Påskskinka

Betyg: 5 av 5 (1 röst)

En god kokt och griljerad skinka passar utmärkt på både påskbordet och julbordet!

Påskskinka

Griljerad Påskskinka

En riktig klassiker på påskbordet och julbordet är kokt skinka! Det är inte alls svårt att göra hemma och passar bra både på buffén och på smörgåsen till frukosten dagen efter. När du griljerar skinka täcker du den med ett lager bestående av ägg, senap och lite sirap eller honung samt ströbröd, och ställer in den i ugnen i ca 15 minuter tills den fått fin färg.

20-30 Portioner Tillagningstid: 2 Timmar

Ingredienser påskskinka

  • En rimmad skinka ca 3 kg
  • Griljering grund
  • 1 äggula
  • 2 msk av din egen favoritsenap
  • 1 msk sirap eller honung
  • Ströbröd

Gör skinkan så här

  1. Spola av skinkan med kallt vatten. Låt eventuellt nät sitta kvar.
  2. Lägg skinkan i en gryta och häll på vatten så att det täcker hela skinkan, lägg i eventuella kryddor.
  3. Koka upp och sjud sedan under lock tills skinkan har en kärntemperaturen på 70-72°C.
  4. Lyft ur skinkan och låt den svalna minst 30 min innan nätet dras bort. Tänk på innertemperaturen stiger ytterligare 2-4 grader efter du tagit upp den (Säkerhetsgränsen för griskött är 72°).
  5. För en saftigare skinka kan man låta den kallna i spadet. Ställ den då ute i vinterkylan (om det går), med locket på. Tänk då på att kärntemperaturen stiger ytterligare 4-8 grader.
  6. Griljering
  7. Ta bort svål och nät från den färdiga skinkan.
  8. Blanda samman äggula, senap och honung.
  9. Bred sedan blandningen över skinkan och strö över ströbrödet.
  10. Griljera skinkan mitt i ugnen i 225°C, ca 15 min tills skinkan fått fin färg.

Lyckas med mat tipsar!

  • Du kan strö över lite potatismjöl över påskskinkan innan du brer på griljeringen så glider griljeringen inte omkring.
  • Välj den senap du tycker bäst om när du griljerar skinka!
  • Är du ellergisk mot ägg så går det bra att utesluta det.
  • Du kan även använda dig av färska örter eller örtkrydda som t.ex. timjan, persilja och basilika för att smaksätta din skinka.

Författare

Peder Näslund Alla recepten på denna sida är skrivna Peder Näslund med över 20 års erfarenhet som kock, kökschef och källarmästare på allt ifrån stadshotell till nya trendkrogar.

Kategorier: Påskmat



8095 kunder har lämnat sina kommentarer om oss.

Vad våra kunder tycker


4.82 / 5
Se alla recensioner Lyckasmedmat.se
Ingvor Andersson 2020/07/13
Minimuffinsform
Så snabbt till min postlåda och väldigt fin och lagom stor. Är väldigt nöjd och glad att jag hittade till Er. Vänliga...
Diana Costin 2020/07/13
☆☆☆☆☆
Bra produkt och snabb leverans. Super nöjd. Tack.
rina b 2020/07/12
SUUUUPERBRA!
bra affär.. allt man behöver hittar man här
Gunilla 2020/07/12
Nöjd kund
Snabb leverans, fin kvalité på varorna. Exakt som visades på bild.
Marina 2020/07/12
Fondant
Jätte nöjd och snabb leverans

Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga kundupplevelse. Genom att fortsätta på sidan godkänner du användandet av cookies.
Läs om cookies här
Läs mer om vår Integritet policy (GDPR) här