Recept på Pepparkaksdeg

Här hittar du enkla recept på pepparkaksdeg till klassiska pepparkakor.

Recept på Pepparkaksdeg

Knapriga, tunna och smakrika. Nyckeln till de godaste pepparkakorna är att du lyckas med pepparkaksdegen! Vi bjuder på allt du behöver veta om pepparkaksdeg vare sig du ska baka traditionella pepparkakor, kladdkakebollar, hjärtan att hänga i granen – eller bara äta degen som den är!

Lyckas med mat tipsar!

  • Vila pepparkaksdegen minst 12 timmar innan du bakar ut kakorna. Mjölet sväller, pepparkaksdegens konsistens förbättras och degen blir lättare att baka ut. Dessutom gifter sig smakerna bättre!
  • Kavla degen när den är kall. Ju varmare degen är – desto mer svårhanterlig!
  • Kavla ut pepparkaksdegen direkt på bakplåtspappret, så slipper du momentet med att lyfta över kakor som kanske går sönder.
  • Använd en kall plåt, annars riskerar kakorna att bli bubbliga.
  • En pepparkaksdeg håller sig i kylen under flera veckor. Baka en plåt då och då! Pepparkaksdegen går också bra att frysa in.
  • Kavla pepparkaksdegen mellan två smörpapper. Främst för att det då går att minska mjölmängden under kavlingen till ett minimum. För mycket mjöl gör att de färdiga pepparkakorna smakar torrt.
  • Vill du få ut maximalt med smak av kryddorna i pepparkaksdegen blir det bäst om du mortlar kanelstång och nejlikorna själv.


Det finns en pepparkaksdeg för alla!

  • Pepparkaksdeg till pepparkakshus innehåller en mindre mängd bikarbonat och lite mer vetemjöl. Detta gör degen fastare och delarna till bygget blir hållbarare.
  • Laktosfri pepparkaksdeg är enkel att göra, det är bara att byta ut fettet mot laktosfritt matfett.
  • Glutenfri pepparkaksdeg bakas med glutenfritt mjöl och blir lika god som den vanliga degen.
  • Med mjölkfritt margarin gör du en vegansk pepparkaksdeg.   

Grundrecept på Pepparkaksdeg

Ingredienser

  • 3 dl strösocker
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 150 gr rumstempererat smör
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 1 msk bikarbonat
  • 1,5 msk mald kanel
  • 1,5 msk mald ingefära
  • 1 msk mald kryddnejlika
  • 2-3 msk vatten

Gör så här

  1. Blanda smör och socker i en köksassistent eller för hand.
  2. Tillsätt vispgrädde, sirap, ägg, bikarbonat, vatten samt kryddor.
  3. Häll i mjölet lite i taget och knåda till en smidig deg.
  4. Lägg degen i en plastpåse och lägg in den i kylskåpet över natten för att smakerna ska gifta sig.
  5. Ta ut degen ur kylen några timmar innan du ska baka ut kakorna. Är degen för torr blandar du i ytterligare lite vatten tills du får en smidig deg.
  6. Grädda i ugn på 200 grader i ca 10 minuter.

Gateaus Pepparkaksdeg

Ingredienser

  • 12 dl vetemjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 msk kanel
  • 1 msk ingefära
  • 1 msk nejlikor
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1½ dl ljus sirap

Gör så här

  1. Gör en blandning av vetemjöl, bikarbonat, kanel, ingefära och nejlikor.
  2. Blanda smör, socker, vispgrädde, ägg och sirap till en smet.
  3. Häll mjölblandningen i smeten och blanda till en slät deg. Låt sedan degen ligga i kylskåpet över natten.
  4. Dagen efter blandar du ihop degen med 5 msk vatten och kavlar ut degen till ca 1 mm i tjocklek. Tryck sedan ut dina figurer med hjälp av pepparkaksformar.
  5. Lägg pepparkaksfigurerna på en mjölad plåt och grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter.

Vit Pepparkaksdeg

Ingredienser

  • 250 g smör
  • 250 gram socker (2,5 dl)
  • 500 gram vetemjöl (6,5 dl)
  • 3 ägg
  • 2 tsk bakpulver

Gör så här

  1. Blanda smör och socker väl. Tillsätt sedan i äggen en och en.
  2. Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt sedan i smeten.
  3. Låt degen ligga minst 2 timmar i kylskåp.
  4. Grädda sedan i 200 grader i ca 5 minuter.

Glutenfri Pepparkaksdeg

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • ½ dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 0,8 tsk bikarbonat
  • 3 ½ dl glutenfritt mjöl

Gör så här

  1. Blanda smör och kryddor i en skål.Koka upp socker och sirap och häll över smör och kryddor. Rör tills degen blir kall och tillsätt sedan ägget.
  2. Blanda det glutenfria mjölet med bikarbonat och arbeta sedan in det i degen. Låt degen vila i kylskåp över natten.
  3. Dagen efter arbetar du degen smidig och tillsätt eventuellt mer glutenfritt mjöl.
  4. Grädda sedan mitt i ugnen i 200 grader, ca 5 minuter.

Felsökning:

Pepparkakorna spricker: Har du haft i för mycket mjöl och för lite fett? En torr deg går att rädda med lite extra smör och sirap. Men se upp med FÖR mycket smör, då kan pepparkakorna flyta ut i kanterna när de bakas.
    
Kakorna blir brända i kanterna: Kanske har du haft plåten för högt upp i ugnen, eller gräddat dem en aning för länge? För mycket mjöl som fastnar på degen när du bakar ut kan göra att kakorna bränns lättare. Tips för att minska mjölmängden: kavla degen mellan två bakplåtspapper, sedan är det bara att dra av pappret och trycka ut pepparkaksdegen med formar.

Pepparkakorna flyter ut: Du har arbetat degen för länge och/eller haft i för mycket matfett. Om du kavlar ut den kylskåpskalla degen snabbt slipper du problemet.

Gör något mer av pepparkaksdegen:

  • Baka en julig cheesecake med pepparkaksbotten!
  • Pepparkaksdeg är gott i smulpaj och funkar lika bra till både rabarber och äppelkaka.
  • Cakepops med pepparkaka och philadelphia blir populära på kalaset. Mal pepparkakorna i en matberedare och klicka sedan i philadelphiaost tills du har en smidig deg att göra bollar av. Doppa i choklad.
  • Har du också det perfekta pepparkaksreceptet som alla dina vänner gärna vill komma åt? Baka pepparkakor och ge bort i present, tillsammans med receptet på din pepparkaksdeg! Eller varför inte ge bort en färdig pepparkaksdeg?
  • Pepparkakssnittar är enkla och goda att baka. Kavla ut pepparkaksdeg och kavla sedan ut mandelmassa och bred på. Rulla ihop degen som en rulltårta. Skär i bitar och grädda.
  • Dekorera granen med pepparkakor! Stansa ut små hål i de utbakade figurerna, så kan du trä igenom ett band att hänga upp kakan med.
  • Använd mörk sirap och spetsa den vanliga pepparkakskryddningen med vitpeppar. Mums!
  • Riven pepparkaksdeg går att använda som fyllning i bullar.
  • Pepparkaksdeg i kladdkakan sätter julsmak på den populära kakan.
  • Kladdkakebollar med pepparkaksdeg är busenkla att göra. Baka en kladdkaka. Mosa ihop kakan. Rulla bollar av pepparkaksdeg, som du sedan rullar in i kladdkaka. Låt bollarna vila i kylskåp medan du smälter valfri choklad. Bollarna med pepparkaksgömma ska sedan doppas i chokladen och toppas med lite flingsalt, innan de får stelna i kylskåp!

Tillbehör:

  • Pepparkaksformar! Det finns en pepparkaksform för alla smaker. Vill du ta steget vidare från hjärtan, grisar och pepparkaksgubbar? Nu finns pepparkaksformar i alla modeller. Vad sägs om snöflingor, sköldpaddor, en kungakrona eller piratskepp?
  • Kavlar. Föredrar du en klassisk träkavel, eller satsar du på en modern non-stickkavel? Även valet av kavel är en smaksak. De minsta bagarna kanske kavlar bäst med en kavel som dekorerats med minioner!

Här hittar du även recepten på de 6 populäraste pepparkakorna!

Kategorier: Pepparkakor

Dela



7215 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Birgitta... 2018/12/10
Bra o suverän butik
Supernöjd med mina varor jag köpt. Snabb leverans o jättebra priser!a
Gunilla Fransson 2018/12/09
Bra affär
Jag är väldigt nöjd med snabbt köp och leverans. Har inte hunnit använda varorna jag köpt men allt ser väldigt bra...
Ing-Marie 2018/12/08
Snabbt och bra
Lått att hitta det jag ville ha. Snabb leverans och bra pris
Elham 2018/12/08
Bra
Jag tycker era varor är av bra kvalité och det är en supersnabb leverans, uppskattar verkligener sida och kommer 100%...
Cecilia 2018/12/07
Toppen
Kommer absolut handla igen!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69