Fyra recept på Knäck

Knäck är en klassiker till jul! Vi har samlat fyra riktigt goda recept på knäck som du borde prova någon gång. Vad sägs om apelsinknäck eller lakritsknäck?

Fyra recept på Knäck

Klassiskt recept på knäck men med lite spännande smak av ingefära. Receptet ger 35-40 stycken

Ingredienser

Klassisk Knäck

  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • 1 tsk fint riven färsk ingefära

Gör såhär

  1. Blanda socker, sirap och grädde i en non-stick kastrull. Koka under omrörning 10-20 min tills smeten har en temperatur på 122-130 grader (kontrollera med kökstermometer). Ju varmare smet du har desto hårdare blir knäcken.
  2. Ta kastrullen åt sidan och blanda i smör och ingefära.
  3. Fyll smeten i knäckformar ställda på en bricka eller plåt. Låt knäcken svalna och frys in tills du ska servera.


knäck med apelsin
Härligt frisk knäck med smak av apelsin som bryter av mot det söta, ger ca 40-45 knäck.

Ingredienser

Knäck med smak av apelsin

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk smör
  • Rivet skal från en apelsin
  • Några droppar apelsinessens

Gör såhär

  1. Placera ut knäckformar på en bricka eller plåt.
  2. Blanda grädde, socker och sirap i en vid tjockbottnad kastrull med höga kanter.
  3. Koka upp, och låt koka utan lock. Rör om då och då. Knäcken är klar när termometern visar ca 122 -130 grader, ju lägre temperatur dessto mjukare knäck.
  4. Rör då ner smöret, apelsinskalet och essensen.
  5. Fördela smeten i knäckformarna. Ställ kallt så knäcken stelnar.

Knäck med pecannötter
En annorlunda knäck med pekannötter och lönnsirap som blir minst lika god som vår vanliga svenska knäck.

Ingredienser

Knäck med Pekannötter

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl Lönnsirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl hackade pekannötter

Gör såhär

  1. Blanda socker, lönnsirap och vispgrädde i en tjockbottnad kastrull. Kastrullen ska vara tjockbottnad för att knäcken inte ska bränna fast.
  2. Låt allt koka upp och sänk värmen, men det ska fortfarande koka. Rör om då och då. Om det går sänker du värmen allteftersom men observera att de ska koka. På det sättet minskar du risken att det bränner fast.
  3. Låt koka 25-45 minuter, tills smeten blivit seg. Koktiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Smetens färg förändras från ljusgul till brun allteftersom. Placera ut knäckformar på en plåt eller bricka.
  4. Kontrollera att knäcken är klar genom att göra kulprov, vilket innebär att du droppar en liten mängd i ett glas vatten och knäcken ska då går att forma till en kula. Du kan även använda en stektermometer eller karamelltermometer som ska visa 122-124 grader.
  5. Vid den lägre temperaturen är knäcken ganska mjuk och den högre hård på ytan med seg kärna.
  6. Rör ned de hackade nötterna och fördela smeten i knäckformarna. Använd gärna en Candy Funnel så går arbetet mycket lättare och smidigare. Annars en lite kanna med handtag eftersom smeten är mycket varm.
  7. Låt svalna, servera och njut.

Lakritsknäck
En annorlunda knäck med lakritssmak som blir ett bra komplemant till den vanliga knäcken på julbordet. Förutom till jul så smakar de självklart lika bra hela året.

Ingredienser

Lakritsknäck

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl Sirap
  • 2 dl vispgrädde
  • 20-25 droppar lakrits arom
  • Eventuellt svart karamell- eller pastafärg

Gör såhär

  1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad hög kastrull. Kastrullen ska vara tjockbottnad för att knäcken inte ska bränna fast.
  2. Låt allt koka upp och sänk värmen, men det ska fortfarande koka. Rör om då och då. Om det går sänker du värmen allt eftersom men observera att de ska koka. På det sättet minskar du risken att det bränner fast.
  3. Låt koka 25-45 minuter, tills smeten blivit seg. Koktiden beror på hur stor bottenyta din kastrull har. Smetens färg förändras från ljusgul till brun allteftersom. Placera ut knäckformar på en plåt eller bricka.
  4. Kontroller att knäcken är färdig med en stektermometer eller karamelltermometer som ska visa 122-126 grader.
  5. Vid den lägre temperaturen är knäcken ganska mjuk och den högre hård på ytan med seg kärna.
  6. Rör lakrits aromen och fördela smeten i knäckformarna. Använd gärna en Candy Funnel så går arbetet mycket lättare och smidigare. Annars en lite kanna med handtag eftersom smeten är mycket varm.
  7. Låt svalna, servera och njut.

Kategorier: Mat och bakningstips

Dela



6973 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Jessica 2018/06/25
Bästa utbudet
Helt klart bästa utbudet, snabb frakt och alltid bra service!
Lillemor 2018/06/24
Snabb frakt!
Mycket nöjd. Supersnabb leverans!
Rebecca Persson 2018/06/23
Tårtbox
Snabb leverans och bra varor
Jim Frank 2018/06/23
En riktigt bra nätbutik!
Snabb leverans och bra varor. Lär återkomma!
Rosita Andersson 2018/06/20
Blandat till köket.
Bra varor till humana priser. Glassformarna är i frysen fyllda med jordgubbs-sorbet. Pirogformen är helt suverän,...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.67