Janssons frestelse

Betyg: 4.5 av 5 (4 röster)

Janssons frestelse är en svensk klassiker på julbordet eller som vickning. Den här blir riktigt krämig och god och blir så där härligt frasig på toppen! Servera med ett gott knäckebröd och gärna inlagda rödbetor och dijonsenap.

Janssons frestelse

Janssons Frestelse är en riktig klassiker på julbordet. En gratäng med potatis, lök och anjovis. Den är dessutom enkel att göra både glutenfri och laktosfri. För en glutenfri gratäng - välj glutenfritt ströbröd. För en laktosfri gratäng - välj laktosfritt smör, mjölk, grädde och ströbröd.

Varför heter det Janssons frestelse?

Det finns lite olika svar på den frågan. Vissa menar att det kommer från en operasångare vid namn Per Adolf Janzon som brukade bjuda på en anjovisgratäng, öl och snaps. En annan teori är att rätten är döpt efter en film med just namnet Janssons frestelse. Detta efter att några väninnor från Östermalm bjöds på just anjovis, smörgås, ägg och potatis efter filmen. Det vi vet är i alla fall att rätten beskrivs år 1928 och har blivit en riktig klassiker i de svenska hemmen sedan dess.

Lyckas med mat tipsar!

  • När du gör Janssons är det värt att lägga ned lite möda på att rensa hel ansjovis, men hinner du inte det så går det bra med ansjovisfiléer.
  • Janssons frestlese behöver inte vara jättevarm när den serveras. Den smakar faktiskt mer om den inte är det. Det gör att den är perfekt som bufférätt till julbordet.
  • Att koka Janssons frestelse innan den åker in i ugnen gör att det blir lättare att smaka av den och få den ferfekta konsistensen.
  • Se till att löken får fräsa tills den är alldeles mjuk och nästan genomskinlig. Det ger rätten en härligt fin löksmak.
  • Glöm inte att smörja formen - annars riskerar det att fastna i botten.
  • Janssons frestelse är en bra rätt att laga i förväg. Den är bara att frysa in och sen ta fram lagom till julafton eller när den nu ska ätas.

Recpet Janssons frestelse

Tillagningstid: 1 timme 15 minuter

6 portioner

Ingredienser

  • 1,2 kg god potatis i fina strimlor
  • 3 små gula lökar, hackade
  • 50 gr smör
  • 3 dl grädde
  • 3 dl mjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1 burk 450 gr Grebbestads hel ansjovis, rensad från ben. Eller 1-2 burkar Grebbestads Ansjovisfiléer
  • Salt, vitpeppar
  • Ansjovisspad
  • Ströbröd

Gör så här

  1. Sätt på ugnen på 175 grader.
  2. Fräs löken mjuk och genomskinlig i smöret i en stor kastrull. Slå på mjölk och grädde, koka upp.
  3. Tillsätt den strimlade potatisen, strösockret och ansjovisen. Koka upp alltsammans under ständig omröring. Låt det koka tills potatisen sjunkit ihop, ca 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och ansjovisspad.
  4. Slå upp alltsammans i en smord ugnsfast form. Strö ströbrödet över och grädda ca 45 minuter i 175 graders ugn. Känn efter med en sticka att potatisen är färdig.
  5. Prova servera Janssons frestelse med knäckebröd, inlagda rödbetor och dijonsenap.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Recept på Julmat



7947 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Jenny Wolff 2020/04/03
Älskar att handla hos er
Ni är helt klart den bästa butiken att handla ifrån till mitt bageri. Är så glad att jag hittade er. Beställer bara...
Maria 2020/04/03
Snabbast på leverans!
Beställer man före lunch så kommer alltid varorna dagen efter! Så bra!
Roger 2020/04/02
Tillbehör till tårtbakning
Köpte tillbehör till tårtbakning och det var mycket bra saker och väldigt bra snabb leverans.
Knut Sandström 2020/04/02
Gjutjärnsformar
Vi beställde små gjutjärnsformar. När vi fick dem tyckte vi de var för små. Vi sände tillbaka dem, hjälpen med detta...
Leila Lundström 2020/04/02
Bästa affären
Bästa nät butik och snabb leverans

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här