Påskskinka

Betyg: 5 av 5 (1 röst)

En god kokt och griljerad skinka passar utmärkt på både påskbordet och julbordet!

Påskskinka

Griljerad Påskskinka

En riktig klassiker på påskbordet och julbordet är kokt skinka! Det är inte alls svårt att göra hemma och passar bra både på buffén och på smörgåsen till frukosten dagen efter. När du griljerar skinka täcker du den med ett lager bestående av ägg, senap och lite sirap eller honung samt ströbröd, och ställer in den i ugnen i ca 15 minuter tills den fått fin färg.

20-30 Portioner Tillagningstid: 2 Timmar

Ingredienser påskskinka

  • En rimmad skinka ca 3 kg
  • Griljering grund
  • 1 äggula
  • 2 msk av din egen favoritsenap
  • 1 msk sirap eller honung
  • Ströbröd

Gör skinkan så här

  1. Spola av skinkan med kallt vatten. Låt eventuellt nät sitta kvar.
  2. Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker hela skinkan, lägg i eventuella kryddor.
  3. Koka upp och sjud sedan under lock tills skinkan har en kärntemperaturen på 70-72°C.
  4. Lyft ur skinkan och låt den svalna minst 30 min innan nätet dras bort. Tänk på innertemperaturen stiger ytterligare 2-4 grader efter du tagit upp den (Säkerhetsgränsen för griskött är 72°).
  5. För en saftigare skinka kan man låta den kallna i spadet. Ställ den då ute i vinterkylan (om det går), med locket på. Tänk då på att kärntemperaturen stiger ytterligare 4-8 grader.
  6. Griljering
  7. Ta bort svål och nät från den färdiga skinkan.
  8. Blanda samman äggula, senap och honung.
  9. Bred sedan blandningen över skinkan och strö över ströbrödet.
  10. Griljera skinkan mitt i ugnen i 225°C, ca 15 min tills skinkan fått fin färg.

Lyckas med mat tipsar!

  • Du kan strö över lite potatismjöl över påskskinkan innan du brer på griljeringen så glider griljeringen inte omkring.
  • Välj den senap du tycker bäst om när du griljerar skinka!
  • Är du ellergisk mot ägg så går det bra att utesluta det.
  • Du kan även använda dig av färska örter eller örtkrydda som t.ex. timjan, persilja och basilika för att smaksätta din skinka.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Påskmat



8219 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Mats Jansson 2020/09/16
God choklad och snabb service
Perfekt för en kakaoinist som mig att få hem kvalitetschoklad så snabbt!
Micahel Oskarsson 2020/09/16
kommentar
Som vanligt bra produkter och tydlig info
Lukas 2020/09/16
Snabbt och smidigt
Bra och snabb leverans, och priset helt okej
Bjorn.wetterbro 2020/09/16
Köp av choklad med tillhörande saker
Bra leverans av både formar och choklad och färger. Allt stämmer med svarsmejl som jag fick
Lillemor 2020/09/14
Paket
Nöjd med det jag fick. Hade velat ha det till min sommaradress men det gick tyvärr inte. Fick hämta på närmaste...

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här