Julmat

Julmat

Vad vore julen utan all dess goda julmat? En högtid då vi samlas med våra nära och kära och tillsammans avnjuter god mat och andra fina traditioner. Alla har vi våra måsten och favoriter på julbordet och vad som tillhör ett klassiskt julbord skiljer sig från olika ställen i landet. Men vart kommer egentligen alla våra klassiker på julbordet ifrån?

Julbord och julens klassiska recept

Många av rätterna som vi idag anser som obligatoriska klassiker på julbordet är historiskt sett rätt nya påfund. Traditionen med julbord och julmat sträcker sig tillbaka till vikingatiden men till exempel så hittade man inte den populära köttbullen på julbordet förrän cirka 1000 år senare på 1970-talet.

De äldsta rätterna på julbordet är julosten och gröten. Osten tillverkade man redan under sommaren och fick sedan ligga i förråd och lagras ända fram till julen. Gröten var ett vanligt inslag även till vardags, oftast då gjort på korn och grövre sädesslag. Till jul och fest började man dock senare att koka gröt på finare vita gryn i grädde eller mjölk.

Många av de tillagningssätt som vi hittar på julbordet är gamla konserveringsmetoder som användes flitigt förut till exempel inläggning av sill. Julskinka var någonting som inte serverades till jul då saltat kött förknippades med förrådsmat och inte med fest. Istället var det färskt kött som till exempel griskött som helst skulle dukas fram.

Under 1900-talet började julmaten likna det vi ser idag då ny teknik inom livsmedelsindustrin gjorde det möjligt för människor att köpa både hel- och halvfabrikat som förenklade matlagningen och gjorde fler råvaror och rätter tillgängliga för fler. Det var under denna period som många av julens nyare fiskrätter gjorde entré på julbordet som till exempel lax, Janssons frestelse, ägghalvor fyllda med räkor, med mera.

Från 2000-talet och framåt har många blivit öppnare för nya recept och rätter som antingen ersätter eller kompletterar klassikerna. Bland annat har gröna rätter, sallader och vegetariska alternativ fått ett stort uppsving.

Obligatoriskt på julbordet är även alla goda sötsaker! Mer om julgodis, recept och tips hittar du på vår julgodis recept sida.

Nya julrecept och vegetarisk julmat

Kryddor är någonting som många förknippar mer med jul och julstämning snarare än den rätt den historiskt har gått hand i hand med. Kanske är det därför vi ser så många nya tappningar av julrätter där fokus ligger på smaker som kanel, saffran, apelsin och annat. Idag finns ett stort utbud av både vegetariska och veganska alternativ till julens traditionella kötträtter som du kan göra riktigt juliga med traditionella julsmaker i form av kryddor och andra smaksättare.

Många är även öppna för helt nya och annorlunda julrätter som kanske inte vid första tanken för tankarna till julbord. Att mixa både nytt och gammalt är ett bra sätt att introducera nyheter samtidigt som du behåller den traditionella julstämningen.

Lyckas med mat tipsar

  • Vad är dina och din familjs favoriter på julbordet? Behåll dessa och byt ut rätter som knappt blir rörda för ett julbord med en härlig mix av traditionella julrätter och nya favoriter.
  • Mer grönt! Duka fram sallader till årets julfest. Både matiga och lättare sallader kompletterar den tyngre och fetare julmaten. Använd smaker som frisk apelsin, fina röda granatäpplen, vanliga hederliga äpplen och blanda med salladsblad, matgryner, grönkål och annat gott.
  • Grönkål, grönkål, grönkål! Grönkål är otroligt nyttigt och samtidigt juligt. Passar i pajer, sallader, rostade som snacks och mycket mer!
  • Mycket arbete med julbordet? Ordna knytkalas där varje gäst tar med sig en rätt. På så sätt blir jobbet för varje individ litet och kanske får du smaka på ett nytt gott recept som du själv inte har använt dig av tidigare!
  • Mycket av julmaten går att förbereda i förväg. Om du så vill kan du börja redan sent på hösten innan julruschen startar och baka saker som julgodis, pajskal, bröd och annat som håller flera månader i frysen.
Mer

16 Recept

  • 5-minuterssill
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    5-minuterssill är en färdig inläggningssill som du smaksätter själv, här har du förslag på olika goda smaksättningar som passar till både jul, påsk och midsommar.

    Läs mer

  • Ansjovisrulle
    Kategorier: Julmat

    Ansjovisrulle är inte bara julmat, den kan serveras när som helst som förrätt eller snacks.

    Läs mer

  • Rödbetssallad
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    Denna rödbetssallad passar inte bara till julmaten, prova den som tillbehör till grillad fisk.

    Läs mer

  • Inkokt lax
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    Recept på den klassiska inkokta laxen, söt och sur samtidigt med mycket smak av dill, serveras med potatis.

    Läs mer

  • Kall Gubbröra
    Kategorier: Julmat

    Gubbröra, en klassiker som alltid är lika god på julbordet eller varför inte att ta med på utflykten. Lätt att förbereda!

    Läs mer

  • Grillade Revbensspjäll
    Kategorier: Julmat

    Revbensspjäll är alltid gott till jul oavsett om du föredrar tunna eller tjocka revben.

    Läs mer

  • Ostpaj
    Kategorier: Julmat , Ostpaj

    Ostpaj är perfekt att ha på buffén. Pajen serveras som den är eller som ett tillbehör på julbordet.

    Läs mer

  • Köttbullar
    Kategorier: Julmat

    Köttbullar om något är en svensk klassiker och godast är ändå de hemgjorda. Här hittar du ett recept med lite julsmak.

    Läs mer

  • Janssons frestelse
    Kategorier: Julmat

    Janssons frestelse är en svensk klassiker på julbordet eller som vickning. Servera med ett gott knäckebröd och gärna inlagda rödbetor och dijonsenap.

    Läs mer

  • Apelsinsill
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    Sill med apelsinsmak? Lite annorlunda, men prova så får du en god överraskning! Den blir garanterat en riktig hit på påskbordet.

    Läs mer

  • Inlagd Sill
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    Recept på inlagd sill, en klassiker på svenska julbordet.

    Läs mer

  • Senapssill
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    Senapssill dukas inte bara fram till jul, påsk och midsommar utan den går även bra att äta som lunchmat eller som förrätt på middagen!

    Läs mer

  • Gravad lax
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    Gravad lax är en av maträtterna som alltid ska vara på fiskbordet. Det här är det klassiska receptet.

    Läs mer

  • Senapssås
    Kategorier: Julmat

    Senapssås är ett klassiskt tillbehör till gravad lax, går inte att vara utan på julbordet.

    Läs mer

  • Citronsill
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    Denna citronsill har en otroligt frisk och fräsch smak av citron och dill.

    Läs mer

  • Äpplesill
    Kategorier: Julmat , Påskmat

    Äpplesill är kanske inte den vanligaste sillen på sillbordet, men väl värd att prova! Använd dina favoritäpplen.

    Läs mer



7215 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Birgitta... 2018/12/10
Bra o suverän butik
Supernöjd med mina varor jag köpt. Snabb leverans o jättebra priser!a
Gunilla Fransson 2018/12/09
Bra affär
Jag är väldigt nöjd med snabbt köp och leverans. Har inte hunnit använda varorna jag köpt men allt ser väldigt bra...
Ing-Marie 2018/12/08
Snabbt och bra
Lått att hitta det jag ville ha. Snabb leverans och bra pris
Elham 2018/12/08
Bra
Jag tycker era varor är av bra kvalité och det är en supersnabb leverans, uppskattar verkligener sida och kommer 100%...
Cecilia 2018/12/07
Toppen
Kommer absolut handla igen!

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.69