Kontakta oss
Prisjakt
4.71 av 5 på Prisjakt
  •  Fri frakt över 499 kr
  •  Med omgående leverans
  • Kontakt 0920-12210
  •  120 dagar öppet köp

Kladdkaka med citruskräm och havreströssel

"Har använt kokossocker för att få lite ”kola-touch” samt kokosmjöl för den glutenfria delen. Det är tänkt att kakan ska ge en smakupplevelse av god choklad med len sötma, lite syrligt, lite sälta och lite ”crunch”. Att en bit av denna kladdkaka innehåller fibrer i form av både kokosmjöl och havregryn gör att den måste klassas som hälsokost, i alla fall för själen;)" - Peter som skickat in recepet

0 av 5 (0 recensioner)

Tävlingsbidrag till Årets kladdkaka 2013 inskickat av Peter Bratt från Karlstad.

Ingredienser

  • Kladdkaka
  • 200g smör (rumstempererat)
  • 1 dl socker
  • ¾ dl kokossocker
  • 3 st ägg (rumstempererade)
  • 200g mörk choklad (50 – 60 %)
  • Citruskräm
  • 200g Kesella Citrus
  • 200g Philadelphiaost
  • 1 msk florsocker
  • Rivet skal av en halv citron
  • Havreströssel
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 dl kokossocker
  • ¾ dl solrosfrö
  • 50g smält smör
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 tsk kallt vatten

Gör så här

  1. Havreströssel: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda ihop havregryn, solrosfrö och kokossocker. Smält smöret och häll i blandningen och blanda ihop.
  3. Tillsätt kokosmjölet och därefter vattnet. Blanda ihop och låt svälla ett par minuter. Bred ut den smuliga massan på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en kaka, ca 5 mm tjock.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills kakan fått en mörkbrun färg. Låt kallna. Bryt sönder havrekakan och stoppa allt i en plastpåse.
  5. Ta en brödkavel eller likande och slå på påsen tills kakan blivit till ett grovt strössel. Förvara torrt tills serveringen. Strösslet räcker till ca 3 kakor men kan även användas till att lyxa till yoghurten, fruktsalladen etc.
  6. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°C.
  7. Klä botten på en springform (ca 26 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smöra kanten och pudra med kokosmjöl.
  8. Vispa det mjuka smöret och sockersorterna med elvisp i ca 5 min tills det är riktigt krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa tills smeten är jämn och fin.
  9. Smält chokladen (går bäst om man finhackar den innan) i vattenbad. Rör ned den smälta chokladen i ”krämen” med hjälp av en slickepott. Sikta med kokosmjölet och vänd försiktigt ned det.
  10. Häll i formen och styck ut massan så den fördelas jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 min. Kakan får aldrig bli genombakad.
  11. Låt svalna helt. För att lättare kunna få bort bakplåtspappret och flytta över kakan till ett serveringsfat så kan kakan läggas i kyl eller frys en stund för att stelna.
  12. Citruskräm:
  13. Blanda ihop Kesella Citrus och Philadelphiaost med en slickepott. Riv i citronskalet på finaste sidan av rivjärnet. Sikta i florsockret och blanda väl. Förvara kallt till serveringen
  14. Servering:
  15. Ta bort bakplåtspappret och lägg på ett serveringsfat. Se till att kakan blir rumstempererad.
  16. Toppa kakan med citruskrämen. Låt gärna krämen vara lite vågig och inte så slät .Strö över lagom mängd av havreströsslet.

Lyckas med mat tipsar!

  • Choklad trivs bäst i sval rumstemperatur (16-18 grader). Undvik att ha chokladen i kylen, den gillar nämligen varken kyla eller fukt
Kategorier Kladdkaka

Vårt kundbetyg

4.82 av 5 (8626 recensioner)

Se alla RecensionerLyckasmedmat.se