Inkokt lax

Betyg: 4.13 av 5 (15 röster)

Recept på den klassiska inkokta laxen, söt och syrlig tillsammans med mycket smak av dill. Den inkokta laxen serveras med potatis.

Inkokt lax

Inkokt lax är en klassiker som är ljuvligt god och perfekt att servera på julbordet. Det är enkelt att tillaga och kräver inte så många ingredienser. Dessutom kan du med fördel förbereda den redan dagen innan den ska serveras.

Inkokt lax - Att tänka på

Det finns några saker som kan vara bra att tänka på när den inkokta laxen ska tillagas.

  • När laxen läggs ner i lagen i formen är det viktigt att du lyfter upp den med t. ex. en stekspade för att vätskan ska komma in under laxen. Det görs för att undvika att laxen fastnar i formen.
  • Det är bra om du låter skinnet på laxen sitta kvar under tiden som den tillagas. Skinnet blir som ett lock på laxen vilket gör att den förhindras från att bli torr. Dessutom hjälper skinnet till att hålla ihop laxbiten. 
  • Så fort laxen har kommit upp i en temperatur på 50-55 grader ska den tas upp ur lagen. Annars fortsätter laxen att tillagas och riskerar att bli torr. Ställ sedan lagen kallt, under det kallare halvåret kan den ställas ut på balkongen eller altanen. När lagen har svalnat ska laxen läggas tillbaka i inkokningslagen. Inkokt lax är som allra godast om den får ligga i lagen i många timmar, gärna minst ett dygn. Förbered därför gärna laxen någon dag innan den ska serveras.

Lyckas med mat tipsar!

  • Inkokt lax är lika god att servera varm som kall!
  • Eftersom inkokt lax är ypperligt god kall är det perfekt buffémat.
  • Tänk på att lagen ska täcka laxen - välj därför inte en för stor ugnsform.
  • Lägg gärna ett bakplåtspapper som "lock" ovanpå laxen i ugnen.
  • Prova att byta ut en del av ättikan mot risvinäger för variation.
  • Smaksätt lagen med ingefära, svartpeppar och chili för lite hetta och en asiatisk touch.
  • Förr i tiden var det populärt att servera inkokt lax i lite tjockare lag. Detta kan enkelt göras med hjälp av gelatinblad. Blötlägg 3-4 gelatinblad i kallt vatten. Krama sen ur dem, lägg ner de i lagen och låt de lösas upp.

Recept Inkokt lax

4-6 portioner

Tillagningstid: 60 Minuter

Ingredienser

  • 1 liter vatten
  • 2 msk salt
  • 1 lagerblad
  • 4-5 vitpepparkorn
  • 1 skalad gul lök i skivor
  • 2 msk ättiksprit
  • 4 msk socker
  • 2 msk dillfrö
  • 700 gr laxfilé med skinn

Gör så här

  1. Koka upp alla ingredienser till lagen och låt de sjuda i 5 minuter.
  2. Sila sedan lagen över laxen och sjud fisken i ugnen på 100 grader med skinnsidan uppåt, tills laxen har en kärntemperatur på 50-55 grader.
  3. Ta upp laxen ur lagen och ställ den svalt. När lagen har svalnat läggs laxen tillbaka.
  4. Låt gärna laxen ligga i spadet i minst 1 dygn.
  5. Dra sedan av skinnet och servera den inkokta laxen kall med kokt potatis och ett gott knäckebröd.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Påskmat , Recept på Julmat



8227 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Birgitta 2020/09/22
Väldigt nöjd
Helt nöjd med produkterna och supersnabb frakt!
Katarina 2020/09/22
Supernöjd
Jättebra varor och jättesnabb frakt.
Leila Lundström 2020/09/21
Snabb leverans
Tydlig info, snabb leverans, bra emballerat.
Anders Ervik 2020/09/20
Ny kund
Jag är en alldeles ny kund eftersom jag precis upptäckt er hemsida. Har alldeles nyligen köpt en vara som var svår...
Wilhelm... 2020/09/20
Gräddbunke
Mycket snabb och väl embalerat leverans. Kommer att beställa fler saker från denna firma.

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här