Kontakta oss
Prisjakt
4.68 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Gör egna macarons

Gör macarons fyllda med jordgubbar och grädde. Goda små munsbitar att bjuda på till kalas, babyshower, dop eller till eftermiddagskaffet.

4.2 av 5 (5 recensioner)

Vi på Lyckasmedmat.se visar i samarbete med Sanna Preifelt hur enkelt det faktiskt är att göra egna macarons. Dessa små munsbitar som är goda att bjuda på till kaffet, på kalaset, babyshower och andra tillställningar. Macarons kan du dessutom smaksätta, färga och fylla med allt möjligt.

Mandelmjöl, maräng och silikonmatta.

Recept och bilder av Sanna Preifelt

Recept på macarons

Receptet ger 24 macarons
Tid: ca 1 timme.
Total tid ca: 2 timmar.

Du behöver:

Ingredienser

  • 60 g + 60 g äggvita
  • 35 g + 150 g strösocker
  • 50 g vatten
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g florsocker
  • Fyllning
  • 2 dl vispgrädde
  • 6-7 jordgubbar
  • En nypa vaniljsocker

Gör så här

  1. Mät upp mandelmjöl och florsocker och kör det i en mixer/matberedare till det blir ett fint mjöl (toppen för att slippa sikta). Ställ åt sidan.
  2. Vispa 60 gram äggvita i en skål till ett vitt skum. Tillsätt 35 gram strösocker och vispa en stund till.
  3. Koka upp 50 gram vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Använd termometer då sockerlaget ska bli 118°C.
  4. Häll sockerlaget i äggskummet medan du vispar på medelhastiget. Här behöver det gå undan för annars stelnar sockerlagen och kumpar sig. När all sockerlag är i bunken kan du höja hastigheten på vispen till högsta. Vispa tills skummet blivit till rumstemperatur, segt och glansigt. Det tar cirka 10-15 minuter.
  5. Mät upp ytterliggare 60 gram ägvita och blanda detta med mandelmjölet i en bunke.
  6. Vänd ner äggsmeten i mandelmjölsblaningen och vänd försiktigt massan tills den är blandad. Försök att bibehålla så mycket luft som möjligt i marängen.
  7. Häll upp i en spritspåse och lägg din macaronmatta på en plåt.
  8. Spritsa ut klickar som drygt täcker den inre cirkeln p din macaronmatta.
  9. Låt macaronsen vila i 30-60 minuer, det ska bli som en hinna på dem innan de kommer in i ugnen.
  10. Sätt under tiden ugnen på 150°C varmluft.
  11. Vispa 2 dl vispgrädde och hacka jordgubbarna fint. Vänd ner jordgubbarna i vispgrädden och smaka av med vaniljsocker.
  12. Grädda macaronsen i ca 13-14 minuer. Låt sedan vila på mattan på ett galler.
  13. Klicka ut fyllningen i macaronsen och lägg ihop dem två och två. Dina macarons är nu färdiga!

Tips för att lyckas med macarons

  • Använd gärna en macaronmatta med upphöjd kant. Då spritsar du bara ut macaronsmeten i markeringarna och dina macarons kommer bli bäldigt jämna och fina. Har du ingen macaronmatta så kan du använda ett bakplåtspapper och rita ut lika stora cirklar.
  • Alla ingredienser anges i gram. Ju mer noggrannt du mäter desto bättre blir resultatet.
  • Du kan gärna färga macaronsen med pastafärg.
  • Smaksätt smeten med smakessenser om du vill.

Färdiga macarons med jordgubbsfyllning

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier SamarbetenSmåkakor

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8717 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se