Kladdkaka med citruskräm och havreströssel

Betyg: 0 av 5 (0 röster)

"Har använt kokossocker för att få lite ”kola-touch” samt kokosmjöl för den glutenfria delen. Det är tänkt att kakan ska ge en smakupplevelse av god choklad med len sötma, lite syrligt, lite sälta och lite ”crunch”. Att en bit av denna kladdkaka innehåller fibrer i form av både kokosmjöl och havregryn gör att den måste klassas som hälsokost, i alla fall för själen;)" - Peter som skickat in recepet

Kladdkaka med citruskräm och havreströssel

Tävlingsbidrag till Årets kladdkaka 2013 inskickat av Peter Bratt från Karlstad.

Ingredienser

  • Kladdkaka
  • 200g smör (rumstempererat)
  • 1 dl socker
  • ¾ dl kokossocker
  • 3 st ägg (rumstempererade)
  • 200g mörk choklad (50 – 60 %)
  • Citruskräm
  • 200g Kesella Citrus
  • 200g Philadelphiaost
  • 1 msk florsocker
  • Rivet skal av en halv citron
  • Havreströssel
  • 1,5 dl havregryn
  • 0,5 dl kokossocker
  • ¾ dl solrosfrö
  • 50g smält smör
  • 1 msk kokosmjöl
  • 1 tsk kallt vatten

Gör så här

  1. Havreströssel: Sätt ugnen på 175°C.
  2. Blanda ihop havregryn, solrosfrö och kokossocker. Smält smöret och häll i blandningen och blanda ihop.
  3. Tillsätt kokosmjölet och därefter vattnet. Blanda ihop och låt svälla ett par minuter. Bred ut den smuliga massan på en plåt med bakplåtspapper. Forma till en kaka, ca 5 mm tjock.
  4. Grädda mitt i ugnen ca 10 min tills kakan fått en mörkbrun färg. Låt kallna. Bryt sönder havrekakan och stoppa allt i en plastpåse.
  5. Ta en brödkavel eller likande och slå på påsen tills kakan blivit till ett grovt strössel. Förvara torrt tills serveringen. Strösslet räcker till ca 3 kakor men kan även användas till att lyxa till yoghurten, fruktsalladen etc.
  6. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°C.
  7. Klä botten på en springform (ca 26 cm i diameter) med bakplåtspapper. Smöra kanten och pudra med kokosmjöl.
  8. Vispa det mjuka smöret och sockersorterna med elvisp i ca 5 min tills det är riktigt krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa tills smeten är jämn och fin.
  9. Smält chokladen (går bäst om man finhackar den innan) i vattenbad. Rör ned den smälta chokladen i ”krämen” med hjälp av en slickepott. Sikta med kokosmjölet och vänd försiktigt ned det.
  10. Häll i formen och styck ut massan så den fördelas jämnt. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15-20 min. Kakan får aldrig bli genombakad.
  11. Låt svalna helt. För att lättare kunna få bort bakplåtspappret och flytta över kakan till ett serveringsfat så kan kakan läggas i kyl eller frys en stund för att stelna.
  12. Citruskräm:
  13. Blanda ihop Kesella Citrus och Philadelphiaost med en slickepott. Riv i citronskalet på finaste sidan av rivjärnet. Sikta i florsockret och blanda väl. Förvara kallt till serveringen
  14. Servering:
  15. Ta bort bakplåtspappret och lägg på ett serveringsfat. Se till att kakan blir rumstempererad.
  16. Toppa kakan med citruskrämen. Låt gärna krämen vara lite vågig och inte så slät .Strö över lagom mängd av havreströsslet.

Lyckas med mat tipsar!

  • Choklad trivs bäst i sval rumstemperatur (16-18 grader). Undvik att ha chokladen i kylen, den gillar nämligen varken kyla eller fukt

Kategorier: Kladdkaka



8219 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Mats Jansson 2020/09/16
God choklad och snabb service
Perfekt för en kakaoinist som mig att få hem kvalitetschoklad så snabbt!
Micahel Oskarsson 2020/09/16
kommentar
Som vanligt bra produkter och tydlig info
Lukas 2020/09/16
Snabbt och smidigt
Bra och snabb leverans, och priset helt okej
Bjorn.wetterbro 2020/09/16
Köp av choklad med tillhörande saker
Bra leverans av både formar och choklad och färger. Allt stämmer med svarsmejl som jag fick
Lillemor 2020/09/14
Paket
Nöjd med det jag fick. Hade velat ha det till min sommaradress men det gick tyvärr inte. Fick hämta på närmaste...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här