Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Hemgjord vaniljglass

Här är ett grundrecept på hemmagjord vaniljglass som du gör i glassmaskin.

5 av 5 (4 recensioner)
Hemgjord vaniljglass

Gör hemgjord vaniljglass i glassmaskin. Ät den som den är med kolasås, chokladsås eller strössel. Eller servera vaniljglassen till en god smulpaj. Receptet är ett grundrecept som går att smaksätta precis som du själv önskar. Du kan även göra egna strutar till glassen och fylla med vaniljglass.

Grundrecept Vaniljglass

  • Förberedelser: 10 minuter.
  • Tillagning: 30 minuter och vila över natten
  • Klart på: 40 minuter
  • Receptet ger 8-10 portioner
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 g hemgjord vaniljglass
  • 220 kcal

Ingredienser

  • 4 dl mjölk
  • 4 dl grädde
  • 5 äggulor
  • 150 gr strösocker
  • 1-2 vaniljstänger

Så här gör du hemgjord glass

  1. Gröp ur vanilstången.
  2. Koka upp mjölk, grädde, vaniljstång plus vaniljfrön under omrörning i en rostfri kastrull.
  3. Vispa upp äggula och socker pösigt.
  4. Häll den kokande gräddblandningen över ägg och sockerblandningen. Vispa hela tiden.
  5. Häll över i en rostfri kastrull och värm glassmeten till 84 grader.
  6. Kyl ned och låt det hela stå i kylen öven natten, rör om, sila bort den skårade vaniljstången och frys i glassmaskin.

Tips för att göra vaniljglass i glassmaskin

  • Ha en termometer till hands när du gör glassmeten eftersom det är viktigt att smeten inte blir varmare än 84 grader. Om den blir varmare och börjar koka finns en risk att smeten skär sig.
  • När smeten är klar är det viktigt att kyla smeten snabbt, gärna i ett isbad. Sen ska glassmeten stå i kylen över natten och helst upp till 24 timmar, så att smakerna hinner utvecklas ordentligt.
  • Sen är det dags att köra smeten i glassmaskinen. Det finns flera olika varianter, så förlj beskrivningen för just din glassmaskin.

Smaksätt din vaniljglass

Smaksätt med din favoritsmak, enklare än så är det egenlitgen inte. Vi har samlat lite ideér för vad man kan smaksätta vaniljglassen med här:

  • Fruktpuré som jordgubb eller hallon
  • Choklad, gärna mörk choklad
  • Kanel
  • Kardemumma
  • Kakao
  • Kaffe
  • Finhackade nötter
  • Punsch, rom eller konjak
  • Toppa glassen med lite granola för crunch

Agar agar i glassen

Testa gärna att Tillsätta ca 1-1,5 tsk agar agar i glassmeten. Det fungerar som gelatin men är veganskt. Agar agar gör glassen stabilare och den smälter inte lika snabbt.

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se