Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#720
  +id: 36
  +id_shop: "1"
  +title: "Hemgjord glass - recept & guide"
  +meta_title: "Lyckas med hemgjord glass"
  +meta_description: "Vill du lyckas med hemgjord glass? Här delar vi med oss av våra bästa recept och tips, så att du kan njuta av krämig och god glass hemma."
  +meta_keywords: "Kalastillbehör>Glasskopa | Kalastillbehör>Glassformar |  Ätbara dekorationer & glitter>Strössel"
  +link_rewrite: "hemgjord-glass-recept-guide"
  +description: """
    <h2>Lyckas med hemgjordglass - recept och tips p&aring; underbar glass</h2>\r\n
    <p>Vill du lyckas med hemgjord glass? Vi t&auml;nkte v&auml;l det. H&auml;ng kvar och l&auml;s vidare, h&auml;r nere delar vi med oss av glassiga recept och v&aring;ra allra b&auml;sta tips f&ouml;r att du ska lyckas i k&ouml;ket. Men vi tar det fr&aring;n b&ouml;rjan, s&aring; har du koll p&aring; vad som skiljer de olika sorterna &aring;t.<br /><br /></p>\r\n
    <h2>Bra redskap att ha till Glass</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li><a href="https://www.lyckasmedmat.se/151-glassformar">Roliga glassformar i bland annat silikon</a>. Glassformarna finns i massor av olika m&ouml;nster.</li>\r\n
    <li><a href="https://www.lyckasmedmat.se/198-glasskopa">En stadig glasskopa</a>, vi har &auml;ven lite tips p&aring; hur du kan anv&auml;nda din glasskopa.</li>\r\n
    <li><a href="https://www.lyckasmedmat.se/glassformar/6813-silikomart-glasspinnar-i-trae-113-cm.html">Glasspinnar i tr&auml; &auml;r bra att ha till pinnglassarna</a>.</li>\r\n
    <li><a href="https://www.lyckasmedmat.se/94-silikonformar">Du kan anv&auml;nda formar i silikon till dina hemmagjorda glassar</a>.</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h2>Gelato, sorbet och olika typer av glass</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemtype="https://schema.org/FAQPage">\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h3 itemprop="name">Vad &auml;r isglass?</h3>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Isglass best&aring;r av fryst smaksatt vatten. Och till skillnad fr&aring;n sorbet, s&aring; fryser isglassen stillast&aring;ende. Se g&auml;rna <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/svalkande-isglass-sa-goer-du-den-sjaelv-n106">v&aring;rt grundrecept p&aring; isglass att svalka dig med</a>.</p>\r\n
    <p>Men vill du g&ouml;ra det riktigt enkelt f&ouml;r dig eller tillsammans med barnen, s&aring; kan du anv&auml;nda k&ouml;pt saft eller festis. Bara att h&auml;lla upp i glassformar, stoppa i frysen och v&auml;nta. Och vill du ta med dig hemgjord glass p&aring; sommarens utflykter s&aring; kan vi tipsa om att <a href="https://www.lyckasmedmat.se/225-termos-termosmugg">stoppa ner glassarna i en termos</a>.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h3 itemprop="name">Vad &auml;r sorbet?</h3>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Sorbet g&ouml;rs p&aring; fryst frukt- eller b&auml;rpur&eacute; och en sockerlag. Ibland kan den ocks&aring; inneh&aring;lla &auml;ggvita. Enligt det klassiska receptet ska en sorbet inneh&aring;lla vin eller lik&ouml;r. Till skillnad fr&aring;n glass ska man vispa in s&aring; lite luft som m&ouml;jligt n&auml;r man g&ouml;r sorbet. Det g&ouml;r att den blir kompakt och f&aring;r mycket smak. Det &auml;r ocks&aring; viktigt att sorbet fryses in under omr&ouml;rning, annars f&aring;r du bara ett isblock eftersom den inneh&aring;ller mycket vatten.</p>\r\n
    <p>Sorbet b&ouml;r &auml;tas inom ett par veckor, detta eftersom den inte inneh&aring;ller n&aring;got konserveringsmedel.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h3 itemprop="name">Vad &auml;r gelato?</h3>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Gelato betyder glass p&aring; italienska. Men den skiljer sig &auml;nd&aring; mot den svenska gr&auml;ddglass vi &auml;r vana vid. Basen i gelato &auml;r mj&ouml;lk, vilket g&ouml;r att den f&aring;r en l&auml;gre fetthalt &auml;n gr&auml;ddglass. Detta g&ouml;r ocks&aring; att smaken blir mycket tydligare. En annan skillnad &auml;r att man vispar in mindre luft under tillverkningen, vilket g&ouml;r att gelato f&aring;r en mer kompakt konsistens &auml;n gr&auml;ddglass.</p>\r\n
    <p>F&ouml;r att f&aring; den b&auml;sta smakupplevelsen b&ouml;r gelato serveras vid en temperatur p&aring; cirka -10 till -13 grader.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h3 itemprop="name">Vad &auml;r parfait?</h3>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Parfait g&ouml;rs p&aring; socker, &auml;ggula, vispad gr&auml;dde och valfri smaks&auml;ttning. Till skillnad mot glass ska parfait frysas stillast&aring;ende. Man r&ouml;r allts&aring; inte i smeten. <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/grundrecept-parfait-n388">Testa v&aring;rt goda grundrecept p&aring; parfait</a>.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h3 itemprop="name">Vad &auml;r gr&auml;ddglass?</h3>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Gr&auml;ddglass &auml;r nog oftast det vi t&auml;nker p&aring; n&auml;r vi pratar om glass. Basen i gr&auml;ddglass best&aring;r av socker, &auml;ggula och gr&auml;dde, plus valfri smaks&auml;ttning. Smeten fryses under omr&ouml;rning, vilket &auml;r det som g&ouml;r att glassen f&aring;r en god och kr&auml;mig konsistens.</p>\r\n
    <p>Servera g&auml;rna glassen vid en temperatur p&aring; cirka -14 till -18 grader, f&ouml;r b&auml;sta smakupplevelse. Eftersom hemgjord glass inte inneh&aring;ller n&aring;gra konserveringsmedel b&ouml;r den &auml;tas upp inom ett par veckor.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h3 itemprop="name">Vad &auml;r granit&eacute;?</h3>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Granit&eacute;, eller granita, &auml;r en italiensk isglass som p&aring;minner om sorbet. Skillnaden mellan dom tv&aring; &auml;r att man inte r&ouml;r lika mycket i granit&eacute; under infrysningen, vilket g&ouml;r att den f&aring;r en mer kristallig textur.</p>\r\n
    <p>Granit&eacute; ska &auml;tas inom ett par dagar.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Lyckas med hemgjord glass utan maskin</h2>\r\n
    <p>Saknar du glassmaskin men &auml;nd&aring; vill njuta av en len och kr&auml;mig hemgjor glass? I s&aring; fall har vi tv&aring; olika f&ouml;rslag du kan v&auml;lja mellan.</p>\r\n
    <p>Det ena f&ouml;rslaget &auml;r att g&ouml;ra <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/grundrecept-parfait-n388">en god parfait</a>. V&aring;rt grundrecept kan du variera med m&aring;nga olika smaker. Eller s&aring; g&ouml;r du en enkel variant med kondenserad mj&ouml;lk.</p>\r\n
    <h2>Hemgjord glass med kondenserad mj&ouml;lk</h2>\r\n
    <p>Allt du beh&ouml;ver f&ouml;r att g&ouml;ra den h&auml;r enkla hemgjorda glassen &auml;r tv&aring; ingredienser. Tre om du vill smaks&auml;tta den.</p>\r\n
    <h2>Recept hemgjord glass med kondenserad mj&ouml;lk</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li><span itemprop="prepTime" content="PT5M">F&ouml;rberedelser: ca 5 minuter</span></li>\r\n
    <li>Tillagning: <span itemprop="cookTime" content="PT5M">ca 5 minuter</span></li>\r\n
    <li>Klart p&aring;: <span itemprop="totalTime" content="PT6H10M">6 timmar 10 minuter</span></li>\r\n
    <li><span itemprop="recipeYield" content="8">Blir ca 8 portioner, 1 liter<br /></span></li>\r\n
    <li itemprop="recipeCuisine">P&acirc;tisserie</li>\r\n
    <li itemprop="recipeCategory">Glass</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <div itemprop="nutrition" itemscope="" itemtype="https://schema.org/NutritionInformation">Uppskattat n&auml;ringsv&auml;rde per 100 gram hemgjord vaniljglass\r\n
    <ul>\r\n
    <li itemprop="calories">700 kcal</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    <div id="lmm-entry" class="row">\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-4">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">Ingredienser</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ul id="left_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">5 dl gr&auml;dde</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">1 burk kondenserad mj&ouml;lk (400g)</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-8">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content_right">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">G&ouml;r s&aring; h&auml;r:</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ol id="right_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">\r\n
    <div>Vispa gr&auml;dden tills den f&aring;r mjuka toppar. R&ouml;r sedan ner den kondenserade mj&ouml;lken och tills&auml;tt eventuell smaks&auml;ttning.</div>\r\n
    </li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">\r\n
    <div>H&auml;ll smeten i en form och st&auml;ll i frysen i ca 6 timmar. Ta fram glassen ungef&auml;r 10 minuter innan servering.</div>\r\n
    </li>\r\n
    </ol></div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <h2>Tips f&ouml;r att g&ouml;ra glass i glassmaskin</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>Ha en termometer till hands n&auml;r du g&ouml;r glassmeten eftersom det &auml;r viktigt att smeten inte blir varmare &auml;n 84 grader. Om den blir varmare och b&ouml;rjar koka finns en risk att smeten sk&auml;r sig.</li>\r\n
    <li>N&auml;r smeten &auml;r klar &auml;r det viktigt att kyla smeten snabbt, g&auml;rna i ett isbad. Sen ska glassmeten st&aring; i kylen &ouml;ver natten och helst upp till 24 timmar, s&aring; att smakerna hinner utvecklas ordentligt.</li>\r\n
    <li>Sen &auml;r det dags att k&ouml;ra smeten i glassmaskinen. Det finns flera olika varianter, s&aring; f&ouml;rlj beskrivningen f&ouml;r just din glassmaskin.</li>\r\n
    <li>Koagulerar &auml;gget? Mixa smeten sl&auml;t. Sila sen smeten i en finmaskig sil.</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <h2>Smaks&auml;tta hemgjord glass</h2>\r\n
    <p>N&auml;r det g&auml;ller att smaks&auml;tta din glass &auml;r det egentligen bara fantasin som s&auml;tter gr&auml;nser. N&aring;gra f&ouml;rslag &auml;r att hacka ner n&ouml;tter, choklad- eller kakbitar, kakdeg eller&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/recept-pa-egen-god-kolasas-n118">ringla ner kolas&aring;s</a> eller <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/chokladsas-n461">choklads&aring;s</a>. F&ouml;r n&aring;gra av de klassiska smakerna har vi samlat n&aring;gra tips som kan vara bra att t&auml;nka p&aring;.</p>\r\n
    <h3>Hemgjord vaniljglass</h3>\r\n
    <p>En klassisk smak &auml;r vanilj. Och den absolut godaste vaniljglassen g&ouml;r du s&aring; klart med &auml;kta vanilj. <a href="https://www.lyckasmedmat.se/delikatesser/13966-vaniljstang-bourbon-werners-gourmetservice.html">Testa v&aring;r &auml;kta bourbon vaniljst&aring;ng</a>.</p>\r\n
    <h3>Hemgjord chokladglass</h3>\r\n
    <p>F&ouml;r en riktigt god chokladglass &auml;r v&aring;rt b&auml;sta tips att v&auml;lja en choklad med kraftig smak, eftersom kylan minskar chokladsmaken. Anv&auml;nd g&auml;rna en choklad med minst 70% kakaohalt. I&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/167-choklad">v&aring;rt stora sortiment av choklad</a> hittar du garanterat n&aring;gon ny favorit.</p>\r\n
    <h3>Hemgjord glass med frukt och b&auml;r</h3>\r\n
    <p>Att smaks&auml;tta glass med frukt och b&auml;r &auml;r supergott. Men det finns n&aring;gra saker at t&auml;nka p&aring; f&ouml;r att du ska f&aring; ett riktigt bra resultat.</p>\r\n
    <p>Frukt och vatten inneh&aring;ller en del vatten, d&aring; vi rekommenderar att du kokar ur s&aring; mycket v&auml;tska som m&ouml;jligt innan du smaks&auml;tter glassen.</p>\r\n
    <h4>Fruktpur&eacute; till glass</h4>\r\n
    <ol>\r\n
    <li>Blanda din frukt eller dina b&auml;r med socker och en skv&auml;tt citronsaft i en sk&aring;l. L&aring;t blandningen st&aring; i 1-2 timmar tills sen b&ouml;rjar safta sig.</li>\r\n
    <li>Koka upp blandningen och l&aring;t sen sjuda p&aring; svag v&auml;rme till den blir tjock. Detta kan ta mellan 10-30 minuter beroende p&aring; m&auml;ngden frukt/b&auml;r och hur saftiga dom &auml;r.</li>\r\n
    <li>L&aring;t pur&eacute;n svalna &ouml;ver natten och blanda sen med den svalnande glasskr&auml;men innan du k&ouml;r ig&aring;ng glassmaskinen.</li>\r\n
    </ol>\r\n
    <h2>Tips f&ouml;r glassen</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>St&auml;ll in glassen i kylsk&aring;p ca 15 minuter innan servering. D&aring; hinner den tina upp lagom mycket f&ouml;r att det ska vara enklare att ta av glassen. Du kan st&auml;lla fram den i rumstemperatur men d&aring; tinar bara det yttersta lagret. Dessutom blir glassen isig om du ska frysa in den igen.</li>\r\n
    <li>Att upprepade g&aring;nger tina glassen och st&auml;lla in den i frysen igen kommer g&ouml;ra din glass isigare och glassen f&aring;r en trist struktur. G&ouml;r d&aring; hellre glass i lite mindre fomer s&aring; slipper du ta fram s&aring; mycket glass &aring;t g&aring;ngen.</li>\r\n
    <li>T&auml;nk p&aring; att glass v&auml;ldigt l&auml;tt tar smak av andra livsmedel i frysen. T&auml;ck d&auml;rf&ouml;r &ouml;ver med bakpl&aring;tspapper och lock.</li>\r\n
    </ul>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "6"
  +group: []
  +is_recipe: "1"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Hemgjord glass - recept & guide

Hemgjord glass - recept & guide

5 av 5 (3 recensioner)

Lyckas med hemgjordglass - recept och tips på underbar glass

Vill du lyckas med hemgjord glass? Vi tänkte väl det. Häng kvar och läs vidare, här nere delar vi med oss av glassiga recept och våra allra bästa tips för att du ska lyckas i köket. Men vi tar det från början, så har du koll på vad som skiljer de olika sorterna åt.

Bra redskap att ha till Glass

Gelato, sorbet och olika typer av glass

Vad är isglass?

Isglass består av fryst smaksatt vatten. Och till skillnad från sorbet, så fryser isglassen stillastående. Se gärna vårt grundrecept på isglass att svalka dig med.

Men vill du göra det riktigt enkelt för dig eller tillsammans med barnen, så kan du använda köpt saft eller festis. Bara att hälla upp i glassformar, stoppa i frysen och vänta. Och vill du ta med dig hemgjord glass på sommarens utflykter så kan vi tipsa om att stoppa ner glassarna i en termos.

Vad är sorbet?

Sorbet görs på fryst frukt- eller bärpuré och en sockerlag. Ibland kan den också innehålla äggvita. Enligt det klassiska receptet ska en sorbet innehålla vin eller likör. Till skillnad från glass ska man vispa in så lite luft som möjligt när man gör sorbet. Det gör att den blir kompakt och får mycket smak. Det är också viktigt att sorbet fryses in under omrörning, annars får du bara ett isblock eftersom den innehåller mycket vatten.

Sorbet bör ätas inom ett par veckor, detta eftersom den inte innehåller något konserveringsmedel.

Vad är gelato?

Gelato betyder glass på italienska. Men den skiljer sig ändå mot den svenska gräddglass vi är vana vid. Basen i gelato är mjölk, vilket gör att den får en lägre fetthalt än gräddglass. Detta gör också att smaken blir mycket tydligare. En annan skillnad är att man vispar in mindre luft under tillverkningen, vilket gör att gelato får en mer kompakt konsistens än gräddglass.

För att få den bästa smakupplevelsen bör gelato serveras vid en temperatur på cirka -10 till -13 grader.

Vad är parfait?

Parfait görs på socker, äggula, vispad grädde och valfri smaksättning. Till skillnad mot glass ska parfait frysas stillastående. Man rör alltså inte i smeten. Testa vårt goda grundrecept på parfait.

Vad är gräddglass?

Gräddglass är nog oftast det vi tänker på när vi pratar om glass. Basen i gräddglass består av socker, äggula och grädde, plus valfri smaksättning. Smeten fryses under omrörning, vilket är det som gör att glassen får en god och krämig konsistens.

Servera gärna glassen vid en temperatur på cirka -14 till -18 grader, för bästa smakupplevelse. Eftersom hemgjord glass inte innehåller några konserveringsmedel bör den ätas upp inom ett par veckor.

Vad är granité?

Granité, eller granita, är en italiensk isglass som påminner om sorbet. Skillnaden mellan dom två är att man inte rör lika mycket i granité under infrysningen, vilket gör att den får en mer kristallig textur.

Granité ska ätas inom ett par dagar.

Lyckas med hemgjord glass utan maskin

Saknar du glassmaskin men ändå vill njuta av en len och krämig hemgjor glass? I så fall har vi två olika förslag du kan välja mellan.

Det ena förslaget är att göra en god parfait. Vårt grundrecept kan du variera med många olika smaker. Eller så gör du en enkel variant med kondenserad mjölk.

Hemgjord glass med kondenserad mjölk

Allt du behöver för att göra den här enkla hemgjorda glassen är två ingredienser. Tre om du vill smaksätta den.

Recept hemgjord glass med kondenserad mjölk

  • Förberedelser: ca 5 minuter
  • Tillagning: ca 5 minuter
  • Klart på: 6 timmar 10 minuter
  • Blir ca 8 portioner, 1 liter
  • Pâtisserie
  • Glass
Uppskattat näringsvärde per 100 gram hemgjord vaniljglass
  • 700 kcal

Ingredienser

  • 5 dl grädde
  • 1 burk kondenserad mjölk (400g)

Gör så här:

  1. Vispa grädden tills den får mjuka toppar. Rör sedan ner den kondenserade mjölken och tillsätt eventuell smaksättning.
  2. Häll smeten i en form och ställ i frysen i ca 6 timmar. Ta fram glassen ungefär 10 minuter innan servering.

Tips för att göra glass i glassmaskin

  • Ha en termometer till hands när du gör glassmeten eftersom det är viktigt att smeten inte blir varmare än 84 grader. Om den blir varmare och börjar koka finns en risk att smeten skär sig.
  • När smeten är klar är det viktigt att kyla smeten snabbt, gärna i ett isbad. Sen ska glassmeten stå i kylen över natten och helst upp till 24 timmar, så att smakerna hinner utvecklas ordentligt.
  • Sen är det dags att köra smeten i glassmaskinen. Det finns flera olika varianter, så förlj beskrivningen för just din glassmaskin.
  • Koagulerar ägget? Mixa smeten slät. Sila sen smeten i en finmaskig sil.

Smaksätta hemgjord glass

När det gäller att smaksätta din glass är det egentligen bara fantasin som sätter gränser. Några förslag är att hacka ner nötter, choklad- eller kakbitar, kakdeg eller ringla ner kolasås eller chokladsås. För några av de klassiska smakerna har vi samlat några tips som kan vara bra att tänka på.

Hemgjord vaniljglass

En klassisk smak är vanilj. Och den absolut godaste vaniljglassen gör du så klart med äkta vanilj. Testa vår äkta bourbon vaniljstång.

Hemgjord chokladglass

För en riktigt god chokladglass är vårt bästa tips att välja en choklad med kraftig smak, eftersom kylan minskar chokladsmaken. Använd gärna en choklad med minst 70% kakaohalt. I vårt stora sortiment av choklad hittar du garanterat någon ny favorit.

Hemgjord glass med frukt och bär

Att smaksätta glass med frukt och bär är supergott. Men det finns några saker at tänka på för att du ska få ett riktigt bra resultat.

Frukt och vatten innehåller en del vatten, då vi rekommenderar att du kokar ur så mycket vätska som möjligt innan du smaksätter glassen.

Fruktpuré till glass

  1. Blanda din frukt eller dina bär med socker och en skvätt citronsaft i en skål. Låt blandningen stå i 1-2 timmar tills sen börjar safta sig.
  2. Koka upp blandningen och låt sen sjuda på svag värme till den blir tjock. Detta kan ta mellan 10-30 minuter beroende på mängden frukt/bär och hur saftiga dom är.
  3. Låt purén svalna över natten och blanda sen med den svalnande glasskrämen innan du kör igång glassmaskinen.

Tips för glassen

  • Ställ in glassen i kylskåp ca 15 minuter innan servering. Då hinner den tina upp lagom mycket för att det ska vara enklare att ta av glassen. Du kan ställa fram den i rumstemperatur men då tinar bara det yttersta lagret. Dessutom blir glassen isig om du ska frysa in den igen.
  • Att upprepade gånger tina glassen och ställa in den i frysen igen kommer göra din glass isigare och glassen får en trist struktur. Gör då hellre glass i lite mindre fomer så slipper du ta fram så mycket glass åt gången.
  • Tänk på att glass väldigt lätt tar smak av andra livsmedel i frysen. Täck därför över med bakplåtspapper och lock.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

9 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8753 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se