•  Kök och Bakredskap
  •  Med omgående leverans
  •  120 dagar öppet köp

Hallongrottor

Hallongrottor är en riktigt god liten klassiker som de flesta tycker om! Dessa Hallongrottor är enkla att slänga ihop!

3.79 av 5 (19 recensioner)

Recept Hallongrottor

Receptet ger ca 22 st Hallongrottor

Tillagning: 45 minuter

Ingredienser

  • 4 ½ dl (ca 270 g) vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
  • Fyllning: 1 dl hallonsylt

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smöret i kuber. Blanda mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Blanda i smöret och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt vila i kylen i 15-20 minuter så blir den lättare att jobba med.
  3. Forma degen till små bollar, lägg i formar på en minimuffinsplåt. Gör en fördjupning i varje kaka och klicka i lite sylt.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, låt svalna på galler.

Lyckas med mat tipsar hur du lyckas med halllongrottor!

För att lyckas riktigt bra med dina Hallongrottor har vi samlat lite tips och trix. En viktig sak att tänka på när du bakar med vetemjöl är att inte packa mjölet hårt i måttet. Det bästa är faktiskt att väga vetemjölet för att inte riskera att ta för mycket mjöl och få en torr kaka. 1 dl vetemjöl väger ca 60 gram. En annan sak som är bra att tänka på är att inte arbeta ihop degen för mycket. Detta för att få Hallongrottorna spröda och goda. Vill du göra det enkelt för dig kan du faktiskt köra alla ingredienser i en matberedare till det har blivit en deg.

Grädda gärna hallongrottorna i formar i en minimuffinsplåt för att få de jämna och fina. För att få så jämnstora kakor som möjligt kan du med fördel forma degen till en rulle och därefter dela den i jämnstora bitar. Är du riktigt noggrann kan du till och med väga varje bit med en våg. Använd sen en ganska fast hallonsylt så den inte rinner ut ur gropen under gräddningen.

Hallongrottor fyllning

Du kan variera dina Hallongrottor på många olika sätt. Vi har samlat några förslag:

  • Lägg i en halv dumlekola i varje Hallongrotta
  • Hjortronsylt, Åkerbärssylt eller någon annan favoritsylt
  • Lemoncurd
  • Nutella

Mördeg till hallongrottor

Mördeg är en användbar och bra grunddeg som inte ska jäsa. Den används till många olika småkakor och pajer. Huvudingredienserna är smör, vetemjöl och socker, även vatten och ägg kan finnas med ibland. Det blir en väldigt kompakt deg som ger bakverken en sprödig och härlig konsistens. I Hallongrottorna använder vi vaniljsocker som smaksättning, till andra kakor kan man använda kakao, kaffe, kardemumma m.m. Mördeg kan varieras på väldigt många sätt med olika smaksättningar.

Mördeg ska inte arbetas ihop för mycket, då blir kakorna torra. När degen väl är färdig ska den så i kylen och bli kall innan du börjar arbeta med den. Mördeg går även bra att frysa in och håller då ca 2 månader. När du sen ska baka ut den kom bara ihåg att ta fram den i god tid.

Ett tips om du ska kavla ut mördegen är att lägga degen mellan två bitar plastfolie. Då behöver du inte strö ut mjöl på varken kaveln eller bordet och på så sätt undviker du att tillsätta för mycket mjöl.

Till sist - gräddningen. Mördeg ska gräddas länge annars får kakorna en mjölig smak. Se till att de får mycket färg innan du tar ut de ur ugnen. När kakorna sen har gräddats blir de som allra godast om de får stå ett par timmar innan de äts.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier Småkakor

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8566 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se
Kontakta oss
Prisjakt
4.68 av 5 på Prisjakt