Recept Köttbullar

Betyg: 4.5 av 5 (2 röster)

Köttbullar om något är en svensk klassiker och godast är ändå de hemgjorda. Här hittar du ett recept med lite julsmak.

Recept Köttbullar

Hemmagjorda köttbullar

Hemmagjorda köttbullar är så gott och du kan variera dem efter tycke och smak. Dessutom vet du exakt vad dem innehåller, till skillnad från färdigköpta.

Köttbullar ses ofta som en svensk nationalrätt och är välkänt utomlands, mycket tack vare IKEA. Men inget slår en hemmagjord köttbulle med potatis, gräddsås och lingonsylt. Självklart ska köttbullarna även finnas på julbordet! Gör en god gräddsås till köttbullarna och krydda med långpeppar!

Recept köttbullar

4 Portioner | Tillagningstid: 45 minuter

Ingredienser

  • 250 g fläskfärs
  • 400 g nötfärs
  • 1 ägg
  • 3 dl grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm nymald kryddpeppar
  • 1 krm malen ingefära
  • 1 buljongtärning
  • smör till stekning

Gör så här

  1. Blanda ströbröd med 1 dl grädde och låt svälla 5 minuter. Bryn den hackade löken i lite smör och låt den svalna.
  2. Tillsätt ägg, kryddor och den brynta löken i ströbrödsblandningen. Blanda ned färsen och rör den smidig.
  3. Rulla små köttbullar och lägg dem på ett vattensköljt fat och ställ i kylen för att vila 15-20 minuter.
  4. Bryn köttbullarna i smör tills de får en jämn fin brun färg. Lägg över bullarna i en gryta.
  5. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll det i grytan tillsammans med 2 dl grädde och buljongtärningen. Låt småputtra i 5 minuter, red av såsen om den är tunn. Smaka av med salt och svartpeppar.

Lyckas med mat tipsar!

  • Gör snygga, runda köttbullar i samma storlek med hjälp av en smart köttbulletång!
  • Köttbullar och rödbetssallad är riktigt gott tillsammans!
  • Ha en skål med vatten bredvid dig när du rullar köttbullarna. Doppa händerna lite då och då. Det gör att färsen inte fastnar lika lätt och du får fina, runda köttbullar.
  • Vill du så kan du testa att grovriva löken istället för att hacka den. Då finfördelas löken i köttbullarna.
  • Köttbullarna går utmärkt att frysa in när de är färdigstekta. Gör till exempel köttbullarna till julbordet några veckor innan så är det bara att ta fram och steka på julafton, det sparar massor av tid.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Recept på Julmat



8393 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Mimmi 2020/11/26
Oerhört snabb respons!
Härliga produkter, toppenrespons och rasande snabb leverans. Tack, det uppskattas verkligen! Återkommer mer än gärna!
Åke Roth 2020/11/25
Filekniv
Köpte Mannerströms filekniv. Mycket bra kvalitet till rimligt Pris!✌
Roger 2020/11/25
Imponerande
Allting perfekt, snabba leveranser.
Mikhail 2020/11/25
Bakning
Etta bra leverans!!!
Susanne 2020/11/25
Nöjd
Enkelt att navigera på hemsidan. Snabb leverans

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här