Kalljäst Lingonbröd

Betyg: 4 av 5 (6 röster)

Kalljäst lingonbröd som jäser över natten och gräddas på bakhäll för att få den riktigt tjocka och frasiga brödskorpan. Lingonsylten gör brödet extra saftigt och ger en fräsch underton.

Kalljäst Lingonbröd

Lingon i bröd

Lingon är populära då de både är goda att äta samt lätta att hitta och plocka i skogarna runt om i landet. Tack vare att de innehåller bensoesyra är hållbarheten för lingon väldigt hög, man behöver alltså inte tillsätta stora mängder socker för att hålla lingonen fräscha. Eftersom lingon är ett så fint och tacksamt bär tycker vi att man ska använda dem inte bara till sylt i gröten eller rårörda som tillbehör till maten. Utan lingonsylt är en väldigt bra ingrediens i bröd för att göra det extra saftigt och smakrikt. Självklart går det bra att göra det här goda kalljästa lingonbrödet på köpt lingonsylt, men har du möjlighet så använd gärna din hemmagjorda lingonsylt.

  • Eftersom lingon innehåller bensoesyra behövs inget konserveringsmedel
  • Perfekt ingrediens i lingonbrödet för extra fräschör

Lyckas med mat tipsar!

  • Använd en snittkniv för att snitta snygga mönster i ditt lingonbröd.
  • Om du inte äger en baksten kan du förvärma en ugnsplåt och grädda brödet på den istället.
  • Äppelcidervinäger ger en syrligare smak på brödet som påminner om surdeg (kan uteslutas).

Ingredienser

Kalljäst Lingonbröd

  • 4 dl kallt vatten
  • 10 g jäst
  • 1 dl lingonsylt
  • 800 g vetemjöl special
  • 1,5 msk äppelcidervinäger
  • 15 g salt

Gör så här

  1. Lägg alla ingredienser utom saltet i köksmaskinens bunke. Arbeta degen smidig på låg hastighet i ca 14 minuter. Tillsätt salt och blanda i ca 2 minuter till.
  2. Pensla lite olivolja på toppen av degen och täck med plastfilm. Låt sedan degen stå i en bakbunke i kylen över natten, 8-10 timmar (tänk på att degens volym tredubblas).
  3. Ta ut degen ur kylen, dela i två delar och rulla ihop dem till spänstiga rullar. Lägg rullarna i mjölad oval jäskorg (ca 28 cm) med skarven neråt och låt brödet jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur under kökshandduk.
  4. Förvärm bakhäll/baksten i 250 graders ugn. Stjälp upp bröden försiktigt och grädda i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 190 grader och grädda brödet tills kökstermometern visar att brödet har en kärntemperatur på 96 grader. Tag ut och låt det svalna på bakgaller under en kökshandduk.
  5. Servera det nybakade lingonbrödet som det är eller med ett gott pålägg.

Kategorier: Frukostbröd , Matbröd



8219 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Mats Jansson 2020/09/16
God choklad och snabb service
Perfekt för en kakaoinist som mig att få hem kvalitetschoklad så snabbt!
Micahel Oskarsson 2020/09/16
kommentar
Som vanligt bra produkter och tydlig info
Lukas 2020/09/16
Snabbt och smidigt
Bra och snabb leverans, och priset helt okej
Bjorn.wetterbro 2020/09/16
Köp av choklad med tillhörande saker
Bra leverans av både formar och choklad och färger. Allt stämmer med svarsmejl som jag fick
Lillemor 2020/09/14
Paket
Nöjd med det jag fick. Hade velat ha det till min sommaradress men det gick tyvärr inte. Fick hämta på närmaste...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här