Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp
CategoriesClass {#720
  +id: 7
  +id_shop: "1"
  +title: "Småkakor"
  +meta_title: "33 sorters Småkakor Recept"
  +meta_description: "Här hittar du recept och tips på småkakor, mjuka goda kakor och kakor med lite tuggmotstånd – sega, kladdiga, knapriga underbara kakor."
  +meta_keywords: "Bakredskap | Choklad | Formar & Kakformar"
  +link_rewrite: "kakor"
  +description: """
    <h2>Recept p&aring; goda sm&aring;kakor</h2>\r\n
    <p>H&auml;r hittar du recept p&aring; b&aring;de mjuka kakor, sm&aring;kakor och kakor med lite tuggmotst&aring;nd &ndash; sega, kladdiga, knapriga underbara och goda kakor i olika former. Goda kakor med choklad och de b&auml;sta sm&aring;kakorna enligt oss p&aring; Lyckas med mat. Vad s&auml;gs om klassiska Hallongrottor eller saffranssnittar. Eller glutenfria kakor som macarons, n&aring;got som blivit popul&auml;rt de senaste &aring;ren. Hitta din nya favorit bland kakor h&auml;r bland alla v&aring;ra recept!</p>\r\n
    <h2>Baka goda kakor</h2>\r\n
    <p>N&auml;r du ska baka sm&aring;kakor kan det vara bra att l&auml;gga ut antingen bakpl&aring;tspapper eller en silikonmatta p&aring; pl&aring;ten som du ska gr&auml;dda sm&aring;kakorna p&aring;, det f&ouml;rhindrar att sm&aring;kakorna fastnar p&aring; pl&aring;ten och blir br&auml;nda undertill. Ett till tips &auml;r att ha&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/302-bakgaller-avsvalningsgaller">ett bakgaller att l&auml;gga sm&aring;kakorna p&aring;</a> n&auml;r de &auml;r gr&auml;ddade s&aring; de kan svalna ordentligt utan att bli bl&ouml;ta undertill.</p>\r\n
    <p>N&auml;r du ska baka kakor rekommenderar vi att alltid anv&auml;nda riktigt sm&ouml;r. Sm&ouml;r har en god smak som &auml;r sv&aring;r att uppn&aring; p&aring; ett annat s&auml;tt. En annan rekommendation &auml;r att alltid v&auml;ga fettet. F&ouml;rpackningen har visserligen markeringar i gram men du kan aldrig f&aring; det lika exakt som om du anv&auml;nder en v&aring;g.</p>\r\n
    <p>En kaka till kaffet &auml;r alltid gott. Sm&aring;kakor &auml;r perfekt att baka och alltid ha hemma s&aring; det finns en liten kaka att bjuda p&aring; n&auml;r du f&aring;r g&auml;ster eller n&auml;r du bara &auml;r lite extra sugen p&aring; en kaka till fikat.</p>\r\n
    <h2>Choklad i kakor</h2>\r\n
    <p>N&auml;r du ska baka med choklad i dina kakor s&aring; se till att anv&auml;nda en <a href="https://www.lyckasmedmat.se/167-choklad">bra choklad</a>! Os&ouml;tad choklad har den h&ouml;gsta andelen st&auml;rkelse och skapar en styvare textur. Halvs&ouml;t choklad ger en kr&auml;migare textur. Blanda g&auml;rna de tv&aring; tillsammans med ett par matskedar kakaopulver f&ouml;r att spetsa till smaken, och f&aring; en tjockare textur. D&aring; f&aring;r du definitivt ett smakrikt resultat!</p>\r\n
    <h2>M&ouml;rdekskakor klassiska sm&aring;kakor</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li><span itemprop="prepTime" content="PT35M">F&ouml;rberedelser: ca 35 minuter</span></li>\r\n
    <li>Tillagning ca:<span itemprop="cookTime" content="PT15M"> 15 minuter</span></li>\r\n
    <li>Klart p&aring;: <span itemprop="totalTime" content="PT50M">50 minuter</span></li>\r\n
    <li><span itemprop="recipeYield" content="20"> 20-25 m&ouml;rdegskakor</span></li>\r\n
    <li itemprop="recipeCuisine">P&acirc;tisserie</li>\r\n
    <li itemprop="recipeCategory">Sm&aring;kakor</li>\r\n
    </ul>\r\n
    <div itemprop="nutrition" itemscope="" itemtype="https://schema.org/NutritionInformation">Uppskattat n&auml;ringsv&auml;rde per 100 gram m&ouml;rdegskaka\r\n
    <ul>\r\n
    <li itemprop="calories">500 kcal</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    <div id="lmm-entry" class="row">\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-4">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">Ingredienser</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ul id="left_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">200 g rumstempererat sm&ouml;r</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">1 tsk vaniljsocker</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">1 dl str&ouml;socker</li>\r\n
    <li itemprop="recipeIngredient">4,5 dl vetemj&ouml;l</li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div class="col-xs-12 col-md-8">\r\n
    <div class="lmm_blog_box_style">\r\n
    <div class="stylebox__content_right">\r\n
    <h2 class="blog_lmm_title">G&ouml;r m&ouml;rdegen s&aring; h&auml;r:</h2>\r\n
    </div>\r\n
    <ol id="right_lmm_entry">\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Blanda ingredienserna till m&ouml;rdegen i en matberedare eller i en rostfri bunke. L&auml;gg m&ouml;rdegen i en plastp&aring;se eller i plastfilm och l&aring;t vila i kyl minst 30 minuter s&aring; mj&ouml;let hinner sv&auml;lla.</li>\r\n
    <li itemprop="recipeInstructions">Baka valfri form p&aring; m&ouml;rdegskakan <a href="https://www.lyckasmedmat.se/blog/hallongrottor-n170">exempelvis som hallongrottor</a> och gr&auml;dda i 175 graders ugn.</li>\r\n
    </ol></div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemtype="https://schema.org/FAQPage">\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">Hur l&auml;nge h&aring;ller sm&aring;kakor?</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>Det beror bland annat p&aring; hur mycket fett kakorna inneh&aring;ller. Ju torrare kaka desto l&auml;ngre h&aring;ller den. Du kan r&auml;kna med minst tv&aring; veckor men troligtvis mycket l&auml;ngre &auml;n s&aring;. Det g&aring;r sj&auml;lvklart bra att frysa in sm&aring;kakor ocks&aring;. T&auml;nk bara p&aring; att l&aring;ta de svalna helt innan de l&auml;ggs in i frysen. Sm&aring;kakorna h&aring;ller minst 3 m&aring;nader i frysen men oftast mycket l&auml;ngre &auml;n s&aring;.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="mainEntity" itemtype="https://schema.org/Question">\r\n
    <h2 itemprop="name">Hur f&ouml;rvaras sm&aring;kakor?</h2>\r\n
    <div itemscope="" itemprop="acceptedAnswer" itemtype="https://schema.org/Answer">\r\n
    <div itemprop="text">\r\n
    <p>F&ouml;rvara sm&aring;kakorna i en burk med t&auml;ttslutande lock. Det kan vara en glassburk, en pl&aring;tburk eller vad du r&aring;kar ha hemma.</p>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    </div>\r\n
    <div>\r\n
    <h2>Lyckas med mat tipsar!</h2>\r\n
    <ul>\r\n
    <li>Vilken choklad ska du v&auml;lja f&ouml;r b&auml;sta smak?&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/136_callebaut-choklad">Callebaut g&ouml;r riktigt bra choklad&nbsp;som passar utm&auml;rkt i kaksmeten!</a></li>\r\n
    <li>Bakgaller kan ta stor plats, om man inte har ett&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/302-bakgaller-avsvalningsgaller">bakgaller med flera v&aring;ningar</a> som rymmer en massa kakor utan att ta upp mycket plats! Eller ett&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/bakgaller-avsvalningsgaller/13684-bakgaller-vikbart-patisse.html">vikbart bakgaller som tar v&auml;ldigt lite plats i l&aring;dan</a> n&auml;r det inte anv&auml;nds.</li>\r\n
    <li>&Auml;r pl&aring;ten f&ouml;r stor f&ouml;r din smet? Lugn! Du kan anv&auml;nda en&nbsp;<a href="https://www.lyckasmedmat.se/bakformar/6657-patisse-staellbar-tartring-fyrkantig.html?utm_source=blog&utm_medium=egna&utm_campaign=stallbartartring&utm_content=kakor">st&auml;llbar t&aring;rtring</a> som du placerar p&aring; pl&aring;ten med ett bakpl&aring;tspapper under.</li>\r\n
    <li>Vill du enkelt g&ouml;ra snygga kakor i olika former? <a href="https://www.lyckasmedmat.se/bakning/2639-kaksprits-masterclass-kitchen-craft.html?utm_source=blog&utm_medium=egna&utm_campaign=kaksprits&utm_content=kakor">Anv&auml;nd en kaksprits!</a></li>\r\n
    <li><a href="https://www.lyckasmedmat.se/tyllar-och-spritsar/8511-staedter-kranstyll-30-mm.html">Spritsa enkelt dina egna kranskakor med en praktiskt kranstyll!</a></li>\r\n
    </ul>\r\n
    </div>\r\n
    </div>
    """
  +actif: "1"
  +parent: "0"
  +image_presente: true
  +position: "29"
  +group: []
  +is_recipe: "1"
  #table: "prestablog_categorie"
  #identifier: "id_prestablog_categorie"
  #id_lang: 6
  +id_shop_list: []
  #get_shop_from_context: true
  #fieldsRequired: array:2 [
    0 => "id_shop"
    1 => "actif"
  ]
  #fieldsSize: []
  #fieldsValidate: array:5 [
    "id_shop" => "isunsignedInt"
    "actif" => "isBool"
    "parent" => "isUnsignedId"
    "position" => "isUnsignedId"
    "is_recipe" => "isBool"
  ]
  #fieldsRequiredLang: []
  #fieldsSizeLang: array:5 [
    "title" => 255
    "meta_title" => 255
    "meta_description" => 255
    "meta_keywords" => 255
    "link_rewrite" => 255
  ]
  #fieldsValidateLang: array:6 [
    "title" => "isString"
    "meta_title" => "isString"
    "meta_description" => "isString"
    "meta_keywords" => "isString"
    "link_rewrite" => "isLinkRewrite"
    "description" => "isString"
  ]
  #tables: []
  #webserviceParameters: []
  #image_dir: null
  #image_format: "jpg"
  #translator: null
  #def: array:6 [
    "table" => "prestablog_categorie"
    "primary" => "id_prestablog_categorie"
    "multilang" => true
    "fields" => array:11 [
      "id_shop" => array:3 [
        "type" => 1
        "validate" => "isunsignedInt"
        "required" => true
      ]
      "actif" => array:3 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
        "required" => true
      ]
      "parent" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "position" => array:2 [
        "type" => 1
        "validate" => "isUnsignedId"
      ]
      "title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_title" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_description" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "meta_keywords" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
        "size" => 255
      ]
      "link_rewrite" => array:4 [
        "type" => 3
        "lang" => true
        "validate" => "isLinkRewrite"
        "size" => 255
      ]
      "description" => array:3 [
        "type" => 6
        "lang" => true
        "validate" => "isString"
      ]
      "is_recipe" => array:2 [
        "type" => 2
        "validate" => "isBool"
      ]
    ]
    "classname" => "CategoriesClass"
    "associations" => array:1 [
      "l" => array:3 [
        "type" => 2
        "field" => "id_prestablog_categorie"
        "foreign_field" => "id_prestablog_categorie"
      ]
    ]
  ]
  #update_fields: null
  +force_id: false
}
Småkakor

Småkakor

4.13 av 5 (8 recensioner)

Recept på goda småkakor

Här hittar du recept på både mjuka kakor, småkakor och kakor med lite tuggmotstånd – sega, kladdiga, knapriga underbara och goda kakor i olika former. Goda kakor med choklad och de bästa småkakorna enligt oss på Lyckas med mat. Vad sägs om klassiska Hallongrottor eller saffranssnittar. Eller glutenfria kakor som macarons, något som blivit populärt de senaste åren. Hitta din nya favorit bland kakor här bland alla våra recept!

Baka goda kakor

När du ska baka småkakor kan det vara bra att lägga ut antingen bakplåtspapper eller en silikonmatta på plåten som du ska grädda småkakorna på, det förhindrar att småkakorna fastnar på plåten och blir brända undertill. Ett till tips är att ha ett bakgaller att lägga småkakorna på när de är gräddade så de kan svalna ordentligt utan att bli blöta undertill.

När du ska baka kakor rekommenderar vi att alltid använda riktigt smör. Smör har en god smak som är svår att uppnå på ett annat sätt. En annan rekommendation är att alltid väga fettet. Förpackningen har visserligen markeringar i gram men du kan aldrig få det lika exakt som om du använder en våg.

En kaka till kaffet är alltid gott. Småkakor är perfekt att baka och alltid ha hemma så det finns en liten kaka att bjuda på när du får gäster eller när du bara är lite extra sugen på en kaka till fikat.

Choklad i kakor

När du ska baka med choklad i dina kakor så se till att använda en bra choklad! Osötad choklad har den högsta andelen stärkelse och skapar en styvare textur. Halvsöt choklad ger en krämigare textur. Blanda gärna de två tillsammans med ett par matskedar kakaopulver för att spetsa till smaken, och få en tjockare textur. Då får du definitivt ett smakrikt resultat!

Mördekskakor klassiska småkakor

  • Förberedelser: ca 35 minuter
  • Tillagning ca: 15 minuter
  • Klart på: 50 minuter
  • 20-25 mördegskakor
  • Pâtisserie
  • Småkakor
Uppskattat näringsvärde per 100 gram mördegskaka
  • 500 kcal

Ingredienser

  • 200 g rumstempererat smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 dl strösocker
  • 4,5 dl vetemjöl

Gör mördegen så här:

  1. Blanda ingredienserna till mördegen i en matberedare eller i en rostfri bunke. Lägg mördegen i en plastpåse eller i plastfilm och låt vila i kyl minst 30 minuter så mjölet hinner svälla.
  2. Baka valfri form på mördegskakan exempelvis som hallongrottor och grädda i 175 graders ugn.

Hur länge håller småkakor?

Det beror bland annat på hur mycket fett kakorna innehåller. Ju torrare kaka desto längre håller den. Du kan räkna med minst två veckor men troligtvis mycket längre än så. Det går självklart bra att frysa in småkakor också. Tänk bara på att låta de svalna helt innan de läggs in i frysen. Småkakorna håller minst 3 månader i frysen men oftast mycket längre än så.

Hur förvaras småkakor?

Förvara småkakorna i en burk med tättslutande lock. Det kan vara en glassburk, en plåtburk eller vad du råkar ha hemma.

Lyckas med mat tipsar!

Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

36 recept

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8802 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se