Kontakta oss
Prisjakt
4.62 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Kalljäst Lingonbröd

Kalljäst lingonbröd som jäser över natten och gräddas på bakhäll för att få den riktigt tjocka och frasiga brödskorpan. Lingonsylten gör brödet extra saftigt och ger en fräsch underton.

4 av 5 (11 recensioner)

Lingon i bröd

Lingon är populära då de både är goda att äta samt lätta att hitta och plocka i skogarna runt om i landet. Tack vare att de innehåller bensoesyra är hållbarheten för lingon väldigt hög, man behöver alltså inte tillsätta stora mängder socker för att hålla lingonen fräscha. Eftersom lingon är ett så fint och tacksamt bär tycker vi att man ska använda dem inte bara till sylt i gröten eller rårörda som tillbehör till maten. Utan lingonsylt är en väldigt bra ingrediens i bröd för att göra det extra saftigt och smakrikt.
Självklart går det bra att göra det här goda kalljästa lingonbrödet på köpt lingonsylt, men har du möjlighet så använd gärna din hemmagjorda lingonsylt.

  • Eftersom lingon innehåller bensoesyra behövs inget konserveringsmedel
  • Perfekt ingrediens i lingonbrödet för extra fräschör

Lyckas med mat tipsar hur du får ett lyckat lingonbröd!

  • Använd en snittkniv för att snitta snygga mönster i ditt lingonbröd.
  • Om du inte äger en baksten kan du förvärma en ugnsplåt och grädda brödet på den istället.
  • Äppelcidervinäger ger en syrligare smak på brödet som påminner om surdeg (kan uteslutas).
  • Förberedelser: ca två timmar.
  • Tillagning ca: ca 25-30 minuter
  • Klart på:12:20 timmar
  • 15-20 skivor
  • Pâtisserie
Uppskattat näringsvärde per 100 gram lingonbröd
  • 264 kcal

Kalljäst lingonbröd

Ingredienser

  • 4 dl kallt vatten
  • 10 g jäst ca 2 gram torrjäst
  • 1 dl lingonsylt
  • 800 g vetemjöl special
  • 1,5 msk äppelcidervinäger
  • 15 g salt
  • olivolja

Blanda Aperol Spritz så här

  1. Lägg alla ingredienser utom saltet i köksmaskinens bunke. Arbeta degen smidig på låg hastighet i ca 14 minuter. Tillsätt salt och blanda i ca 2 minuter till.
  2. Pensla lite olivolja på toppen av degen och täck med plastfilm. Låt sedan degen stå i en bakbunke i kylen över natten, 8-10 timmar (tänk på att degens volym tredubblas).
  3. Ta ut degen ur kylen, dela i två delar och rulla ihop dem till spänstiga rullar. Lägg rullarna i mjölad oval jäskorg (ca 28 cm) med skarven neråt och låt brödet jäsa 2-3 timmar i rumstemperatur under kökshandduk.
  4. Förvärm bakhäll/baksten i 250 graders ugn. Stjälp upp bröden försiktigt och grädda i 5 minuter. Sänk sedan värmen till 190 grader och grädda brödet tills kökstermometern visar att brödet har en kärntemperatur på 96 grader. Tag ut och låt det svalna på bakgaller under en kökshandduk.
  5. Servera det nybakade lingonbrödet som det är eller med ett gott pålägg.
Peder Näslund

Författare

Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier FrukostbrödMatbröd

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8753 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se