
Vi på Lyckasmedmat.se visar i samarbete med Sanna Preifelt hur enkelt det faktiskt är att göra egna macarons. Dessa små munsbitar som är goda att bjuda på till kaffet, på kalaset, babyshower och andra tillställningar. Macarons kan du dessutom smaksätta, färga och fylla med allt möjligt.
Recept och bilder av Sanna Preifelt
Recept på macarons
Receptet ger 24 macarons
Tid: ca 1 timme.
Total tid ca: 2 timmar.
Du behöver:
- En macaronmatta. Sanna har använt en macaronmatta från Silikomart.
- En köksvåg
- En kökstermometer
Ingredienser
- 60 g + 60 g äggvita
- 35 g + 150 g strösocker
- 50 g vatten
- 150 g mandelmjöl
- 150 g florsocker
- Fyllning
- 2 dl vispgrädde
- 6-7 jordgubbar
- En nypa vaniljsocker
Gör så här
-
Mät upp mandelmjöl och florsocker och kör det i en mixer/matberedare till det blir ett fint mjöl (toppen för att slippa sikta). Ställ åt sidan.
-
Vispa 60 gram äggvita i en skål till ett vitt skum. Tillsätt 35 gram strösocker och vispa en stund till.
-
Koka upp 50 gram vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Använd termometer då sockerlaget ska bli 118°C.
-
Häll sockerlaget i äggskummet medan du vispar på medelhastiget. Här behöver det gå undan för annars stelnar sockerlagen och kumpar sig. När all sockerlag är i bunken kan du höja hastigheten på vispen till högsta. Vispa tills skummet blivit till rumstemperatur, segt och glansigt. Det tar cirka 10-15 minuter.
-
Mät upp ytterliggare 60 gram ägvita och blanda detta med mandelmjölet i en bunke.
-
Vänd ner äggsmeten i mandelmjölsblaningen och vänd försiktigt massan tills den är blandad. Försök att bibehålla så mycket luft som möjligt i marängen.
-
Häll upp i en spritspåse och lägg din macaronmatta på en plåt.
-
Spritsa ut klickar som drygt täcker den inre cirkeln p din macaronmatta.
-
Låt macaronsen vila i 30-60 minuer, det ska bli som en hinna på dem innan de kommer in i ugnen.
-
Sätt under tiden ugnen på 150°C varmluft.
-
Vispa 2 dl vispgrädde och hacka jordgubbarna fint. Vänd ner jordgubbarna i vispgrädden och smaka av med vaniljsocker.
-
Grädda macaronsen i ca 13-14 minuer. Låt sedan vila på mattan på ett galler.
-
Klicka ut fyllningen i macaronsen och lägg ihop dem två och två. Dina macarons är nu färdiga!
Tips för att lyckas med macarons
- Använd gärna en macaronmatta med upphöjd kant. Då spritsar du bara ut macaronsmeten i markeringarna och dina macarons kommer bli bäldigt jämna och fina. Har du ingen macaronmatta så kan du använda ett bakplåtspapper och rita ut lika stora cirklar.
- Alla ingredienser anges i gram. Ju mer noggrannt du mäter desto bättre blir resultatet.
- Du kan gärna färga macaronsen med pastafärg.
- Smaksätt smeten med smakessenser om du vill.
Kategorier
- Choklad - Recept
- Efterrättspaj
- Frosting och Mousser
- Småkakor
- Pepparkakor
- Kladdmuffins
- Matbröd
- Grillrecept
- Mat och bakningstips
- Minimuffins
- Muffins
- Ostpaj
- Pajrecept
- Smoothie
- Smulpaj
- Tacopaj
- Lyckas med Tårta
- Tacorecept
- Påskmat
- Laga mat i lergryta
- Kladdkaka
- Drinkrecept
- Recept på Julmat
- Chokladbollar - Recept
- Julgodis
- Sötsaker
- Tillbehör till mat
- Praliner
- Samarbeten
Snabb leverans
Allt var till belåtenhet och med snabb leverans!