Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Macarons - Recept och Guide

Baka macarons fyllda med jordgubbar och grädde. Goda små munsbitar att bjuda på till kalas, babyshower, dop eller till eftermiddagskaffet.

4.43 av 5 (7 recensioner)
Macarons - Recept och Guide

Vi på Lyckasmedmat.se visar i samarbete med Sanna Preifelt hur enkelt det faktiskt är att göra egna macarons. Dessa små munsbitar som är goda att bjuda på till kaffet, på kalaset, babyshower och andra tillställningar. Macarons kan du dessutom smaksätta, färga och fylla med allt möjligt.

Mandelmjöl, maräng och silikonmatta.

Recept och bilder av Sanna Preifelt

Recept på macarons

  • Receptet ger 24 macarons
  • Tid: ca 1 timme
  • Total tid ca: 2 timmar
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram macarons
  • 210 kcal

Du behöver:

Ingredienser

  • 60 g + 60 g äggvita
  • 35 g + 150 g strösocker
  • 50 g vatten
  • 150 g mandelmjöl
  • 150 g florsocker
  • Fyllning
  • 2 dl vispgrädde
  • 6-7 jordgubbar
  • En nypa vaniljsocker

Så här bakar du Macarons

  1. Mät upp mandelmjöl och florsocker och kör det i en mixer/matberedare till det blir ett fint mjöl (toppen för att slippa sikta). Ställ åt sidan.
  2. Vispa 60 gram äggvita i en skål till ett vitt skum. Tillsätt 35 gram strösocker och vispa en stund till.
  3. Koka upp 50 gram vatten och 150 gram strösocker i en kastrull. Använd termometer då sockerlaget ska bli 118°C.
  4. Häll sockerlaget i äggskummet medan du vispar på medelhastiget. Här behöver det gå undan för annars stelnar sockerlagen och kumpar sig. När all sockerlag är i bunken kan du höja hastigheten på vispen till högsta. Vispa tills skummet blivit till rumstemperatur, segt och glansigt. Det tar cirka 10-15 minuter.
  5. Mät upp ytterliggare 60 gram ägvita och blanda detta med mandelmjölet i en bunke.
  6. Vänd ner äggsmeten i mandelmjölsblaningen och vänd försiktigt massan tills den är blandad. Försök att bibehålla så mycket luft som möjligt i marängen.
  7. Häll upp i en spritspåse och lägg din macaronmatta på en plåt.
  8. Spritsa ut klickar som drygt täcker den inre cirkeln p din macaronmatta.
  9. Låt macaronsen vila i 30-60 minuer, det ska bli som en hinna på dem innan de kommer in i ugnen.
  10. Sätt under tiden ugnen på 150°C.
  11. Vispa 2 dl vispgrädde och hacka jordgubbarna fint. Vänd ner jordgubbarna i vispgrädden och smaka av med vaniljsocker.
  12. Grädda macaronsen i ca 13-14 minuer. Låt sedan vila på mattan på ett galler.
  13. Klicka ut fyllningen i macaronsen och lägg ihop dem två och två. Dina macarons är nu färdiga!

Macarons fyllning

  • Chokladkräm: Mörk choklad, gradde och smör
  • Hallonkräm: Vit choklad, grädde och hallonpure
  • Smörkräm: med olika smaksättningar exempelvis Lemoncurd, Pepparmintolja, Kardemumma
  • Kardemumma i de olika fyllningarna: Tänk Semlor, mandel och kardemumma gifter sig alltid bra.
  • Marängsmörkräm med olika smaksättningar

Tips för att lyckas med macarons

  • Använd gärna en macaronmatta med upphöjd kant. Då spritsar du bara ut macaronsmeten i markeringarna och dina macarons kommer bli väldigt jämna och fina. Har du ingen macaronmatta så kan du använda ett bakplåtspapper och rita ut lika stora cirklar.
  • Alla ingredienser anges i gram. Ju mer noggrannt du mäter desto bättre blir resultatet.
  • Lått äggvitan stå framme och mogna i minst ett dygn innan du gör macarons.  Knäck äggvitan i en liten skål och täck med plast. Vi garanterar att slutresultatet blir bättre!
  • Du kan gärna färga macaronsen med pastafärg.
  • Smaksätt smeten med smakessenser om du vill.
  • Ställ in en trådlös ugnstermometer i ugnen för att se att temperaturen faktiskt visas korrekt.

Varför ska jag sikta mandelmjöl?

Sikta mandelmjölet och florsockret i en mjölsikt. Då undvider du klumpar, något du absolut inte vill ha i din macaronsmet. Mjölet och florsockret blir dessutom luftigare, och slutresultatet blir bättre. Har du ingen mjölsikt går det även bra att använda en finmaskig sil.

Bearbeta inte smeten för mycket

Rör inte runt i smeten för mycket. Använd en slickepott och rör tills allt är blandat. Men stanna där. Om smeten sjunker ihop direkt efter att du blandat runt i den är den klar. Då är det bara att börja spritsa!

Hur färgar jag macarons?

Använd en färg som inte innehåller så mycket vätska. Pastafärger är ett bra och drygt alternativ. Då behöver du bara tillföra lite färg till smeten. Det går även bra att färga med pulverfärg, eller varför inte med kakao eller någon annat som ger naturlig färg.

Hur blir jag av med luftbubblor i macaronsen?

När du har spritsat ut alla dina macaronklickar på bakplåtspapper, eller på en macaronmatta, så kan du lyfta upp plåten och slå den mot bordet. Slå lite lätt några gånger så kommer luftbubblorna att försvinna. Så gör man även vid till exempel pralintillverkning.

Hur ska jag grädda mina macarons?

Ha inte ugnen på för hög värme. Vi rekommenderar max 150 grader och inte varmluftsugn. Innan macaronsen gräddas bör de även få vila på plåten i minst en timme. Då undviker du många sprickor. Har du för hög värme på ugnen blir kakorna mörkare, har du däremot för låg värme kan de bli lite för knapriga.

Ett tips är att använda dubbla lager bakplåtspapper för att skydda undersidan av dina macarons lite extra i ugnen. Macarons är känsliga och lite kluriga att få till. Gradet och minutrar i ugnen påverkar mycket. Första gången du gör macarons kanske de inte blir perfekta, men testa dig fram och öva så kommer du lyckas!

Kan man frysa in macarons?

Ja det går alldeles utmärkt att frysa in dina macarons. MEn efter ett par månader blir de blöta och fuktiga, så spara dem inte allt för länge. Det går också bra att förvara macarons i kylskåpet i en burk med tätt lock.

Vad betyder macarons?

Franskans macaron, eller makron som vi kan säga i Sverige, härstammar faktiskt från Italien och det italienska ordet ordet macarone, maccarone eller maccherone, den italienska marängen. Själva macaronbakelsen har sitt ursprung i Frankrike.

Färdiga macarons med jordgubbsfyllning

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier SamarbetenSmåkakor

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se