Lyxig våffelsmet till frasvåfflor

Betyg: 5 av 5 (4 röster)

Ett enkelt recept på riktiga frasvåfflor med vispad grädde i smeten. Våffelsmeten är enkel, klassisk och blir till riktigt goda våfflor!

Lyxig våffelsmet till frasvåfflor

Recept för våffelsmet

7-9 våfflor Tillagningstid: 30 Minuter

Ingredienser

  • 75 g smält smör
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 dl iskallt vatten
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

  1. Vispa grädden och rör ihop den med mjölk, mjöl, och salt till en slät smet.
  2. Rör i det smälta smöret och det iskalla vattnet.
  3. Pensla ett varmt våffeljärn med lite smält smör.
  4. Bred ut 0,75-1 dl våffelsmet, grädda våfflan gyllenbrun lägg upp på ett ugnsgaller.
  5. Upprepa tills du gräddat all våffelsmet.

Lyckas med mat tipsar!

  • Servera gärna frasvåfflor med vaniljglass och någon god sylt eller färska bär.
  • Några andra goda tillbehör till dina våfflor är kallrökt lax, pepparrotskräm, skagenröra, löjrom och brieos. Om du önskar lite matigare våfflor.
  • Det här receptet ger 7-9 våfflor men det går bra att dubbla receptet om du vill göra fler.
  • Detta våffelsmetsrecept innehåller inga ägg, vill du gör våfflorna helt veganska utan mjölk och smör kan du istället använda havremjölk, havregrädde och mjölkfritt margarin.   
  • Glöm inte bort våffeldagen den 25:e mars varje år!

Så lyckas du med våffelsmeten

  • Vatten ska vara iskallt. Gärna kolsyrat för extra frasighet.
  • När smeten är färdig är det bra om den får vila lite innan du börjar grädda våfflorna.
  • När du sen gräddar våfflorna - Kom ihåg att röra om i bunken mellan varje våffla.
  • Vi tycker att våfflor blir allra godast i ett våffeljärn i gjutjärn!
  • Våfflor är godast att äta direkt! Men vill du göra färdigt alla våfflor för att slippa stå och grädda när alla andra äter så är vårt bästa tips att lägga våfflorna på ett bakgalller tills de ska ätas. En och en och inte på varandra.

Hur länge håller sig våffelsmet i kylen? 

Om du får våffelsmet över går det bra att ställa smeten i kylen. Hur länge du kan ha den i kylen beror dock på hur kallt det är i kylen och om smeten stått framme länge i värme etc. Det ska däremot inte vara några problem att ha våffelsmeten i två dygn i kylen innan användning, om den inte stått i värme alltför länge innan.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Mat och bakningstips , Sötsaker



8297 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Marit 2020/10/22
Portionsbröd form
Så rolig att baka med, men beställde fel form, har den andra större. En snabb leverans, snabbt svar med...
Louise 2020/10/21
Mycket nöjd
Jag är mycket nöjd med både produkter och service. Snabb leverans.
Maria 2020/10/21
Alltid nöjd
Är alltid nöjd med eran snabba leverans av bra grejer till köket. Men mitt senaste paket har visst posten tappat bort...
Andrea 2020/10/20
Tårtkartonger
Deras tårtkartonger är riktigt bra!
Mariam 2020/10/19
Jätte nöjd
Jag är jätte nöjd med allt jag köpte från er!:)

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här