Kaffe & kardemumma kladdkaka med hasselnötter

Tävlingsbidrag till Årets kladdkaka 2013 inskickat av Elisabeth Petersson. En riktigt kladdig, chokladig kaka med lite annorlunda smaker av kaffe, kardemumma och hasselnötter.

Kaffe & kardemumma kladdkaka med hasselnötter

Ingredienser

  • 0,5 tsk hela kardemummakärnor
  • 1 tsk snabbkaffe
  • 1 tsk mandellikör, kan ersättas med hett vatten
  • 100 gram smör
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk fast honung
  • 1 dl hasselnötter med skal
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 4 msk kakao
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Till dekoration av kakan
  • 1 dl hackad mörk choklad, eller chokladknappar, välj din favoritsort
  • 2 msk smör
  • 2 tsk fast honung
  • 1 krm vaniljpulver
  • 8-12 stycken chokladbönor eller annan dekorationschoklad
  • 8-12 stycken hasselnötter med skal, alternativt färdigskalade och rostade.

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader och sätt ugnsgallret i mitten.
  2. Ta fram en rund slät bakform ca; 23 cm i diameter och klipp till en cirkel i bakplåtspapper som är cirka 6-7 cm större än formen. Tryck ner pappret i formen och ställ åt sidan.
  3. Finmal kardemummakärnorna i en mortel eller kryddkvarn.
  4. Smält smöret ihop med kardemumman och låt stå till steg 8.
  5. Blanda snabbkaffepulvret med likören eller det heta vattnet, låt stå.
  6. Mal hasselnötterna fint i en mandelkvarn och mät upp 1 dl.
  7. Blanda de malda nötterna väl med vetemjöl, kakao, salt och vaniljsocker.
  8. Mät upp socker och honung i en vispbunke och häll över det smälta smöret och vispa ihop med en ballongvisp.
  9. Tillsätt äggen, ett i taget i smeten och vispa väl mellan varje gång.
  10. Häll över hasselnötsblandningen i bunken och vispa ihop tills smeten är slät, vispa inte för mycket.
  11. Häll över smeten i bakformen och grädda i cirka 20-25 minuter i mitten av ugnen. Den ska vara gräddad men mjuk i mitten.
  12. Rosta hasselnötterna till dekorationen i ugnen på eftervärmen, rör om lite var 3 minut, det tar cirka 12 minuter totalt för att skalet att börja släppa. Gnugga av skalet med en handduk.
  13. Smält choklad, smör och honung i mikron, rör runt var 10-15 sekund till smeten är helt slät och glansig. Blanda i vaniljen och häll ut i mitten på kakan, bred försiktigt ut mot kanterna.
  14. Dekorera med de rostade nötterna och eventuellt chokladbönor.
  15. Låt stå i rumstemperatur cirka 1 timme innan den serveras och avnjuts.
  16. Servera gärna med lite vispad grädde eller gräddglass.

Lyckas med mat tipsar!

  • När du gör en kompakt kladdkaka ska du helst inte vispa smeten utan rör ned ingredienserna försiktigt. Annars kan kladdkakan bli luftig.

Kategorier: Kladdkaka

Dela



7184 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.81 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Miriam Dala 2018/11/18
köksvåg (med gr)
Jag har fått köksvågen dieten ,men jag skulle har önskat få en lite större för att kunna använda för mina recept .För...
Linda 2018/11/18
Sådär
Tycker att varorna har en dålig beskrivning och för få bilder, så man blir besviken vid leverans.
Katarina 2018/11/18
Första gången, men inte sista!!
Supersnabb hantering av min order och inga fel. Kul med ett företag som har sin bas i Norrland också, hoppas kunna...
Robert Harr 2018/11/17
Bra glasmarkörer
Snabb leverans. Bra produkt. Bra pris. Högsta betyg.
Annie 2018/11/17
Bra
Härfra ble det ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ Smidigt å bra

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här

Meny

Prisjaktbetyg
9.66