen med deg: Kavla ut degen, låt vila en stund. Kavla igen, rulla upp degen på kaveln och lägg över pajformen.
  • Bakar du din fikapaj med en botten av digestivekex? Testa att byta ut dem mot något annat favoritkex.
  • Vill du skippa gluten eller skär du ner på kolhydrater? Pajdeg går att baka på många olika mjölsorter och olika mjölsorter ger olika resultat! Byt ut mjölet mot mandelmjöl eller havremjöl. Andra alternativ är rismjöl eller soyamjöl. En matsked fiberhusk gör pajbotten saftigare! Huvudregeln är att ju mindre protein mjölet innehåller, desto frasigare blir din pajbotten. Deg som är gjord på ett proteinfattigt mjöl, med cirka åtta procent protein, är också oftast det som är svårast att hantera. En pajdeg som baseras på fullkornsmjöl ger ett kornigare och mindre sprött resultat.

Lyckas med mat tipsar!

  • Förbered pajbjudningen genom att frysa in pajskalet, inslaget i plastfolie, i upp till två månader. Pajdegen håller sig också i kylen i flera dagar.
  • En form i metall, exempelvis aluminium, leder värmen bättre än porslin och glas. Det gör pajskalet frasigare. Tänk på att grädda pajdegen lite längre om du använder en form av glas.
  • Vill du baka en ”smalare”, det vill säga nyttigare, paj? Byt ut en del av fettet mot kesella/kvarg.
  • Salt är en liten men ack så viktig del av ett pajdegsrecept. Saltet är smakförhöjande och förstärker också mjölets gluten – vilket gör degen lättare att kavla. Flingsalt eller finsalt? Båda funkar lika bra!
  • Var noga med mängden vatten i din pajdeg. För stor mängd vatten gör degen kletig och med för lite vatten riskerar degen att spricka när du kavlar den.
  • Lite socker i degen förhöjer både smak och färg på pajskalet. En deg som toppas med socker skapar en läcker crunch och en vackert glansig yta.
  • Bakar du en paj med lock? Pensla locket med smör, äggula, äggvita eller vatten.
  • Du kan använda såväl smör som olja eller shortening, en sorts vegetabiliskt fett, till din pajdeg. Shortening håller ihop degen väldigt väl, men eftersom fettet saknar smak kan pajen bli lite platt i smaken om du enbart använder detta fett i degen. Med smör får du en frasig botten och smöret hjälper till att förhöja smakerna. Vegetabiliska oljor, exempelvis olivolja, ger en deg som kan vara smulig att hantera men i gengäld får du en mycket spröd pajbotten.
  • Var noga med att använda kallt smör och isvatten när du gör degen. Detta, tillsammans med att du vilar degen i kylskåp, borgar för en frasigare pajbotten!
  • Kavla ut degen på en kavelmatta av silikon och det blir lätt som en plätt att vända ner pajdegen i formen.
  • Spraya din pajform med non-stick spray, ett sprayfett av vegetabiliska oljor som gör att pajbotten lossnar utan problem.

Ingredienser

Enkelt pajskal

  • Ger ett pajskal
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 150 gr smör
  • 2 msk kallt vatten
  • 1 ägg till pensling
  • 0,5 tsk salt

Gör såhär

  1. Gör pajskalet såhär
  2. Finfördela smör i vetemjöl och tillsätt vatten. Arbeta snabbt ihop till en pajdeg.
  3. Tryck ut degen i en springform, ca 25 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel och låt den stå svalt 20-30 min.
  4. Vispa upp ägget och pensla skalet innan du förgräddar det.
  5. Värm ugnen till 200 grader och förgrädda pajskalet 10-12 min.

pajskal

pajskal i form

De är också enkelt att göra små pajskal i muffinsplåt.

Kategorier: Pajrecept

Dela



7005 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
N 2018/07/22
Lyckas
Jätte nöjd med allt jag beställt är en återkommande kund
Veronica Daskalou 2018/07/21
ÄR ALLTID NÖJD
Jag brukar alltid vara nöjd med er. Snabb leverans.
Ann-Sofie... 2018/07/19
Fantastiskt!
Här får man alltid vad man beställer, toppen kvallitet, information om produkterna stämmer alltid överens. Jag är...
Isabel 2018/07/19
Toppen!
Snabb leverans!
Pernilla Thorell 2018/07/18
Kanon
Enkel hemsida att hitta på. Snabb leverans. Superbra spritspåsar

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.68